Mitä henkinen kasvu on?

Olen jo useaan kertaan maininnut blogissani henkisestä kasvusta, mutta mitä on henkinen kasvu? On useita eri tapoja määritellä henkistä kasvua ja siihen liittyy monia asioita sisäisestä hyvinvoinnista ja chakroista enkeleihin sekä Jumalaan ja aina henkimaailmaan sekä uudelleensyntymiseen saakka. Jokainen voi valita itseään kiinnostavia asioita avuksi ja tueksi henkiselle matkalleen. Minulle henkinen kasvu merkitsee oman itsensä tuntemista sisältä ja ilon löytymistä itsestäni, sisältäni.

Pitkään uskoin, että onni ja ilo löytyvät jostain ulkopuolelta. Odotin esimerkiksi lottovoittoa tai puolisoltani tietynlaista käyttäytymistä, jotta saisin onnea ja iloa. Elin yli 40 vuotta tajuamatta, että onni löytyy itsestäni, sisältäni. En osaa sanoa tarkalleen, mikä tämän oivallukseni toi, mutta mikään yksin ei sitä ole tuonut, vaan siihen liittyy vahvasti monia asioita kuten mindfulness, henkistä kasvua käsittelevät kirjat ja jooga. 

Onnen löytäminen itsestä sisältä, ei ole aivan yksinkertaista. Ikäviä asioita kuten erilaisia ajatuksia, vääränlaisia toimintamalleja ja menneisyyden asioita on vapautettava pois, jotta tilalle mahtuu iloa, onnea, kiitollisuutta ja rakkautta. Tämä voi olla todella rankkaa, koska joutuu repimään vanhoja käsittelemättömiä asioita auki mielessään. Se ei myöskään tapahdu hetkessä, vaan vaatii aikaa. Mielen pitää saada käsitellä asioita rauhassa. Tässä vaiheessa ihminen saattaa haluta vetäytyä omiin oloihinsa, jotta saa käsitellä asioita rauhassa. Ihmiset ympärillä ja äänet yms. saattavat ahdistaa. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei vetäytyminen ole lopullista, joten siitä ei kannata huolestua. Pian tulee aika, jolloin on valmis taas ihmisten keskelle. Ahdistusta saattaa herättää myös erilaiset tunteet ja menneisyyden asiat, mutta sekin on väliaikaista. Kun muistaa koko ajan, että ne ovat tunteita, vaikkakin ikäviä, mutta ne menevät ohi. Helpotusta ahdistukseen tuo myös ymmärrys siitä, mikä on vaikuttanut siihen, millaisia olemme. Perimä ja ympäristö ovat muokanneet meistä sen, mitä olemme.


Kun ikäviä asioita saa vapautettua sisältään pois, on aika pohtia hetki, mitä elämältään haluaa. Mitkä ne ovat ne asiat ja arvot, joita kohti haluaa lähteä kulkemaan. Mistä olet valmis luopumaan päästäksesi haluamaasi. Jos ei ole valmis luopumaan mistään, ei yleensä saakaan mitään. Kun päätös on tehty, on pysyttävä tarpeeksi lujana ja kuljettava haluamiaan arvoja ja asioita kohti. Välillä oma mielesi vastustaa muutosta, kun taas toisinaan vastustus tulee ulkopuolelta. Itsekin olen kuullut erilaisia kommentteja hörhöilystä ja paikalleen jäämisestä. Vahvoina hetkinä tiedän, että olen oikealla tiellä ja menossa kohti parempaa elämää, mutta välillä iskee epätoivo ja mietin, että jospa muut ovatkin oikeassa ja tästä ei tulekaan mitään. Yritän miettiä, että kaikki menee loppujen lopuksi niinkuin on tarkoitettu menevän.

Kuva Casinosaarilta Savonlinnan keskustasta. Kaupunkilaisen paratiisi.


Henkisen matkani tässä vaiheessa, tunnen kiitollisuutta menneisyyttäni ja kaikkia ihania asioita kohtaan, joita olen saanut elämässäni tehdä. Olen ollut rohkea ja saanut kokea monia sellaisia asioita, joita moni ei uskalla tehdä. Mukaan on mahtunut myös suuria menetyksiä ja ikäviä asioita, mutta niistäkin on oppinut aina jotain. Ne ovat usein myös tyrkänneet omia unelmiani ja tekemättämiä asioitani eteenpäin. Rakkaus sekä lempeys itseäni ja muita kohtaan on lisääntynyt. Välillä tuntuu, varsinkin silloin kun koko perhe on kotona, että voisin pakahtua onnesta ja rakkaudesta. Olen kiitollinen, että olen saanut tuntea tälläisen rakkauden voiman. Elämässäni tapahtuu tälläkin hetkellä myös ikäviä asioita, mutta uskon, että niillä on jokin tarkoitus ja ne ovat opettamassa minulle jotain. Uskon myös, että elämä kantaa kaikesta huolimatta ja asioilla on tapana järjestyä juuri niinkuin pitikin.


Henkistä kasvua ei voi ehkä kukaan määritellä täysin ja jokaiselle se voi merkitä erilaisia asioita. Se täytyy jokaisen itse kokea ja tuntea.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s