Joogan aloittaminen

Olen ollut jo yli kymmenen vuoden ajan ylipainoinen ja koko ikäni jäykkä sekä vähän kömpelökin. Niinpä kauhistuin, kun fysioterapeutti sanoi joogan olevan hyvä liikuntamuoto fibromyalgikolle. Pilatesta olin harrastanut jo vuosia, mutta enää se ei tuntunut hyvältä kipujeni vuoksi. Pilateksessa kehoa pidetään jännittyneenä harjoitusten ajan ja jännitys vain pahensi kipujani. Jouduinkin lopettamaan tämän rakkaan harrastuksen aivan kokonaan. Pilateksessa olin oppinut hengityksen merkityksen sekä kehonhallintaa ja kehonkuuntelua. Näistä asioista huomasin olevan apua joogan aloittamisessa. 

Muutaman kuukauden ajan haudoin mielessäni joogan aloittamista, ennen kuin uskaltauduin kokeilemaan. Ehdoton edellytys joogaamiselleni oli se, ettei minun tarvitse lähteä joogatunneille pyllistelemään notkeiden ihmisten sekaan. Vaihtoehdoksi jäi siis kotona joogaaminen. Mistäs sitten aloittelijalle sopivia joogaohjeita ja harjoituksia? 

Netistä löytyy paljon tietoa ja vaihtoehtoja joogamisen aloittamiseen. Itse tutustuin ensimmäisenä Yogaian sivustoon, jossa on tallenteita ja live-tunteja. Yogaiaa pääsee kokeilemaan ilmaiseksi aluksi, mutta en itse ennättänyt ilmaisen kokeilun aikana katsomaan yhtäkään tallennetta tai osallistumaan yhdellekään tunnille, koska edelleen pohdin, aloitanko joogaamisen. Olen kuullut niin paljon kehuja Yogaiasta, joten aion varmasti koekeilla ja ostaa ainakin lyhyen maksullisen jäsenyyden. Toinen Yogaian kaltainen sivusto on Yogobe, johon aioin seuraavaksi tutustua. 

Joogamisen aloitin jälleen tutun ja turvallisen Youtuben kautta. Hain Youtubesta joogaharjoituksia aloittelijalle. Tässä vaiheessa en tiennyt vielä eri joogasuuntauksistakaan sen vertaa, että olisin voinut etsiä itselleni sopivaa suuntausta. Katsoin vain videoita, mitkä näyttäisivät sellaisilta, joita pystyisin tekemään. Ensimmäinen joogaharjoitukseni oli aivan järkyttävä. En ennättänyt tekemään asentoja eli asanoita ollenkaan samaan tahtiin kuin videolla, hikoilin kuin pieni sika ja olin aivan totaalisen pihalla. En ikinä olisi uskonut joogan olevan noin rankkaa. Kaikissa videoissa jooga näyttää niin helpolta ja kevyeltä. Sisulla tein kuitenkin harjoituksen loppuun. Sen jälkeen oloni oli aivan mielettömän hyvä ja lihaksissani tuntui hyvältä. Mielikin tuntui rauhoittuneen. Silloin päätin, että tämä laji on kyllä tutustumisen arvoinen. 

Seuraavaksi kävin ostamassa kirjan: Jooga aloittelijoille ja edistyneimmille. Kirjasta löytyy lähes kaikki mitä joogaa harrastava tarvitsee: joogan historiasta joogasuuntauksiin ja asanoihin. Jooga-asanat esitetään kirjassa valokuvin sekä kirjallisten ohjeiden kanssa ja asanoissa on omat versionsa aloittelijalle sekä edistyneemmälle. Kirjan avulla opettelin joogan perusteita sekä asanoita ja nyt osaan jo (ainakin omasta mielestäni) monta asanaa. Tiedän myös, että joogasuuntauksista hathajooga on itselleni tällä hetkellä sopivin. Hathajooga onkin juuri aloittelijoille sopiva suuntaus.

Tällä hetkellä joogaan noin kaksi kertaa viikossa ja huomaan, miten hyvää se on tehnyt lihaksilleni ja keholleni. Joogapäivinä fibromyalgiakipuja ei ole juuri ollenkaan ja vaikutus kestää pari päivää. Tätä en olisi uskonut sanovani, mutta aion todellakin jatkaa joogaamista.

Mitä jooga on ja miksi sitä kannattaa harrastaa? 

Alunperin jooga on syntyisin Intiassa ja oli intialaisten uskontojen pelastusopillisia ja maagisia menetelmiä. Nykymuodossaan jooga on erilaisia asentoharjoituksia, joihin yhdistetään myös meditaatiota. Joogassa liikkuvuusharjoittelu ja henkinen harjoittelu yhdistyvät. Minulle jooga on kuitenkin vielä pelkkää liikuntasuoritusta, mutta uskon, jatkossa saavani henkisen puolen ja meditaation mukaan joogaamiseen. Se vaatii kuitenkin aikaa ja lihaksieni kehittymistä.Joogalla on lukemattomia erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä terveysvaikutuksia. Itselleni tärkeimmät ja huomattavimmat joogan hyödyt ovat olleet lihaskunnon kehittyminen, unenlaadun parantuminen, ja mielialan koheneminen. Puhumattakaan fibromyalgiakipujen vähenemisestä. Kokeile sinäkin joogaa rohkeasti, jos et ole vielä kokeillut! Namaste


                                        

1 vastaus artikkeliin “Joogan aloittaminen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s