5 vinkkiä positiivisempaan ajatteluun

Haluaisitko sinä olla positiivisempi ja onnellisempi?

Usein positiivisesti ajattelevat ihmiset saattavat tuntua ärsyttäviltä ja monesti ajatellaan myös, että positiiviset ihmiset vähättelevät ongelmia. Vähättelystä ei kuitenkaan ole kyse, vaan siitä, miten asennoituu ongelmiin ja miten ottaa niistä opikseen, kehittyy ihmisenä.

Minä olen ollut melko negatiivinen ihminen lähes koko ikäni. Olen tyytynyt valittelemaan ja surkuttelemaan itseäni sekä ikäviä tilanteita, mitään niistä oppimatta. Vasta viimeisen parin vuoden aikana henkisen kasvuni kehittyessä, olen oppinut vähitellen ajattelemaan negatiivisista asioista toisin ja oppinut uudenlaista ajattelutapaa. Valmis en kuitenkaan voi sanoa olevani, eikä kukaan varmasti koskaan olekaan valmis, vaan oppiminen jatkuu läpi elämän. Se, ettei ikävät asiat sattuisi ja koskettaisi myös minua, on aivan väärä luulo. Aivan yhtä lailla minäkin tunnen surua, pettymystä, vihaa ja katkeruutta. Olen vain oppinut käsittelemään niitä paremmin ja osaan ajatella myös asian hyviä puolia ja opetusta.

Positiivisella ajattelulla on tutkitustikin hyviä vaikutuksia terveyteen. Itse olen kokenut positiivisemman ajattelutavan myötä, että stressaaminen on vähentynyt huomattavasti, mieli on tyyni, nukun myös paremmin ja fibromyalgiakivut ovat vähentyneet. Olo on siis huomattavasti parempi.

Vinkkejä positiivisempaan ajatteluun

 1. Vaikeiden asioiden ja ongelmien kohtaaminen: Jokaiselle tulee elämässä vastaan erilaisia vaikeita asioita ja ongelmia. Niiden kohtaaminen on haastavaa ja usein tekisi mieli jäädä vain vellomaan suruun ja ahdistukseen tai ohittaa asiat vähättelemällä, mutta parempi tapa kohdata ongelmat ja vaikeat asiat, on käsitellä ja purkaa ne ulos. Käsittelyyn ja purkamiseen täytyy jokaisen löytää omanlaisensa keinot. Minulle tärkein keino vaikeiden asioiden käsittelyyn ja purkamiseen on ystävien kanssa keskusteleminen, varsinkin sellaisten ystävien kanssa keskusteleminen on tärkeää, joiden kanssa voi asioista keskustella rakentavasti, eikä vain velloa pahassa olossa. Minua helpottaa myös asian positiivisten puolien sekä mahdollisen opetuksen ja tarkoituksen miettiminen. Pohdin usein myös sitä, miten tästä eteenpäin.

2. Virheiden tekeminen. Kaikille meille sattuu virheitä elämässä. Minulle virheiden tekemisistä selviäminen on ollut kaikista haastavinta elämässäni. Olen ollut liian ankara itselleni ja piiskannut itseä virheistäni. Tämä asia ratkesi kuitenkin hyvin helpolla ja yksinkertaisella tavalla, jonka opin eräällä itsensäkehittämisen kurssilla. Käytän nykyään kehittämääni voimalausetta. Hoen sitä mieluummin mielessäni kuin, että sättisin itseäni tai miettisin virheideni seurauksia. Kokeilepas sinäkin!

3. Kiitollisuus, ilo ja onni. Nämä ovat sellaisia asioita, joiden lisääminen elämään kannattaa. Mitä enemmän koet iloa ja onnea sekä kiitollisuutta, sitä enemmän sitä tulee elämääsi. Minä pyrin tekemään joka päivä sellaisia asioita, jotka tuottavat minulle iloa ja onnea. Asioiden ei tarvitse olla isoja ja aikaavieviä, vaan onni voi löytyä myös pienistä ja hyvinkin arkisista asioista. Minulle onnea tuo esimerkiksi pieni kävelylenkki luonnossa, jolloin tutkin luontoa kaikilla aisteillani , hyvä keskustelu ystävän kanssa tai vaikka kauniit kukat parvekkeella. Joskus onneen riittää jokin hyvä biisi radiosta tai vaikkapa hyvä kirja. Useana iltana viikossa pysähdyn miettimään kiitollisuuspäiväkirjan äärelle, mistä asioista olen kiitollinen sinä päivänä. Mietin myös sitä tunnetta, mitä se saa aikaan minussa.

4. Mielenrauha ja hiljentyminen. Hiljentymistä ja hiljentämistä ei voi nykymaailmassa olla korostamatta liikaa. Työelämä, koti, perhe ja harrastukset vievät meiltä paljon aikaa ja voimia, eikä silloin jaksa mitään. Pienikin hiljentyminen auttaa kuulemaan, mitä sisin yrittää meille kertoa. Minulle hiljentyminen ja mielenrauhan löytyminen vaatii kehon rentoutumista, johon meditaatio, yin jooga ja erilaiset mindfulness-harjoitteet ovat oivia rentouttamiseen. Kehon rentouduttua pystyn kuulemaan sieluni kuiskailut.

5. Anteeksiantaminen. Toiselle ihmiselle voi kantaa kaunaa vaikka koko loppuikänsä, mutta kannattaako se. Olen sitä mieltä, että toiselle ihmiselle voi antaa anteeksi, vaikka ei välttämättä hyväksykään hänen tekoaan tai pystyisi sitä täysin unohtamaan. Anteeksiantaminen on jossain määrin irtipäästämistä. Päästää irti siitä vääryydestä tai loukatuksi tulemisesta, joka vaivaa mieltä. Minua helpottaa se, että ajattelen toisen ihmisen toimineen väärin omaa tietämättömyyttään/osaamattomuuttaan. Kun pystyn päästämään irti ja antamaan anteeksi, se helpottaa omaa oloani kummasti.

Nämä viisi asiaa ovat olleet minulle kaikista tärkeimmät asiat, joiden avulla olen oppinut ajattelemaan positiivisemmin. Toivottavasti näistä on edes vähän apuja myös sinulle ❤

-Satu-

2 vastausta artikkeliin “5 vinkkiä positiivisempaan ajatteluun”

 1. On totta että nämä kaikki seikat vaikuttavat. Tuo anteeksiantaminen, varsinkin itselleen on joskus todella vaikeaa, olen sen asian kanssa saanut painiskella tuon tuostakin ja se on edelleen eräs haasteistani. Kun ajattelen että emmehän me kukaan ole valmiitaja täydellisiä vaan ihan keskeneräisiä – ja KEHITYSKELPOISIA – niin se antaa jotenkin sellaista vapauden tunnetta. On siis aivan ok olla vähän risainen ja kurttuinen tai peräti ihan hölmökin (ei kuitenkaan tahallaan ilkeä!).
  Kiitollisuusharjoituksia yritän tehdä niin usein kuin vain osaan; Kun ääniherkkyyteni tai tinnitukseni on joskus erittäin rasittavaa nii esim. tiskaaminen saattaa tuntua ihan ylivoimaiselta. Silloin hidastan tahtia ja ajattelen että käsittelen astioita kuin ne olisivat kuin hauraita perhosia tai hienointa posliinia – silkkihanskoin – juuri niin kuin minun itseni pitää itseänikin kohdella, siis hellävaroin. Silloin niistä ei tule yhtään kilinääkään. Mindfullnessia arjessa, olla arjen askareissa täysin tässä ja nyt. Ihan rauhassa silti ja läsnä.
  Anteeksiantaminen muille voi myös olla joskus kiven takana. Yritän silloin ajatella itseni sen toisen ihmisen sijaan. Sanonta ”toista ihmistä ei voi täysin ymmärtää, jos ei ole kulkenut hänen kengissään..” pätee vieläkin osittain ainakin.
  Onni asuu jo meissä, meidän on se vain löydettävä sieltä, jos haluamme. Se saattaa olla välillä luonnossa, välillä vaikkapa kupillisessa höyryävää yrttiteetä. Välillä sen saattaa löytää vastaantulijan hymystä, naapurin pihalla tepastelevista söpöistä kanoista tai vaikkapa avosiipan pienistä kuorsauksista sohvan perällä. Tai vaikkapa likaisesta räsymatosta – jos näkee ne kauniit raidatkin! ❤
  P.S Satu, Jos haluat kertoa miten teidän uusi elämä on alkanut muotoutua Kuopiossa ja oletko jo kenties päässyt siihen mainitsemaasi koulutukseen niin laita ihmeessä sähkäri – jos ehdit.:)

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s