Mistä aikaa omalle hyvinvoinnille?

Meillä jokaisella on omat kiireensä sekä töissä että vapaa-ajalla ja olemme monesti myös väsyneitä työpäivän jälkeen. Mistä siis aikaa omalle hyvinvoinnille? Pitäisi ennättää meditoida, nähdä ystäviä, liikkua luonnossa, käydä jumpassa sekä salilla, kuunnella musiikkia, lukea, joogata jne.. Aika vain ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Näin se on, kaikkeen aika ei riitäkään, mutta aikaa pitää järjestää omalle hyvinvoinnille myös. Mieti, löytyykö elämästäsi aikaa, jonka voisit käyttää paremminkin. Tällä en tarkoita tekemättömyyttä. Joskus pelkkä oleminen, tekemättä mitään, on hyväksi. Keho ja mieli vaativat välillä sitä. Ehkä älypuhelin nenän edessä vietetty aika on sellaista, jonka voisi käyttää paremminkin. Älypuhelimen lisäksi jokaiselta varmaan löytyy muita aikasyöppöjä, jotka voisi vaihtaa vaikka oman hyvinvoinnin kehittämiseen.

Itse olen siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että lapset ovat jo isoja (toinen muuttanut jo pois kotoa) ja olen lisäksi työttömänä tällä hetkellä, joten minulla on ollut hyvin aikaa omalle hyvinvoinnille. Kaikki tämä aika on ollut tarpeeseen ja olen huomannut miten olin jo pitkään laiminlyönyt itseäni. Olen nyt kuitenkin siinä tilanteessa, että aloitan piakkoin työt ja joudun itsekin pohtimaan, mistä aikaa itselle. Toivottavasti näistä seuraavista vinkeistäni on myös hyötyä sinullekin, kun mietit mistä aikaa omalle hyvinvoinnille.

Vinkkini ajan löytämiseen omalle hyvinvoinnille:

Käytä hyödyksesi aamut tai illat, riippuen oletko aamu- vai iltaihminen. Itse olen iltaihminen ja nukahtaminen järkevään aikaan on usein vaikeaa. Niinpä aion jatkossakin hyödyntää nukkumaanmenohetkeä ja meditoida sekä tehdä mindfulness-harjoituksia silloin. Tämä auttaa myös nukahtamistani. Aamuihmisenä voi hyvinkin pinkaista ulkoilemaan tai tehdä vaikka pienen joogan aamulla.

Työmatkan (varsinkin pitkän) aika on hyvä hetki käyttää itseensä. Automatkalla voi kuunnella lempimusiikkia tai vaikka äänikirjoja. Itse menen bussilla töihin ja aion tehdä bussimatkan aikana erilaisia läsnäoloharjoituksia tai meditaatiota. Töistä paluumatka onkin hyvä hetki tyhjentää työpäivän asiat mielestään.

Pitkä ruokatunti on oikein oivallinen hetki nähdä ystäviä lounaan parissa. Ystävien kanssa keskustellessa työasiatkin unohtuvat hetkeksi. Pieni kävelylenkki ja happihyppely ruokatunnilla on myös todella hyvä. Ymmärrän, ettei lenkki aina välttämättä huvita, jos sataa tai on kova pakkanen. Itse otan tavoitteeksi kerran viikossa ruokatunnilla pieni kävelylenkki.

Taukojumppa töissä. Taukojumppa töissä. Taukojumppa töissä. Tämä tärkeä asia se vaan aina meinaa unohtua siinä työn touhussa.

Ruuanlaittaminen töiden jälkeen on maailman vastenmielisin homma mielestäni, sen ajan aion jatkossa käyttää joko äänikirjojen tai hyvän musiikin kuuntelemiseen, jotta ruuanlaitosta tulee mielekkäämpi. Yritän myös tehdä ruokaa useammaksi päiväksi kerrallaan, ettei joka ilta tarvitse tehdä.

Illalla ruuan jälkeen olisi ihana kaatua vain sohvalle ja viettää ilta siinä, mutta kävely tai jumppa ystävän kanssa on parempi vaihtoehto. Jos välillä väsyttää kovasti, niin silloin voi pyytää ystävän kylään ja teekupillisen ääressä parantaa maailmaa. Kodin ei tarvitse kiiltää ja lämpimät leivonnaiset odottaa, vaan tärkeämpää on hyvät keskustelut ystävän kanssa. Muutenkin kannattaa miettiä voiko kodissa joskus olla vähän sotkuisempaa ja siivoamiseen käytettyä aikaa käyttää itseensä.

Illalla on tärkeää viettää myös aikaa lasten kanssa. Heidän kanssaan voi liikkua yhtälailla. Lapset lenkille ja metsään mukaan. Jos lapsilla on harrastuksia ja heitä tarvitsee kuskailla sekä odotella, niin kannattaa miettiä, voiko itse käyttää tämän odotteluajan omaan hyvinvointiin. Olisiko odotteluajalla parempi tehdä lenkki luontopolulla kuin somessa roikkuminen puhelimella. Lapsille on myös omia erilaisia mindfulness-harjoituksia, joten illan voi päättää vaikka yhteiseen mindfulness-hetkeen lapsen kanssa. Lapselle voi opettaa itsensä tuntemista, läsnäoloa ja rentoutumista jo aivan pienenä.

Jos olet vasta aloittelemassa oman hyvinvoinnin (fyysisen ja psyykkisen) ylläpitämisen, niin kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla, vaan vähitellen. Mieti, mistä aloitat ja siitä pikku hiljaa liikkeelle. Liian suuret muutokset kerralla eivät ole yleensä pysyviä, vaan hetken huumaa. Ja muistathan myös, että aina liikunta- tai rentoutushetken ei tarvitse olla pitkä, vaan lyhytkin hetki auttaa piristymään ja saamaan hyvän mielen. Muista myös, että sinä itse olet vastuussa omasta hyvinvoinnistasi ja teet itse omat elämäsi valinnat.

Onko sinulla joitain hyviä vinkkejä, mistä aikaa omaan hyvinvointiin?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s