Mindfulness eli tietoinen läsnäolo

Saatuani fibromyalgiadiagnoosin ja huomattuani lääkkeiden tehottomuuden, olin alkuun aika lailla hukassa. Jouduin miettimään, mistä apua kipujenhallintaan ja elämänilon löytymiseen. Olin jo vuosia ollut kiinnostunut mindfulnessista, vaikka en edes kunnolla tiennyt, mitä se on. Nyt päätin ottaa selville, mitä se on ja olisiko se minun juttuni. 

Mindfulness on hyväksyvää tietoista läsnäoloa, jossa erilaisten harjoitteiden avulla harjoitellaan omia tietoisuustaitoja ja hetkessä elämistä. Suomen Mielenterveysseuran sivustolla kerrotaan hyvin maanläheisesti, mitä tietoinen läsnäolo on ja millaisia hyötyjä siitä on. Mindfulnessia käytetään esimerkiksi stressin ja masennuksen hoitamisessa sekä kipujen hallinnassa, mutta pahimmillaan itse mindfulnessista voi myös saada stressiä, jos miettii, että minun täytyy joka väliin mahduttaa läsnäoloharjoituksia. Eli kuten kaikessa muussakin, kohtuus harjoitteluun ja omalla tahdilla eteenpäin. Kuuntele omaa kehoasi ja mieltäsi.

Itse aloin tutustumaan mindfulnessiin eri nettisivustoja lukemalla. Harjoituksia aloin jo heti myös tekemään Youtubessa olevien mindfulness-harjoitusten avulla. Suomen Mielenterveysseuran sivustolla on yksinkertainen ja helppo harjoitus, josta on hyvä alkaa harjoittelu ja tutustuminen mindfulnessiin. Aloittelijalle sopivia harjoituksia Youtubessa ovat myös Työnohjauspalvelun harjoitukset. Suurin osa netistä löytyvistä harjoitteista perustuu ns. kehonskannaukseen eli kehon joka osa käydään järjestyksessä läpi ja tunnustellaan miltä keho tuntuu. On tärkeää muistaa, että mindfulness sallii kaikki tuntemukset kehossa, eikä mitään lähdetä väkisin muuttamaan. Jos tunnet kiristyksiä ja jännityksiä jossain kehon osassa, niin ne sallitaan tai hyvin pienesti kokeillaan, onko mahdollista hellittää jännitystä.


Aloin tekemään Youtube-harjoituksia illalla nukkumaan käydessä muutaman kerran viikossa. Alkuun tuntui hyvin vaikealta keskittyä tuntemaan, miltä kehossa tuntui. Ajatukset risteilivät päivän asioissa ja jo seuraavankin päivän asioissa. Mieleen putkahteli myös mitä oudoimpia ajatuksia menneisyydestäni ja en myöskään osannut tunnustella kehon eri osia, vaan pelkästään ajattelin niitä. Mindfulness-harjoitteissa ei ole tarkoitus ajatella kehon osia, vaan tunnustella niiden tuntemuksia. Pikku hiljaa kuitenkin aloin tajuamaan systeemin ja muutaman viikon päästä harjoittelu alkoi olla jo sitä, mitä sen pitääkin olla. Pystyin tunnustelemaan kehon tuntemuksia harjoituksen ajan ja suurin osa muista ajatuksista pysyi harjoituksen ajan poissa mielestä. Ihmismieli on siitä jännä, että se pyrkii koko ajan harhailemaan. Täytyy olla luja, mutta kuitenkin lempeä itselleen ja työntää muut ajatukset pois. 


Muutaman viikon harjoittelun jälkeen mieleeni alkoi herätä ajatus siitä, mitä muuta mindfulness on kuin kehoskannausta ja miten saan siirrettyä tietoista läsnäoloa normaaliin elämääni. Miten siis oppisin olemaan normaalissa elämässä enemmän läsnä ja miten oppisin tuntemaan itseni ja kehoni paremmin.  Aloin etsimään netistä mindfulness-kursseja, jotta voisin opiskella asiasta lisää ja saada tietoisen läsnäolon omaan jokapäiväiseen elämääni. Löysinkin kohtuuhintaisen kolmen kuukauden mittaisen verkkokurssin. 


Mindfulness-verkkokurssi oli oikein hyvä tapa itselleni. Sain edetä haluamassani tahdissa ja kolmen kuukauden pituus oli myös minulle oikein sopiva. Siinä ajassa pystyy ottamaan mindfulnessin mukaan jokapäiväiseen elämään. Tähänkin, kuten muuhunkin harjoitteluun, vaaditaan kuitenkin aikaa ja ponnisteluja. Ei ole helppoa muuttaa niitä toimintamalleja, joita on koko ikänsä harjoittanut. Verkkokurssi koostui ns. teoriaosuudesta ja erilaisista harjoitteista. Kurssin jälkeen mietin kuitenkin, että jotain jäi puuttumaan. En itseasiassa keksinyt sitä, mikä tuntui puuttuvan, ennen kuin menin seuraavalle kurssille. 

Seuraava kurssi oli yhden päivän mittainen live-kurssi. Mietin jo hetken, että perunko kurssin, koska olen jo käynyt kolmen kuukauden mittaisen kurssin, joten miten yhdessä päivässä voin saada jotain uutta. Onneksi en perunut, sillä tämä kurssi pureutui juuri niihin asioihin, mitkä saivat minut ymmärtämään paremmin, miksi mindfulnessissa tehdään tiettyjä asioita juuri siten, kuin tehdään. Olin oppinut verkkokurssilla esimerkiksi, että koskettaminen tai vaikka käden laittaminen  keskelle rintaa tuo rauhallisen ja levollisen olon, mutta minulta puuttui itselleni tärkeä tieto, mikä siinä tuo sen hyvän olon. Live-kurssilla selvisi, että kosketus vapauttaa oksitosiinia, joka tuo turvaa. Kaikki ihmiset eivät tarvitse/halua tietää, mitä kehossa tapahtuu mindfulnessissa, mutta minulle se olikin tärkeää tietoa. Tältä live-kurssilta sain lisää tietoa kehossani tapahtuvista asioista ja myöskin uusia harjoitteita, joita voi pitkin päivää tehdä aina, kun tuntee siihen tarvetta.


Tällä hetkellä tietoinen läsnäolo kuuluu jokaiseen päivääni. Useana päivänä viikossa teen kehoskannausta nukkumaan mennessäni ja joka päivä teen pieniä harjoitteita joko tietoisesti ottamalla niitä elämääni, mutta myös jo tiedostamattakin. Esimerkiksi aamuisin, koiria ulkoiluttaessani, pysähdyn katselemaan ympärilleni luonnon kauneutta ja hengitän muutaman kerran syvään. Kun taas otan jogurtin kaapista ja avaan sen, katson hetken sitä lapsen silmin ja syödessäni nautin ja tunnustelen sekä maistelen miltä se maistuu. Hiuksiani pestessä hieron rauhassa päätäni ja tuoksuttelen samalla shampoon ihanaa tuoksua. Pieniä asioita, mutta kuitenkin niin suuria.

Pieniin hetkiini sisältyy nykyään paljon muuta, kuin pelkkää suorittamista. Tämä tuo elämääni rauhaa ja hyvää oloa. Kiire ja stressi häviävät. Hengitys tasaantuu ja syvenee. Kivut vähenevät. Olen myös oppinut tarkkailemaan kehoni tuntemuksia ja tiedän esimerkiksi, milloin kehoni alkaa käydä ns. ylikierroksilla tai joku asia saa stressin pintaan. On tärkeää tunnistaa kehon negatiiviset reaktiot, jolloin niitä pystyy helpottamaan eri keinoin.

Sinäkin voit kokeilla tietoista läsnäoloa jo ihan pienin harjoituksin. Kun seuraavan kerran tuntuu, että jokin asia ahdistaa tai painaa mieltä, voit kokeilla vaikka koskettaa itseä. Hengitä ensin muutama syvä hengenveto ja laita käsi sydämesi päälle sekä sulje silmät. Anna käden olla siinä muutaman minuutin ajan ja tunne sen lämpö sekä kosketus. Miltä olosi tuntuu muutaman minuutin jälkeen? Onko ahdistus helpottanut vähän? Onko olosi rauhallisempi? Tunnustele rohkeasti miltä kehossasi tuntuu ennen ja jälkeen harjoituksen. 

3 vastausta artikkeliin “Mindfulness eli tietoinen läsnäolo”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s