Herkkä vai erityisherkkä

Olen aina tiedostanut olevani herkkä, ehkä jopa erityisherkkä, mutta sitä en tiennyt, etteivät kaikki ihmiset ole herkkiä. Olin kuvitellut, että kaikilla on samanlainen tarkka tapa havainnoida ympäristöä ja suhtautua asioihin syvällisesti. Vasta aivan hiljattain minulle on selvinnyt, etteivät kaikki ihmiset olekaan herkkiä.

Herkkyyttä on aiemmin pidetty jopa negatiivisena asiana, mutta viime vuosien aikana herkkyydestä on alettu puhua enemmän ja sitä aletaan pitää onneksi nyt voimavarana. Olen itse myös pitänyt herkkyyttäni taakkana. Uudenlaisen ajattelutapani ja henkisen kasvuni myötä, olen onneksi alkanut ymmärtää ja arvostaa herkkyyttäni. Herkkyys ei ole kuitenkaan aina helppoa, se on toisinaan hyvin kuormittavaa ja huomaan usein olevani aivan totaalisen uupunut, varsinkin sosiaalisten tilanteiden jälkeen.

Erityisherkät ry:n sivustolla psykologian tohtori Elaine Aron luokittelee erityisherkkyyden piirteet neljään eri luokkaan: 1.) Syvällinen tiedon prosessointi 2.) Kuormittumisalttius 3.) Vahva eläytymiskyky 4.) Tarkka havainnointikyky. Erityisherkkä ihminen käsittelee havaintoja ja tietoja syvällisesti, pohtien eri vaihtoehtoja ja vertaillen niitä aiempiin kokemuksiinsa. Erityisherkän tunteet ja tuntemukset ovat yleensä hyvin voimakkaita ja hän myös tarkkailee ympäristöään sekä omia sisäisiä kokemuksiaan tekemällä tarkkoja havaintoja. Tämä kaikki luonnollisesti rasittaa erityisherkän voimia ja stressaa häntä, erityisherkkä tarvitsee tämän jälkeen lepoa tai tilanteesta vetäytymistä, jotta voimat palautuvat.

Tutustuttuani tarkemmin herkkyyteen ja erityisherkkyteen, tiedostan nyt selvästi, mistä oma herkkyyteeni on saanut alkunsa. Se on kuitenkin niin henkilökohtainen ja kipeä asia, etten ole valmis siitä (vielä) puhumaan enempää. Yleisesti ottaen herkkyyden piirre voi syntyä jo lapsena, esimerkiksi vanhempien ollessa alkoholisteja. Silloin lapsi joutuu tarkkailemaan koko ajan, ovatko vanhemmat humalassa ja millä mielellä he ovat: ovatko he vihaisia vai iloisia yms. Jos tunnistat itsessäsi yllä mainittuja herkkyyden/erityisherkkyyden piirteitä, mieti hetki, onko menneisyydessäsi tekijöitä, jotka saattavat selittää herkkyyttäsi. Tämä voi auttaa sinua ymmärtämään paremmin itseäsi ja hyväksymään herkkyytesi.

Tällä hetkellä ajattelen herkkyyttäni positiivisena asiana ja olen onnellinen siitä, millainen olen. Herkkyyteni ansiosta olen mielestäni hyvä ja empaattinen kuuntelija sekä pystyn eläytymään hyvin toisen ihmisen asemaan (toivottavasti ystäväni ovat samaa mieltä). Haluan kaikille hyvää ja olen valmis aina auttamaan toisia sekä tuottamaan hyvää mieltä. Tämä blogini on yksi hyvä esimerkki tästä. Kun olen oivaltanut elämän pieniä (mutta niin suuria) asioita, haluan jakaa niitä muillekin ja toivon muidenkin saavan vinkkejä sekä pohdittavaa omaan elämäänsä. Herkkyyteni ansiosta huomaan pienetkin asiat ja nautin niistä. Olen meidän perheessä se, joka huudahtelee koko ajan: katsokaa miten kaunista, oi mikä auringonlasku jne. (voitte uskoa miten teinejä kiinnostaa). Lisäksi herkkyyteni saa minut innostumaan, mutta myös kiihtymään nopeasti eri asioista (tämän varmasti entiset työkaverit voivat vahvistaa).

Jälleen kerran voin todeta, että itseensä tutustuminen kannattaa. Tämän henkisen matkani aikana olen oppinut jo hieman arvostamaan itseäni juuri sellaisena kuin olen, kaikkine hyvine ja huonoine piirteineen. Olen oppinut myös jonkin verran ymmärtämään, mikä on vaikuttanut siihen, millainen olen. Matkani jatkuu onneksi edelleen.

 

2 vastausta artikkeliin “Herkkä vai erityisherkkä”

  1. Ihana teksti ja hyvin samanlaisia ajatuksia kuin omassa kirjoituksessani. Onneksi erityisherkkyydestä puhutaan nykyään, sillä on oikeasti helpottavaa tajuta, että omille tunteille ja ajattelulle on usein jokin perimmäinen syy taustalla. 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s