Kipu ja mindfulness

En olisi voinut kuvitellakaan vuosi sitten, fibromyalgiadiagnoosin saatuani, että elämäni voi muuttua positiivisempaan suuntaan.

Siitä on tosiaan jo vuosi aikaa, kun aloitin henkisen kasvun matkani. Matkaa on taivallettu jo jonkin matkaa, mutta pitkä matka on vielä edessä ja opittavaa itsestäni sekä elämästäni riittää koko loppuelämäni ajaksi. Muistan, miten ahdistunut ja kipeä olin silloin vuosi takaperin ja ajattelin, että elämäni on pilalla. Nyt, kun vuosi on takana ns. ”uutta elämää”, olen onnellisempi kuin koskaan ja minulla on kivuttomia kausia enemmän kuin kivuliaita. Muutos positiivisempaan suuntaan alkoi mindfulnessin aloittamisesta. Lisätietoja mindfulnessista ja minun alkumetreistäni mindfulnessin parissa löydät täältä.

Mindfulness eli tietoinen läsnäolo

Tietoisella läsnäololla tarkoitetaan tiedostavaa olotilaa, joka on seuraus huomion kiinnittämisestä tietyllä tavalla: tarkoituksella, nykyhetkessä ja arvostelematta, antaen asioiden olla sellaisia kuin ne ovat. Tietoinen läsnäolo mahdollistaa kaiken elämässä tapahtuvan näkemisen selvästi. Tietoisuus voi kohdistua kokonaisvaltaisesti kokemukseen, kaikkiin sen eri puoliin: kehoaistimuksiin, ajatuksiin, näkähavaintoihin, hajuihin tuntoaistimuksiin ja makuihin. -Teasdalen, Williamsin ja Segalin Mindfulness-työkirjasta-

Tällä hetkellä harjoitan mindfulnessia sekä erilaisten harjoitteiden avulla ohjatusti että tietenkin myös spontaanisti olemalla tietoisesti läsnä eri tilanteissa. Erilaisia ohjattuja mindfulness- harjoitteita teen noin kolme-neljä kertaa viikossa. Aluksi tein paljon yksinkertaista kehoskannausta, mutta vähitellen olen siirtynyt meditatiivisempiin ja myöskin kipua helpottavampiin harjoitteisiin.

Kivut vaivaavat minua usein eniten nukkumaan käydessäni ja yöllä. Silloin myös mieli pääsee helposti valloilleen ja ajatukset muuttuvat negatiivisiksi. Joskus tässä tilanteessa riittää, että alan hengittämään syvään ja keskityn tietoisesti hengittämään pallealla. Oikealla hengitystekniikalla saan kehon rentoutumaan ja kivut hellittävät samalla myös. Kipujen ollessa kovimmillaan, pelkkä hengittäminen ei yksin riitä, vaan silloin tarvitsen syvempää harjoitusta. Näissä tilanteissa keskitän huomioni tietoisesti juuri niihin kaikkein kipeimpiin kohtiin ja pysähdyn tarkastelemaan niitä. Mietin, miltä kipu tuntuu, tuntuuko se erilaisena eri kohdissa ja muuttuuko kipu ajan kuluessa. Tarkoitus tässä on, kuten muissakin mindfulness-harjoitteissa, että ei ajatella kipua, vaan pyritään tuntemaan ja aistimaan se aidosti. Lopuksi pyrin hengittämään kipualueita kohti ja kokeilen pystynkö lempeällä hengityksellä rentouttamaan kipualueita. Tavoitteena tässä harjoituksessa on, ettei kipuja vältellä, vaan kohdataan tietoisesti ja rohkeasti ne. Harjoittelun myötä oppii tuntemaan omaa kehoa sekä kipuja ja vähitellen huomaa, että kivut eivät välttämättä ole pysyvä olotila, vaan välillä kivut tuntuvat lievemmiltä ja kipukohdatkin vaihtelevat.

Olen huomannut tässä vuoden aikana, että mitä jännittyneempi ja stressaantuneempi olen, sitä enemmän joudun päivän aikana keskittymään tietoiseseen hengittämiseen. Hengityksen pysyessä syvänä palleahengityksenä, kivut ovat selvästi lievempiä. Tämän vuoksi pidän päivän aikana useita taukoja, jolloin mietin tietoisesti hengitystäni. Tämän hetken ei tarvitse olla pitkä, jo 5-6 sisään-uloshengitystä tekee ihmeitä. Hengitystä olen käsitellyt myös aiemmassa blogitekstissäni, jonka pääset lukemaan tästä.

Jokapäiväinen arkinen tietoinen läsnäolo kuten erilaisten äänien kuunteleminen, tuoksuttelu, pienten yksityiskohtien huomioiminen yms. ovat tuoneet elämääni uusia ihania tuntemuksia ja tämän myötä kivutkin tuntuvat lievemmiltä. Keskityn nykyisin enemmän positiivisiin asioihin, enkä niin paljoa kipuun.

Suosittelen kaikille kivuista kärsiville mindfulnessiin tutustumista. Aiheesta löytyy hyvin tietoa sekä netistä että kirjoista. Molemmissa on myös muutaman viikon kursseja, joiden avulla oppii erilaisia mindfulness-harjoitteita ja ottamaan tietoisen läsnäolon arkiseen elämään mukaan.

.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s