5 vinkkiä kohti omannäköistä elämää

Elätkö omannäköistä elämääsi? Kaipaatko elämääsi jotain muuta, mutta et tiedä mitä se olisi?

Moni haaveilee onnellisesta ja omannäköisestä elämästä, mutta ei tiedä kuitenkaan, millaista omannäköinen ja onnellinen elämä voisi olla. Usein yhtenä onnellisen elämän konkreettisena mittarina käytetään vakituista työpaikkaa, aviopuolisoa, kahta lasta, koiraa, omakotitaloa ja farmariautoa pihassa. Nämä saavutettuaan ihminen on onnellinen ja elämä on ihanaa. Vai onko sittenkään? Itse olen saavuttanut kaikki nämä edellä mainitut onnellisen elämän mittarit, mutta en ollut kuitenkaan onnellinen ja tunsin, etten elä omannäköistä elämää. Olin onneton ja mietin jatkuvasti, mihin pääsen pakenemaan omaa elämääni.

Tässä kohtaa joku voisi kysyä minulta, miten päädyin siihen tilanteeseen. Miksi tein elämässäni sellaisia valintoja? Hyvä kysymys. Silloin en tuntenut kunnolla itseäni, enkä tiennyt tarpeeksi hyvin, mitä halusin omalta elämältäni. Menin vain virran mukana. Jo lapsena opitut asiat ja joskus myös vanhempien tai ystävien odotukset saattavat ohjata valintojamme. Yhteiskunta luo myös odotuksia ja paineita. Ei ole helppoa tietää, mitä itse haluaa elämältään ja näin ollen on helpompi vain mennä eteenpäin muiden tai yhteiskunnan odotusten mukaan. Niin minäkin tein. En kuitenkaan kadu mitään, mitä olen elämässäni valinnut tai millaista elämää olen elänyt. Olen saanut joka tapauksessa kokea monia hienoja asioita elämässäni. Olen kuitenkin vihdoin oppinut elämään omanlaista elämääni ja nykyisin tiedän, mitä haluan elämältäni.

Matka tähän pisteeseen ei kuitenkaan ole ollut minullakaan helppo. Olen kokeillut monia juttuja elämässäni ja tehnyt rohkeitakin valintoja. Kaikki ei ole suinkaan mennyt hyvin, vaan välillä on kolahtanut kovaa. Olen esimerkiksi perustanut oman yrityksen ja menettänyt taloudellisesti kaiken. Siltikään en osaa katua sitä, enemmän olisin katunut, jos en olisi kokeillut. Olen joutunut myös luopumaan rakkaasta työstä sisäilmaongelmien takia. Oli järkyttävää menettää työkyky pitkäksi aikaa ja lisäksi stressaavaa tehdä ratkaisu irtisanoutumisesta, vaikka koko ajan tiesin, että se on ainoa oikea ratkaisu. Irtisanoutumiseni jälkeen puhkesikin sitten fibromyalgia, joka pysäytti lopullisesti. Ennen sitä olin myös menettänyt äkillisesti rakkaan ystäväni. Menetys kosketti todella syvältä ja sai pohtimaan myös omaa kuolevaisuuttani sekä sen myötä omannäköistä elämääni. Monet asiat ja tapahtumat ovat saaneet minut kärsimään, samalla ne ovat muuttaneet minua ja ajatuksiani. Ikävät asiat ovat opettaneet minua eniten elämässäni. Uskon vahvasti siihen, että kärsimys omalta osaltaan opettaa ihmistä elämään omannäköistä elämää. Aina ei onneksi kuitenkaan tarvitse lähteä muokkaamaan elämäänsä kärsimysten kautta, kuten minä jouduin.

  1. Pysähtyminen

Omannäköisen elämän löytäminen vaatii ehdottomasti pysähtymistä ja hiljentymistä. Silloin vasta ajatukset ja toiveet alkavat päästä kunnolla valloilleen. Kiireessä ja arjen keskellä ei pysty hallitsemaan ajatuksiaan täysillä. Jollekin riittää lyhyt aika, kuten viikonlopun viettäminen oman itsensä kanssa pohtien asioita, kun taas toinen tarvitsee pidemmän ajan esimerkiksi usean kuukauden vuorotteluvapaan tietääkseen, mitä oikein haluaa elämältään. Joskus elämä myös pakottaa sairauden tai uupumuksen muodossa pysähtymään ja laittamaan asioita elämässä uusiksi. Erilaiset meditaatio- ja mindfulnessharjoitukset tai vaikkapa luonnossa liikkuminen saattavat auttaa hiljentymään.

2. Itseensä tutustuminen

Pysähtymisen aikana on myös tutustuttava itseensä. Yksi hyvä keino tutustua itseensä on miettiä omia vahvuuksiaan ja intohimon kohteita, niitä asioita, jotka saavat sinut liekkeihin. Teetkö jo arjessa näitä asioita? Mikäli et, voisitko ottaa niitä vähitellen elämääsi? Älä haukkaa kuitenkaan liian isoa palaa ja yritä saada kaikkea mahtumaan kerralla elämääsi, vaan tee muutoksia vähitellen, pienin askelin. Omien vahvuuksien ja intohimojen kohteiden selvittelyssä itselläni on ollut suurena apuna Janet Bray Attwoodin ja Chris Attwoodin the passion test. Heidän menetelmästään voi lukea enemmän suomenkielisestä Viisas Elämä -kustantamon The Passion Test -kirjasta.

3. Luopuminen

Joskus on luovuttava jostakin, että voi saada tilalle jotain uutta. Jos ei muuta luopumisen kohdetta löydy, niin ainakin muiden ihmisten ja yhteiskunnan odotukset kannattaa heittää heti alkuunsa romukoppaan, jotta pääsee lähemmäs omannäköistä elämää. Joskus voi joutua luopumaan työpaikasta, parisuhteesta tai ystävistä. Luopuminen ei missään tapauksessa ole helppoa, mutta se voi olla välttämätöntä päästääkseen eteenpäin. Niistä asioista on vain luovuttava, jotka tuottavat huonoa mieltä ja pahaa oloa.

4. Tavoitteet

Pienet ja myös suuremmatkin tavoitteet auttavat pääsemään kohti omannäköistä elämää. Tee pieniä tavoitteita päivittäin ja viikottain. Suuremmat tavoitteet vaativat yleensä enemmän aikaa ja monien pienien tavoitteiden toteutumista. Joskus tavoitteet ja niiden toteuttaminen saattavat tuntua työläältä, silloin kannattaa ajatella, mitä tavoitteilla saavutellaan. Lopputuloksen ajatteleminen auttaa yleensä tavoitteiden toteuttamisessa.

5. Fiilistely

Muista fiilistellä ja tunnustella matkan varrella, miltä tuntuu. Oletko onnellinen ja mitkä asiat ovat tehneet sinut onnelliseksi? Entäs miltä sinusta ylipäänsä tuntuu, kun olet onnellinen? Joskus voi olla, ettet olekaan jostain tekemästäsi muutoksesta onnellinen ja silloin voi olla tarpeen myös vaihtaa suuntaa, koskaan ei ole liian myöhäistä. Elät sinun elämääsi ja vain sinä pystyt määrittämään oman onnellisuutesi.

-Satu-

P.S. Minun uusi elämäni uudessa kodissani ja uudella paikkakunnalla on alkamassa hyvin pian! Siitä lisää myöhemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s