Oletko introvertti vai ekstrovertti?

Netissä ja lehdissä törmää tämän tästä kahteen eri persoonallisuustyyppimääritelmään: introverttiin ja ekstroverttiin. Sinullakin on varmasti mielikuva siitä, kumpaa tyyppiä edustat. Aina ei ole helppoa tunnistaa kumpi on ja itsestä saattaakin löytyä piirteitä kummastakin persoonallisuustyypistä.

Poimin tähän alkuun Wikipediasta molempien persoonallisuustyyppien määritelmät:

INTROVERTTI on henkilö, joka on sisäänpäin kääntyneempi ja miettii tekojaan enemmän kuin ekstrovertti. Introvertiksi kuvaillaan joskus henkilöä, joka pitää itsenäisestä toiminnasta enemmän kuin sosiaalisesta. Ennen kaikkea introvertti orientoituu omasta itsestään, ja jatkuva muiden kanssa vuorovaikuttaminen reaalielämässä pikemminkin vie energiaa häneltä kuin ylläpitää sitä. Tyypillinen introvertti on hiljainen, itseään tutkiskeleva ja varautunut. Tutkimuksissa on havaittu introverttien olevan herkempiä kivulle, väsyvän helpommin ja tuntevan jännityksen madaltavan suoritustasoa, pärjäävän paremmin koulussa, suosivan vakaampia ammatteja ja olevan vähemmän alttiita vaikutteille sekä olevan ekstrovertteja vähemmän seksuaalisesti aktiivisia.

EKSTROVERTTI suhtautuu ihmisiin ja asioihin ympäristössä päinvastoin kuin introvertti. Ekstrovertti orientoituu vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa kasvotusten. Ekstrovertit hakeutuvat tilanteisiin, joihin liittyvät muut ihmiset ja heidän kanssaan vuorovaikuttaminen. Ekstroverteillä saattaa olla vaikeuksia keskittyä esimerkiksi opintoihin, ellei opiskelu tapahdu pienessä vuorovaikuttavassa piirissä. Muun muassa tämän takia ekstroverttejä pidetään impulsiivisempina, koska he eivät käytä aikaa asioiden harkitsemiseen, toisin kuin introvertit. Eloisuus ja seurallisuus ovat kuitenkin sosiaalisesti arvostettuja piirteitä. 

Minä itse olen kuvitellut aina olevani ekstrovertti ja yllätyin kovasti, kun life coach -valmentajani kanssa käytiin asiaa läpi ja tajusinkin olevani introvertti. Tarkemmin sanottuna sosiaalinen tai ulospäinsuuntautunut introvertti. Piti tehdä vielä muutama testikin netissä, että sain varmistuksen asialle. Tyypillistä sosiaaliselle introvertille on, että hän puhuu paljon ja viihtyy ihmisten seurassa, mutta sosiaalinen introvertti tarvitsee tämän vastapainoksi paljon lepoa, palautumista ja yksinoloa. Sosiaalinen introvertti väsyy ihmispaljoudessa, eikä saa siitä energiaa samalla tavoin, kuin ekstrovertti. Varmasti melko monet erityisherkät tunnistavat myös näitä samoja piirteitä itsessään.

Sosiaalista introverttia saattaa olla muiden vaikea välillä ymmärtää ja ainakin itse joudun myöntämään, että minun itsenikin on ollut vaikea välillä ymmärtää itseäni. Vamasti moni lähipiirissäni on ajatellut minun olevan ekstrovertti ja ihmetellyt, kun välillä katoan ja en ota juuri keneenkään yhteyttä. Lataan silloin akkuja, että jaksan taas. Kun akut on ladattu, minusta tulee taas mukavaa seuraa läheisilleni. Iän myötä huomaan, että akkujen lataaminen on entistä tärkeämpää ja vaatii pidemmän ajan kuin nuorempana.

Introvertilla ja myöskin sosiaalisella introvertilla saattaa olla nykytyöelämässä haastavaa avokonttorimaailmassa. Jatkuva häly väsyttää. Olen itsekin työskennellyt aiemmin avokonttorissa ja muistan, miten väsynyt iltaisin olin. En osannut silloin ajatella, miten voimakkaasti häly ja rauhattomuus vaikuttivat minuun. Tuntui, että ilta ei riittänyt palautumiseen työpäivästä. Monessa työtehtävässä tarvitsee olla valmis myös esiintymään ja muutenkin työskentelemään ihmisten kanssa, introvertille se voi olla raskasta, mutta silloin täytyy vapaa-aika olla rauhallista ja palauttavaa. Vapaa-ajalla on tehtävä asioita, jotka voimaannuttavat. Mielestäni työelämässä tarvitaan meitä kaikkia: introvertteja, ekstrovertteja ja sosiaalisia introvertteja. Työyhteisössä täytyy vain osata hyödyntää kaikkien parhaita piirteitä oikein, niin saadaan oikein hyvä lopputulos.

Introvertteja pidetään monesti hieman outoina, vaikka he vain tarvitsevat omaa aikaa ja rauhoittumista, voidakseen hyvin. Minäkin olen pitänyt itseäni outona, mutta nyt tutustuttuani aiheeseen tarkemmin, osaan olla itselleni lempeämpi ja ajatella olevani aivan normaali.

Vaikka en juurikaan pidä siitä, että ihmisiä lokeroidaan johonkin lokeroihin kuten ekstrovertteihin ja introvertteihin, uskon, että itsensä tunteminen tälläkin saralla, auttaa ymmärtämään paremmin omaa käyttäytymistään ja ajatuksiaan. Minulle ainakin oli helpotus, kun tajusin, millainen persoonallisuustyyppini on.

Satu

2 vastausta artikkeliin “Oletko introvertti vai ekstrovertti?”

 1. Tuo kuvauksesi sosiaalisesta introvertistä pätee jotakuinkin myös minuunkin – aivan kuin sinä luulin itsekin olevani ekstrovertti mutta itsetuntemuksen opettelun kautta (ja tiedon lisäämisen) tajusin ettei asia olekaan ihan niin.
  Myös loppuunpalaminenkin saattaa jo sinänsä herkistää sosiaaliselle kanssakäymiselle niin että palautuminen melusta ja hälinästä kestää kauemmin. Sekin asia on ollut pakko hyväksyä voidakseen hyvin.

  Jotta kukaan ei pahottaisi mieltään (loukkaantuisi – ja niin on joskus käynyt!) niin yritän suunnitella ja valmistella tapaamiset niin että laitan aikarajat. Niin ollen en uuvuta itseäni aivan tyystin, vaikka silti en aina kuitenkaan saa niitä pidettyä – ja se kostautuu jälkeenpäin. Kysymys onkin onko se sen väärti vai ei. Jos joskus on ollut vaikkapa jossakin kulttuuririennossa, joka on ollut kaikilla tapaa miellyttävä/hauska niin silloin sitä seurannut uupumus ei välttämättä ole painanut vaa’assa kovinkaan paljoa koska elämys on ollut niin positiivinen.
  Joskus mietin että en väsy joidenkin ihmisten seurassa ollenkaan yhtä paljoa kuin toisten – ja usein nämä ihmiset ovat juuri näitä empaattisia jotka tajuavat antaa tilaa ja eivät hämmenny jos hiljaisesta hetkestä ollenkaan vaan päinvastoin ammentavat siitä voimia – luonnollinen hengähdystauko – kunnes keskustelu soljuu kuin itsestään eteenpäin kuin keväinen puro. Hehhe, kylläpä meni runolliseksi tämä. 🙂 sorry
  Onko sinulla, Satu vastaavanlaisia kokemuksia?
  Tai ehkäpä ihan erilaisia sellaisia?

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista ja erittäin hyvistä havainnoista itsestäs.i ❤ Minulla on hyvin samanlaisia kokemuksia myös. Joidenkin ihmisten seurassa väsyy enemmän ja toisten vähemmän. Jos on yhtään stressiä tai kiireitä ollut taustalla, pyrin välttämään sellaisten ihmisten seuraa, joiden kanssa väsyn enemmän. Ja samoin yhdyn kirjoitukseesi kulttuurimenoista. Tunnen täysin samoin. Ihana on oppia itsestä lisää koko ajan. ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s