Hengityksen mahti

Oletko ikinä ajatellut omaa hengittämistäsi? Useinkaan sitä ei tule ajateltua, koska se on automaattinen toiminto. Minä kuitenkin olen ajatellut ja havaitsin hengitykseni olevan pielessä. Useimmiten hengitin hyvin pinnallisesti eli rintakehän alueella apuhengityslihaksilla. Tätä oli jatkunut jo vuosia ja oli muodostunut minulle normaaliksi hengitykseksi. Usein stressi ja erilaiset jännitystilat saavat aikaan pinnallisen hengityksen. Pinnallinen hengitys on useiden eri lähteiden mukaan haitallista ihmiselle. Se saa aikaan stressireaktion kehossamme ja liian vähäinen hapensaanti myös aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä ja erilaisia kiputiloja. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että hengitämme oikein.

Hengitykseni muuttaminen oikeanlaiseksi ei ole ollut helppoa, enkä voi sanoa  osaavani sitä vieläkään täysin, mutta suurimman osan ajasta hengitän nykyisin normaalisti. Erilaiset sosiaaliset tilanteet tai muuten jännittävät hetket, kuten vaikka jännäri televisiossa, saavat hengitykseni huomaamattani pinnalliseksi ja joskus jopa pidätän hengitystäni.


Miten sitten onnistuin muuttamaan hengitykseni oikeanlaiseksi? 

Alkuun aloin tarkkailemaan hengitystäni erilaisissa tilanteissa ja mitä kehossani tapahtui hengittäessä pinnallisesti ja taas normaalisti. Hengittää voi myös liian syvään ja sekään ei ole hyväksi keholle. Liian syvään hengittäessä elimistö kärsii hapen puutteesta ja voi alkaa pyörryttämään. Tarkkailin siis kehoani ja etenkin rintakehää sekä vatsaa ja miten hengitys kulkee. Liikkuuko enemmän vatsa vai rintakehä. Havaittuani pinnallisen hengittämisen, aloin harjoittelemaan oikeanlaista hengitystä. Tässäkin, kuten muussakin harjoittelussa, vaaditaan sitkeyttä, elimistön muistijälki pinnallisesta hengittämisestä on syvässä. 


Harjoitellessani laitoin löysää vaatetta päälle, kävin lattialle tai sängylle selälleen ja rentouttavaa musiikkia soimaan. Käsi vuorotellen rinnan sekä ylävatsan päälle ja tarkkailua miten hengitys kulkee. Oikeassa hengitystekniikassa ylävatsan tulee kohota sisäänhengittäessä. Joskus oikea hengitystekniikka löytyi hetkessä, kun taas toisinaan saatoin maata lattialla pitkän aikaa ja tuntui vaan, ettei hengitys kulje oikein. Ne kerrat, jolloin hengitys ei kulkenut luontevasti, lisäsivät stressiä ja pinnallista hengitystä. Vähitellen kuitenkin aloin oppia normaalia hengitystä ja stressiä tuottavat pinnallisen hengityksen hetket alkoivat vähentyä. Apuna harjoittelussani ovat myös olleet pilateksesta opittu hengitystekniikka sekä Neurosonic, joka rentouttaa hermostoa. Ensimmäisen Neurosonic-hoitokerran jälkeen hengitys oli muuttunut pinnallisesta normaaliksi kuin itsestään. Youtubessa ja netissä on paljon erilaisia hengitysharjoituksia, mutta itse en niitä käyttänyt, vaan aivan kokeilemalla aloin löytää oikean hengitystekniikan. Joillekin ihmisille selkeät ohjeet ja videot voivat olla harjoittelussa hyväksi avuksi. Muutaman viikon harjoittelun jälkeen, huomasin hengitykseni kulkevan normaalisti suurimman osan aikaa.


Tällä hetkellä kiinnitän hengitykseeni huomiota useita kertoja päivässä ja korjaan sitä tietoisesti. Toisinaan se onnistuu paremmin ja toisinaan huonommin. Joka tapauksessa oikean hengitystavan löytyminen on vähentänyt minulta päänsärkyä, väsymystä ja hampaiden yhteenpuremista öisin. Huomaan myös fibromyalgiakipujen vähentyneen oikean hengitystekniikan myötä. Elimistö on rennompi ja rauhallisempi. Mielikin rauhoittuu.

2 vastausta artikkeliin “Hengityksen mahti”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s