5 sekunnin muutos

-Yhteistyössä Viisas Elämän kanssa-

Monet meistä kaipaavat elämäänsä muutosta ja tietävät kyllä mitä pitäisi tehdä, että saisi aikaan haluamaansa muutosta, mutta muutos ei kuitenkaan synny ilman toimintaa. Kenestäkään ei tule hyväkuntoista ja urheilullista, mikäli ei liiku ja käy kuntosalilla. Haluamaansa mielenrauhaa ei pysty myöskään saavuttamaan ellei rauhoita elämäänsä tietoisesti ja ala vaikka harjoittamaan meditaatiota. Työurallakaan ei saa muutosta aikaan, mikäli ei puhu esimiehen kanssa tai kouluttaudu uudestaan jne. Esimerkkejä muutoksista ja toiminnasta löytyisi lukuisia. Mikään muutos ei siis synny itsekseen, vaan vaatii toimintaa. Toiminnan aloittaminen voi kuitenkin olla vaikeaa monista eri syistä ja siksi muutos jää usein toteutumatta. Maailmalla tunnettu Mel Robbinsin kehittämä 5 sekunnin sääntö auttaa liikkeelle ja toimimaan muutosta kohti.

5-4-3-2-1

Kaikki sai alkunsa siitä, kun Mel Robbinsilla itsellään oli erittäin haastava vaihe elämässään, hänellä oli ongelmia rahan, työn ja avioliiton kanssa. Hän tunsi itsensä täysin nujerretuksi ja ei meinannut päästä sängystä ylös aamuisin. Joka yö hän lupasi itselleen, että seuraavana aamuna hän muuttuu ja yrittää enemmän: herää aikaisin, menee kuntosalille, on kiltti miehelleen, syö terveellisesti ja eikä juo liikaa. Seuraavana aamuna hän on täysin uusi ihminen! Voi hyvin arvata, miten seuraavana aamuna kävi: Mel tunsi olevansa vanha Mel ja jatkoi vain vanhasta tottumuksesta nukkumistaan.

Eräänä yönä sitten kaikki vihdoin muuttui. Ennen nukkumaanmenoa Mel kuuli tv-mainoksesta viiden sekunnin lähtölaskennan 5-4-3-2-1 ja päätti, että seuraavana aamuna hän tekee lähtölaskennan itselleen sängystä nousemiseen ja lähtee liikkeelle kuin raketti, ilman että ehtii puhua itsensä ympäri ja jäämään sänkyyn. Ja näin hän teki seuraavana aamuna. Siitä aamusta alkoi hänen muutoksensa parempaan ja onnellisempaan elämään. Lopulta hän alkoi käyttää viiden sekunnin sääntöä myös muissakin asioissa ja kertoi säännöstään myös muille. Pian lukuisat ihmiset maailmalla kertoivat hänelle, miten ovat käyttäneet viiden sekunnin sääntöä ja onnistuneet monissa vaikeissa asioissa ja miten heidän elämänsä on muuttunut paremmaksi.

Miksi 5 sekunnin sääntö toimii?

Mel hämmästyi itsekin kovasti, miten näin yksinkertainen ja typerä sääntö saattoi toimia. Myöhemmin hänelle selvisi, että taaksepäin laskeminen on aivojen kannalta samaa kuin vaihteen vaihtaminen. Haitallinen ajatuskulku keskeytyy ja hallinnantunne vahvistuu. Lisäksi laskeminen keskeyttää tekosyiden keksimisen ja auttaa mieltä suuntautumaan uudella tavalla. Kun samalla lähtee jo liikkeelle, mieli alkaa toimia toivotulla tavalla. Yksinkertaista, mutta toimivaa!

Mihin 5 sekunnin sääntöä voi käyttää?

 1. Sääntö auttaa käytöksen muuttamisessa. Säännön avulla pääsee eroon esimerkiksi huonoista tavoista ja oppii tarkkailemaan sekä hillitsemään itseään. Näin voi toimia tehokkaammin ja tarkoituksellisemmin muiden ihmisten kanssa.
 2. Sääntöä voi käyttää arkisen rohkeuden lisäämiseen. Säännön avulla voi tehdä itselleen pelottavia tai epävarmoilta tuntuvia asioita. Sen avulla saa myös lisää itseluottamusta ja auttaa toteuttamaan intohimoja.
 3. Sääntö auttaa mielenhallinnassa. Säännön avulla saa kielteisten ajatusten tulvan hiljennettyä ja voi lakata murehtimasta. Lisäksi pääsee eroon ahdistuksesta ja voittaa pelot.

Minusta Melin sääntö kuulostaa yksinkertaiselta, toimivalta ja ehdottomasti kokeilun arvoiselta. Olenhan itsekin mestari keksimään erilaisia tekosyitä siihen, ettei minun tarvitsisi nousta aamulla aikaisin lämpimän peiton alta tai lähteä iltaisin harrastamaan rankempaa lihaskuntoliikuntaa. Murehtimisessa olen myös edelleen erittäin hyvä, vaikka olen kehittynyt siinä parin viime vuoden aikana positiivisempaan suuntaan. Sinäkin löydät varmasti helposti muutamia asioita elämässäsi, mihin Melin kehittämää 5 sekunnin sääntöä kannattaa kokeilla. 5-4-3-2-1 ja toimiminen muutoksen eteen alkaa.

Melin kirja sopii mielestäni kaikille niille, jotka kaipaavat elämäänsä muutosta, mutta eivät saa muutosta kuitenkaan aikaan. Kirjassa on lukuisia ihmisten omakohtaisia kokemuksia säännön käyttämisestä ja miten ovat onnistuneet muutoksessa säännön avulla. Sääntö siis toimii.

-Satu-

2 vastausta artikkeliin “5 sekunnin muutos”

 1. On varmasti kokeilemisen arvoinen, koska ainakin omalta kohdaltani olen aika taitava ylipuhumaan itseni jättämään asioita tekemättä. Sen taustaa ajatellen annan joskus armon itselleni, koska olen ”ruoskinut” itseäni tekemään töitä aivan liian kanssa. Loput voi vaan arvata…
  Luin jostakin että jos on kiukustunut johonkin asiaan niin sinulla on myös kyky muuttaa se. Siitä kävisi esimerkiksi kun yhtenä aamuna sain rusinapaketin leväytettyä pitkin keittiön lattiaa sisältöineen päivineen ja sekös suututti niin maan perusteellisesti. Siinä paikassa päätin muuttaa omaa energiaani ja lähdin muualle rauhoittumaan. Istahdin kahvikupposen kanssa katselemaan tuulen tanssia kukkivassa pensaassa ajatellen että huomioni saa keskittyä muualle: Nauti näistä keltaisista, suloisista kukista, jotka vetävät puoleensa tärkeitä öttiäisiä.
  Hengittelin muutaman kerran muistaen japanilaisen mietelauseen: Ihaile kirsikkapuun kukkia NYT, huomenna ne ovat kenties lentäneet taivaan tuuliin.
  Tämä oli vain yksi esimerkki kuinka pienet, typerät asiat saattavat keikauttaa mielenrauhan ihan nurin, varsinkin kun joutuu olemaan eristyksissä. On riski että meille tulee tunnelinäkö eli että tujotamme vain omiin murheisiimme. Teemme kärpäsestä härkäsen.

  Haluaisin milenkiinosta kuulla että miten sinä, Satu olet saanut toteutettua tätä 5 sekunnin menetelmää käytännössä?
  – voin kyllä myöntää ett ei se kyllä ihan aina toimi, varsinkaan jos hätiköi ja ei ehdi oikein olla tietoinen tilanteesta. Se vaatii harjoittelua myös.
  Nyt aion mennä keräämään kevään ekoja nokkosentaimia, joista kehkeytyy kenties jotakin syömäkelpoista ja ennen kaikkea saa valtavasti ravintoaineita. 🙂 Voi hyvin!

  Liked by 1 henkilö

 2. Olipas kiva kuulla sinusta ❤
  Minä olen nyt kokeillut 5 sekunnin sääntöä niissä tilanteissa, kun olen alkanut sättimään itseäni jostain virheestä tai murehtimaan jotain aivan täysin turhaa asiaa. Ihmeeksi se on toiminut! Mutta tosiaan kyllä tuo vaatii lujuutta ja päättäväisyyttä. Siinä viiden sekunnin aikana ei onneksi pysty ajattelemaan mitään muuta kuin sitä laskemista ja näin ollen on vaan oltava lujana, että kun on laskettu, niin sitten ei ala uudelleen samaan. Suosittelen kokeilemaan! Vielä en ole kokeillut ns. toimintaan. Ehkä siinä ei niin olekaan minulla tarvetta tai no aamuisin sängystä nousuun, mutta nyt olen kyllä noussut entistä aiemmin ylös ja olen ennättänyt rauhassa tehdä aamutoimet ja vielä vähän venytelläkin.
  Pienet ja typerät asiat ne saakin mielenrauhan järkkymään joskus ihan liikaa ja ihan turhaan. Opettelen itsekin samaa parhaillaan, että en antaisi niile liikaa huomiota ja suuntaisin huomion johonkin kauniiseen.
  Opetellaan elämää yhdessä ❤ Voi sinäkin hyvin!
  Minulla on tänään vapaata töistä ja luvassa paljon ihania juttuja. Sää on mitä kurjin tänään täällä, mutta en ottanut siitä turhaa murhetta, vaan otan sen kannalta, että tänään voin levähtää ja tehdä ihania asioita sisällä kuten joogaa, hyvää ruokaa, leffa yms…
  Satu

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s