Ichigo Ichie -hetkessä elämisen taito japanilaisittain

Olet varmaan joskus nähnyt televisiossa tai kenties Japanissa vieraillessasi teehetken. Kimonoon pukeutuneet japanilaiset nauttivat parasta laatua olevaa teetä kauniista astioista ja syövät hienoja makeisia. Teetä ja makeisia haistellaan ja tutkitaan ennen kuin maistellaan. Taustalla soi rauhoittava musiikki. Tunnelma on seesteinen. Kenelläkään ei ole kiire mihinkään. Keskustellaan vain positiivisista asioista ja sekin on hyvin vähäistä. Sellainen on Ichigo Ichie -hetki.

Olen usein ajatellut, nähdessäni japanilaisen teehetken, että voi kunpa minäkin pääsisin tuollaiseen olotilaan. Nyt voin vihdoin sanoa, että olotilani on nykyään usein samanlainen kuin japanilaisessa teehetkessä. Olen läsnä hetkessä, rauhallinen ja tyyni. Elän osittain Ichigo Ichie oppien mukaisesti, vaikka en ollut vähän aikaa sitten ikinä kuullutkaan Ichigo Ichiestä ja enkä tiennyt siten sitä harjoittaakaan. Jonkun mielestä olen muuttunut huonompaan suuntaan, mutta itse koen, että olen onnellisempi kuin koskaan. Täytyy myös mainita jo heti tähän alkuun, että en siis todellakaan ole aina onnellinen, rauhallinen ja tietoisesti läsnä, vaikka haluaisinkin olla. Myös minulla on huonot hetkeni, jolloin mieleni vaeltaa menneessä tai tulevassa. Välillä murehdin turhia sekä olen surullinen, vihainen ja pelokaskin. Ihmisiä tässä kuitenkin ollaan, joten kaikki tunteet ja tuntemukset kuuluvat elämään.

Ichigo ichieen eli hetkessä elämisen taitoon japanilaisittain törmäsin hiljattain lukemalla aiheesta Hector Garcian ja Francesc Mirallesin kirjoittaman kirjan. Ichigo Ichie -käsite on heidän mukaansa tulkittavissa sanoiksi yksi kerta, yksi mahdollisuus tai tässä hetkessä, yksi mahdollisuus. Käsitettä on miltei mahdotonta kääntää suomeksi ja selittää, mutta lukemalla alla olevat Ichigo Ichien opit, saat varmasti käsityksen, mitä Ichigo Ichiellä tarkoitetaan.

Jokainen meistä voi etsiä sisimmästään avainta (Ichigo Ichietä), joka avaa huomaavaisuuden ja hienovaraisuuden portit sekä opettaa rakastamaan elämää. Jokaisesta hetkestä voi tehdä elämänsä parhaan hetken. Oletko vain valmis siihen? Ichigo Ichien harjoittaminen johtaa tarkoituksenmukaiseen, onnelliseen elämään, jossa vapaudutaan menneisyyden taakasta ja lakataan murehtimasta tulevaa. Kun oppii elämään täydesti, ymmärtää että jokainen hetki on suuri lahja.

Itseäni koskettivat suuresti seuraavat kirjan Ichigo Ichie opit:

Jokainen hetki on kaunis ja mittaamattoman arvokas. Tämä hetki ei milloinkaan palaa.

Jokainen hetki esimerkiksi omien läheisten kanssa on mittaamattoman arvokas ja ansaitsee kaiken huomiomme. Olemme usein keskittyneet hetkissä erilaisiin ärsykkeisiin tai menneisyyteen/tulevaisuuteen ja unohdamme elää sitä hetkeä, olla läsnä siinä hetkessä. Jokainen hetki on ainutlaatuinen ja se ei palaa enää koskaan samanlaisena. Mahdollisuus nauttia siitä hetkestä pakenee iäksi, ellei siihen tartu heti. Vaikka kuinka yrittäisi luoda samanlaisen hetken kaikkine yksityiskohtineen, ei hetki tule koskaan olemaan samanlainen.

Koskaan ei ole liian myöhäistä puhjeta kukkaan.

Monet ajattelevat, että uuden oppiminen ja luominen on vain nuoria varten, mutta uuteen alkuun ja uuden oppimiseen kykenevät kaikenikäiset ihmiset. Vanhuksetkin voivat aloittaa kaiken alusta. Tärkeää ei ole se, kuinka monta vuotta elämää on jäljellä, vaan se mitä aikoo tehdä loppuelämän.

Tämä lause/oppi toimi yhtenä ponnistuslautana sille, kun läksin hiljattain näin yli nelikymppisnä opiskelemaan uutta ammattia itselleni. Tajusin samalla myös, että olen ennenkin tehnyt elämässäni suuria muutoksia ja aloittanut uuden elämän. Joidenkin mielestä se on ollut hullua ja jotkut ovat olleet myös kateellisia minulle uskalluksistani, mutta itse olen iloinen ja kiitollinen siitä, että olen saanut kokea niin monia uusia ja erilaisia hetkiä elämässäni.

Nyt jos koskaan.

Tai elämme täällä vain kerran. Meille jokaiselle varmasti hyvinkin tuttuja lauseita, jotka unohtuvat usein. Elämä tarjoilee meille tilaisuuksia tässä ja nyt, ellei tilaisuuteen tartu heti, se ei enää osu kohdalle. Koskaan ei voi tietää, milloin elämä päättyy. Jokainen päivä voi olla viimeinen. Tämän kun muistaa, uskaltaa varmasti elää enemmän.

Kirjassa on lisää erilaisia oppeja Ichigo Ichiestä ja myös konkreettisia vinkkejä, miten olla tietoisesti läsnä hetkissä. Suosittelen lämpimästi tutustumaan kirjaan ja ammentamaan siitä itselle sopivia kohtia omaan elämäänsä. Lupaan, että elämä ei muutu ainakaan huonommaksi.

Satu ❤

Huom. Ei kaupallista yhteistyötä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s