Ilon tila

-Yhteistyössä Viisas Elämä-

Vaikka ilo ja onni löytyvät meistä jokaisesta sisältämme, voi myös erilaisilla ulkoisilla asioilla luoda iloa ja onnea ympärilleen. Pienet yksityiskohdat sisustuksessa kuten esimerkiksi kauniit esineet, värit, tila ja tunnelmallisuus tuovat iloa elämään.

Sain jokunen aika sitten Viisas Elämä -kirjalähettiläänä kuukauden kirjan: Ilon tila. Kirjan on kirjoittanut muotoilija Ingrid Fetell Lee, joka on tutkinut paljon iloa ja miten sitä voi löytää lisää myös ulkoisista asioista, ympäriltämme. Selailin kirjaa jo heti tuoreeltaan ja ammensin oman uuden kodin sisutukseeni kirjan parhaita paloja, mutta blogijulkaisun jätin tarkoituksella myöhemmäksi, että saan samalla esiteltyä uuden kotini iloa tuovia yksityiskohtia teillekin.

Mieti aivan ensimmäisenä, miltä sinusta tuntuu astua omaan kotiisi? Tai miltä tuntuu, kun saavut aamulla työpaikallesi (jos ajattelet sitä vain pelkkänä tilana) Millaisia tuntemuksia sinulla herää?

Työpaikan sisustukseen harvemmin pystyy vaikuttamaan suuresti, mutta sinnekin voi lisätä vaikka lasten tai lastenlastenkuvia tai kuvan seesteisestä maisemasta, kuten minäkin tein. Omaan kotiin taas voi saada pienilläkin muutoksilla aikaan suuria ihmeitä. Minä asuin edellisessä kodissamme vähän yli kymmenen vuotta ja vihasin meidän olohuoneen keltaisia seiniä kaikki nämä vuodet. Siksi minulle ei koskaan tullut niin seesteinen olo kotona, kuten olisin toivonut kodissani tulevan. Se, miksi en lähtenyt vaihtamaan koskaan tapetteja, onkin tarina erikseen ja sen aika ei ole nyt. Loppujen lopuksi en itsekään varmaan tajunnut kunnolla kuin vasta nyt, miten paljon seinät vaikuttivat mielialaani. Lisäksi entisen kodin huonekalutkin alkoivat olla jo nuhjaantuneita ja aikansa eläneitä sekä joka paikka täynnä tavaraa, joten nämäkään seikat eivät voineet olla vaikuttamatta tuntemuksiini. Nyt on kuitenkin uuden aika ja uuden kodin sisustukseen on saatu yksityiskohtia, jotka tuottavat minulle iloa, seesteisyyttä ja muitakin positiivisia tunteita. Niin ja tavaraakin on hävitetty runsain määrin.

Ilon tila -kirjassa on lueteltu kymmenen erilaista periaatetta, joilla voi lisätä iloa ympäristöön. Itse valitsin omaan sisustukseeni niistä neljä. Vuokralla asuminen tuo omat haasteensa toteutukseen, joten toisaalta siksi kaikkia periaatteita en ole voinut käyttää sisutuksessamme, mutta toisaalta en myöskään olisi halunnut kaikkia käyttääkään. Mieltymyksiä on monenlaisia ja kaikki periaatteet eivät houkuttele kaikkia.

10 periaatetta, joilla voi lisätä iloa ympäristöön:

 1. Energia: kirkas väri ja valo
 2. Runsaus: vehreys, monilukuisuus ja vaihtelevuus
 3. Vapaus: luonto, korpimaat ja avoin tila
 4. Harmonia: tasapaino, symmetria ja virtaavuus
 5. Leikki: ympyrät, pallot ja kuplivat muodot
 6. Yllätys: kontrasti ja leikittely
 7. Ilma: korkeus ja keveys
 8. Taikuus: näkymättömät voimat ja illuusiot
 9. Juhlat: yhteensattumat, kimallus ja purskahtavat muodot
 10. Uusiutuminen: kukkiminen, laajeneminen ja kaariviivat.

Vaikka ei olisikaan lukenut kirjaa ja tutustunut Ingridin esimerkkien avulla yllä mainittuihin periaatteisiin, jokainen voinee kuitenkin kuvitella mielessään esimerkiksi sisustusta, jossa on leikkisyyttä tuovia ympyröitä, palloja ja muotoja sekä pohtia, millainen olotila niistä itselle syntyy. Tuoko leikkisyys sisustuksessa ahdistusta, neutraalia tunnetta vai iloa sinulle? Olisko leikkisyys se, jotain kaipaat lisää kotiisi? Vai jokin muu periaate?

Minulle tärkeimmät periaatteet uudessa sisustuksessamme olivat energia (valoisat valkoiset seinät, isot avoimet ikkunat), vapaus (luontonäkymä olohuoneen ikkunasta ja parvekkeelta), harmonia (värien ja esineiden tasapaino ja symmetrisyys) ja ilma (keveys ja tavaroiden vähyys). Näiden avulla halusin luoda kotiimme tietynlaisen tunnelman ja mielestäni onnistuin siinä hyvin.

Ilon tila -kirja on mielenkiintoinen ja sai minutkin ajattelemaan asioita, joita en ollut tiedostanut aiemmin. Rakastan kauniita esineitä, valoisuutta ja kynttilöitä. Vaikka ymmärränkin, ettei materia tuo onnea, niin iloa se ainakin tuo minulle. Jatkossa ostankin ilman huonoa omaatuntoa kauniita esineitä ja kynttilöitä. Ehkä myöskin kukkia.

Mielestäni kirja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneet sisustamisesta, mutta myöskin henkisestä hyvinvoinnista ja miten ulkoisilla pienillä asioilla voi lisätä hyvinvointia. Varmasti monella syntyy hyviä oivalluksia kirjaa lukiessa. Ainoa, mitä jäin kirjassa kaipaamaan, olivat kuvat. Toisaalta ymmärrän, miksi kirjassa ei niitä ollut. Kirjailija varmasti pakottaa sillä meitä luomaan omia mielikuviamme asioista.

-Satu-

2 vastausta artikkeliin “Ilon tila”

 1. En ollut huomannut tätä kirjoitustasi kuin nyt ihan äskettäin. Sitten tajusin miten myös huonekasvit, jotka eivät voi hyvin vaikuttavat myös omaan voimiseen. Meillä on pitkävartinen palmu, joka haarautuu emoksi ja poikaseksi.Varsi oli venähtänyt niin pitkäksi, jotta koko kasvi oli jo kaatumassa, lisäksi takana olevaa kaunista taulua ei nähnyt sen takaa ollenkaan. Minua vaan säälitti koko kasvi ja harmitti – ja hävetti kun en saanut tehtyä asialle mitään kun en uskaltanut leikata vartta poikki sen pelossa että se kuolee (kuivuu ja näivettyy).
  Sitten yhtenä iltana kun olin lukenut tämän kirjoitukseni sain rohkeutta tehdä asialle jotakin, jotta alkaisin itsekin voimaan vähän paremmin. Otin riskin ja leikkasin pitkän varren pois, ja nyt siinä ruukussa on vain se pienempi palmu – katsotaan ja toivotaan että se viihtyisi siinä itsekseen.
  Toisenkin huonosti voivan kasvin sain hoidettua niin että otin pari tainta niistä oksista, jotka olivat vielä terveitä – sain pois suuren ruukun eteisestä maleksimasta ja annan silti sille uuden mahdollisuuden kasvattaa jotakin uutta.
  Oma sisustukseni on vuosien mittaan muuttunut, suosin nykyään murrettuja, maanläheisiä värejä ja luonnonmateriaaleja.Haluan silti että on joitakin väriläikkejä olisi vaikkapa tyynynpäällisissä tai koriste-esineissä.
  Muuten, Satu: ONNEA uuteen kotiin! Onpa teillä jännät ajat edessä.:)

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista ja onnitteluista ❤. Onpa ihana kuulla, että minun blogitekstini sai sinut toimiin kasvin suhteen ❤. Minulla ei ole ollut helpoin mahdollinen alku uudessa kodissa ja uudella paikkakunnalla. Uusimmassa tekstissä lisää siitä. Meillä on nyt paljon valkoista , mustaa, harmaata, puuta ja ruskeaa. Ilmeisesti se keltainen tapetti entisessä kodissa teki tehtävänsä ja nyt on tälläinen halju kausi värien suhteen. Uusi koti on mielestäni kaunis ja energia kodissamme on hyvä. Alue vaikuttaa tosi hyvältä ja vähän olen jo päässyt lähiluontopolkuja tutkimaan.

   Ihanaa kesän jatkoa ❤. Palataan taas ❤.

   Satu

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s