Lämmön merkitys fibromyalgiassa

Kunpa voisin asua ikuisessa lämmössä ja auringossa. Koska se ei ole mahdollista, olen joutunut miettimään erilaisia keinoja selvitä kylmässä talvessa fibromyalgiakipujeni kanssa. Kylmä ja pienikin veto pahentaa lihaskipujani huomattavasti. Kylmä tuntuu oikein pureutuvan kehooni ja ei meinaa millään lähteä pois. Lisäksi kylmä tuntuu kuin ihoni palaisi. Ennen fibromyalgiaa en tiennyt mitään tälläisestä. Juoksentelin kesät ja talvet ilman pitkiksiä tai sukkahousuja. Olen aina inhonnut kerrospukeutumista. 

Inhosin tai en kerrospukeutumista, nyt se on ollut pakko ottaa käyttöön. Tutuksi ovat tulleet erilaiset tekniset alusasut, thermolegginsit ja merinovilla-alusasut. -20 asteen pakkasilla en voi kuvitellakaan ulkoilevani, olipa päällä miten paljon vaatetta hyvänsä.


Meillä on vanha omakotitalo, joten sisälämpötila, varsinkin lattiarajassa on viileämpi kuin kerrostaloissa tai omakotitaloissa, joissa on lattialämmitys. Alkutalven käperryin viltteihin ja villavaatteisiin, mutta se ei tuntunut riittävän. Tämän vuoksi päädyin ostamaan sähköisen lämpöpeiton. Se oli elämäni paras ostos. Nyt saan itseni lämpimäksi lämpöpeitolla vartissa. Nukkumaan käydessäni pidän sitä myös päällä ja sammutan sen saatuani itseni kunnolla lämpimäksi. Lämpö säilyy peiton alla koko yön ajan, eikä peitossa tarvitse pitää virtaa päällä ollenkaan yöllä.

Olen saanut vinkkiä, että arginiini auttaisi verenkierrossa ja sitä voisi olla hyvä syödä ainakin talviaikaan. En ole kuitenkaan vielä lähtenyt sitä kokeilemaan, koska olen pärjännyt hyvin lämpöpeittoni kanssa.


Kaikilla fibromyalgiaa sairastavilla ei ole samoin lämmön kanssa, kuin minulla, vaan osalla lämpö kuten sauna, saattaa pahentaa oireita. Puhutaan ns. saunakrapulasta. Jotkut ovatkin joutuneet lopettamaan saunomisen kokonaan. Jotkut fibromyalgiapotilaat hyötyvät myös erilaisista kylmähoidoista, kun itse taas en voisi sellaista hoitoa kuvitellakaan. Fibromyalgia onkin hyvin haastavaa saada kuriin, koska keinot ovat usein hyvin yksilöllisiä. Se, mikä auttaa minua, ei välttämättä auta toista. Toivon kaikille fibromyalgiaa sairastaville rohkeutta kokeilla erilaisia keinoja, joskus joku hyvin yllättävä keino voikin auttaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s