Tunteiden purkaminen

Milloin sinä olet purkanut viimeksi tunteitasi? Mieti myös, miten ylipäänsä purat tunteitasi. Positiivisia tunteita, kuten iloa on yleensä helpompi purkaa, mutta negatiivisten tunteiden purkaminen voi olla haastavampaa, ainakin minulle on. Negatiivisia tunteitakaan ei pitäisi padota sisälle, vaan nekin pitäisi saada purettua ulos. Tunteiden sisällä pitäminen aiheuttaa erilaisia jumeja kehoon sekä mieleen. Nykyisin näitä mielenjumeja sanotaan usein tunnelukoiksi.

Miten tunteita voi purkaa?

Ennen kuin tunteita voi purkaa ulos, ne täytyy tunnistaa. On iloa, surua, vihaa, pettymystä, häpeää, ylpeyttä, rohkeutta, syyllisyyttä, rakkautta jne… Saatat purkaa jokaista tunnetta hyvin eri lailla. Itse puran positiivisia tunteita ulos esimerkiksi puhumalla ystäville, nauramalla ja kuuntelemalla musiikkia. Negatiivisten tunteiden purkaminen onkin minulle haastavampaa ja näin ollen, harjoittelen itsekin tätä vielä. Hyvin usein päädyn välttelemään negatiivisia tunteita. Yritän työntää niitä mielestäni pois ja keksiä jotain korvaavaa tekemistä, etten ajattele negatiivisia tunteita. Tämä tie ei kuitenkaan pidemmän päälle johda hyvään, vaan tunteet jumiutuvat sisälleni ja kun keho sekä mieli ovat kuormittuneet tarpeeksi, kaikki alkaa purkautua ulos väkisin. Minulle tunteiden väkisin purkautuminen aiheuttaa monia erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita kuten unettomuutta, ahdistusta ja keskittymiskyvyn vaikeuksia. Tämän vuoksi olenkin alkanut käsittelemään ja purkamaan negatiivisia tunteitani ulos, etteivät tunteet ala väkisin purkautumaan. Olen joutunut palaamaan pitkälle ajassa taaksepäin tässä prosessissani, koska huomaan, että vanhoja negatiivisia tunteita on käsittelemättä ja purkamatta. Tällä hetkellä on hyvinkin tiukkoja hetkiä, mutta uskon, että lopputulos on hyvä ja sisääni mahtuu enemmän positiivisia tunteita kuten iloa sekä rakkautta.

Se, miten puran negatiivisia tunteita ulos, riippuu hyvin paljon siitä mikä tunne on kysessä ja millainen mieliala on muutoin sillä hetkellä. Esimerkiksi surua puran itkemällä, mutta siinäkin huomaan, ettei itku aina onnistu. Välillä pidätän itkua ja yritän pitää surun sisälläni. Itku kuitenkin tekee todella hyvää. Huomaan itkun jälkeen, että suru on pyyhkiytynyt pois ja maailma on taas valoisampi paikka. Milloin sinä olet itkenyt viimeksi ja miksi? Mikä tunne oli silloin kyseessä? Miltä olosi tuntui itkun jälkeen?

Miten sinä purat vihaasi tai kiukkuasi? Minä valitettavasti hyvin usein huutamalla. Huutamisessa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta jos se kohdistuu (kuten minulla) läheisiin ihmisiin, niin silloin se ei ole järkevää. Jatkossa aionkin itse opetella tyynyyn huutamisen ja miksi en menisi vaikka metsään huutamaan sekä vähän maata potkimaan. Negatiivisten tunteiden purkamiseenkin löytyy aina jokin keino. Se voi olla esimerkiksi puhuminen ystävälle, juokseminen tai muu urheilu, maalaaminen tai ihan vain mielessä asian käsittely. Pääasia on, että purat tunteesi, sillä ei ole niin paljon merkitystä miten sen teet.


Miksi (negatiivisten) tunteiden käsittely ja purkaminen on niin vaikeaa?

Tähän löytyy varmasti useita syitä, kuten kiire ja oppiminen. Meillä on nykyisin usein niin kiire töiden, harrastusten, lasten ja kaiken kanssa, ettei jää aikaa käsitellä omia tunteitaan. Toisaalta myös oppiminen vaikuttaa tähän, jos et ole lapsena jo oppinut käsittelemään ja purkamaan tunteitasi, on se aikuisiällä hyvin hankalaa. Meidän kasvatustapamme estää usein tunteiden purkamista. Muistatko itse lapsena kuulleesi vanhemmiltasi/kasvattajiltasi: älä itke, älä nyt naura noin kovaa, älä metelöi yms. Onneksi nykyisin kasvatuksessa osataan kuitenkin jo ottaa paremmin lapsen tunteet huomioon paremmin, kuin ennen. Muutoinkin tunteiden käsittelyn ja purkamisen tarpellisuus on tunnistettu nyky-yhteiskunnassa paremmin verrattuna aikaisempaan.

Kaikkea ihanaa teille kaikille lukijoilleni viikonloppuun! On ollut ihana saada positiivista palautetta blogistani ja nähdä lukijamäärien kasvu. Nöyrin kiitokseni teille! Ensi viikolla palaan taas.

1 vastaus artikkeliin “Tunteiden purkaminen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s