Kaikki alkoi siitä, kun yhtenä aamuna kesällä 2018, minulla alkoivat lihaskivut. Kivut alkoivat heti voimakkaana ja niitä oli silmistä jalkapohjiin saakka. Aluksi ajattelin tietenkin, että olen tulossa sairaaksi, mutta kun kahden viikon päästäkään ei flunssa ollut iskenyt edelleenkään, niin tajusin, että jokin muu on kyseessä.
En
enää muista missä vaiheessa menin lääkäriin, mutta melko pian kuitenkin
ja onnekseni minulle sattui ihana nuori lääkäri, joka otti minut heti
vakavasti. Fibromyalgiasta jotain tietävät, voivat arvata sen, ettei
fibromyalgian diagnosointi ole helppoa. Aluksi poissuljetaan tutkimuksin
muita sairauksia ja diagnoosi lopulta tehdään poissulkemisen jälkeen
oirekuvausten sekä fibromyalgiapisteiden kipujen avulla. Mitään ei
minulta tutkimuksissa löytynyt (onneksi tai epäonneksi). Lihaskipujen
lisäksi muu oireisto täsmäsi ja kaikki fibromyalgiapisteet olivat kipeät
(tosin kaikki muutkin lihakset) ja niin sain diagnoosin: fibromyalgia.
Fibromyalgia on siis sairaus, joka aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa. Kipujen lisäksi monella fibromyalgikolla on univaikeuksia ja vaikka saisikin nukuttua, uni ei ole rentouttavaa, vaan herättyä saattaa olla jo aivan uupunut. Lisäksi fibromyalgia saattaa aiheuttaa erilaisia psyykkisiä ja neurologisia oireita. Lisätietoja fibromyalgiasta saa esimerkiksi Suomen Reumaliiton sivuilta. Reumaliiton sivuilla on myös hyviä ohjeita liikuntaan ja ravitsemukseen. Suomen Reumaliitto järjestää jäsenilleen erilaisia kursseja (myös verkossa), joista saa lisätietoja sairaudesta ja vertaistukea. Reumatologi Antti Puolitaival on pitänyt useita luentoja reumasairauksista ja nämä luennot löytyvät ainakin Suomen Reumaliiton Facebook-sivulta. Suomeen on myös perustettu hiljattain fibromyalgiayhdistys, johon en ole vielä itsekään ennättänyt liittyä.

Diagnoosin saaminen oli järkytys, koska tiesin heti kyseessä olevan loppuiän sairauden ja kipujen saaminen kuriin on haastavaa. Jossain määrin olen kärsinyt fibromyalgian oireista jo yli kymmenen vuotta, mutta lihaskivut näin voimakkaina, olivat uutta minulle. Nukkumisen kanssa on ollut välillä hyvinkin vaikeita aikoja ja olenkin joutunut olemaan unettomuuden vuoksi sairaslomallakin ja käyttämään myös nukahtamislääkkeitä. Migreeniä sekä vatsavaivoja minulla on ollut jo lapsesta saakka. Migreenin ennaltaehkäisyyn minulla on käytetty jo vuosia Triptyliä. Triptyliä käytetään myös fibromyalgiassa ja niinpä annokseni tuplattiin tässä vaiheessa. Lääkäri sanoi, että menee noin kaksi viikkoa kunnes voin odottaa annostuksen nostamisen vaikutusten näkyvän. Toiveikkaana odotin ja odotin. Kun kolme viikkoa oli mennyt, jouduin pettymyksekseni toteamaan, ettei annostuksen nostosta ollut mitään apua kipuihini. Aikaisempien masennusjaksojen vuoksi, minulla on käytössä myös Cymbalta-lääke ja näin ollen lääkäri sanoikin, että minulla on jo hyvä lääkitys käytössä. Olin todella pettynyt kuullessani lääkityksen olevan hyvä, koska kivut olivat edelleen voimakkaina koko kehossa, hyvästä lääkityksestä huolimatta. Luulin, että lääkkeillä saadaan kivut hallintaan, vaan eipä saatukaan. Tällä hetkellä ymmärrän enemmän fibromyalgian lääkehoidosta ja muista hoitomuodoista, mutta kesällä olin niin varma, että lääke on se, joka minun kipuni vie pois. Kuuntelin loppukesästä Suomen Reumaliiton luennon fibromyalgiasta, jossa reumatologi Antti Puolitaival totesi, että lääkkeillä yleensäkin saatetaan saada kivuista vain noin 30% pois.
Tajuttuani, että lääkkeet eivät tule minua auttamaan, alkoi minun erilaisten kipua helpottavien keinoen etsiminen ja henkinen kasvuni. Seuraamalla blogiani jatkossakin, saat lisää vinkkejä siitä, mitkä keinot ovat auttaneet minua kivun hallinnassa ja loppujen lopuksi muuttaneet merkittävästi elämääni.
2 vastausta artikkeliin “Mistä kaikki alkoi”