Itkeminen helpottaa

Älä itke! Lopeta itkeminen! Nämä sanat kuulee hyvin usein varsinkin pienten lasten vanhempien suusta, mutta myös silloinkin, jos aikuinen ihminen itkee. Miksi omia tunteitaan: iloa tai surua ei saisi osoittaa itkemällä?

Oman kokemukseni mukaan itkemistä pidetään meillä Suomessa usein hävettänä asiana. Suomalaisessa kulttuurissa ei olla kasvettu siihen, että itkeminen on normaalia. Monissa muissa kulttuureissa itkeminen ja muutenkin tunteiden ilmaiseminen on sallitumpaa. Suomessa on outoa ja hämmentävää, jos aikuinen ihminen itkee, itkipä hän sitten ilosta tai surusta. Entäs jos itkijä onkin mies, silloin se vasta onkin noloa. Moni tuntuu ajattelevan, että ihminen, joka itkee, on yliherkkä, ei pysty hallitsemaan itseään tai on liian heikko kestämään asioita. Välillä tunnen syntyneeni väärään maahan ja väärään kulttuuriin, koska minun luonteelleni ei sovi tunteideni piilotteleminen: iloitsen ja juhlin näyttävästi, kun on aihetta iloon sekä itken avoimesti, kun on surua ja itkettää.

Itkemisen on todettu helpottavan stressiä ja se myös rauhoittaa. Itkua ei saisikaan pidättää pitkiä aikoja, koska silloin syntyy erilaisia jännitystiloja kehoon ja pahimmillaan tunteiden tukahduttaminen saa aikaan uupumusta. Osa ihmisistä on herkempiä itkemään (kuten minä) ja osa taas itkee erittäin harvoin. Jos itkee harvoin tai ei juuri ollenkaan, täytyy tunteita purkaa muulla keinoin ulos kehosta kuin itkemällä. Mielestäni ihminen, joka itkee usein, avaa itsensä ja paljastaa oman herkkyytensä sekä haavoittuvaisuutensa muille. Itkua voi ajatella hyvinkin luottamuksen osoituksena toista kohtaan. Itkuun ei kuitenkaan välttämättä osata suhtautua oikein. Kiusaannutaan ja hämmennytään silloin, kun toinen itkee, vaikka oikea tapa olisi osoittaa myötätuntoa itkevää ihmistä kohtaan. Kun itkevää pyydetään lopettamaan itkeminen, halutaan usein tilanteen päättyvän, koska itse ei osata suhtautua itkevään ihmiseen ja tunnetaan oma olo hämmentyneeksi ja kurjaksi.

Joskus itkuisuus voi jäädä päälle pitkäksi aikaa ja on merkkejä ilmassa, että olo alkaa vaipua masennuksen puolelle. Silloin on parasta hakeutua hoitoon, eikä jäädä yksin suremaan.

Minulle itkeminen on yksi keino purkaa ulos tunteitani. Itken ilosta ja surusta, mutta myös väsymyksestä ja hämmennyksestä sekä muista erilaisista tunnetiloista. Itken kotona, mutta myös kaikkialla muuallakin, jos siltä tuntuu, että itku tulee. En pysty pidättelemään itkua, sillä silloin tuntuu, että pakahdun ja itku tulee vain väkisin ulos. Olen toisaalta ylpeä, että pystyn itkemään ja sillä tavoin purkamaan erilaisia tunteita kehostani ulos, mutta välillä minäkin tunnen häpeää itkemisestä, varsinkin silloin kun en meinaa saada itkua loppumaan. Minulle jonkin tunteen/tuntemuksen tunnistaminen tai oivaltaminen saattaa olla niin iso kuohahdus sisälläni, että se purkautuu vuolaana koskena ulos ja silloin itkulle ei näy loppua. Itkemisen jälkeen olen yleensä todella helpottunut ja oloni on kevyt. Itkeminen helpottaa minua.

Luulen osaavani suhtautua melko hyvin itkevään läheiseeni (tosin ystäväni voivat olla toista mieltä). Osaan lohduttaa ja olla myötätuntoinen. Rohkaisen usein ystäviäni itkemään ja sillä tavoin purkamaan ulos tukahdettuja tunteitaan. Minun mielestäni meidän ihmisten tulee olla rohkeita näyttämään tunteitamme, olipa keinona itkeminen tai jokin muu keino. Tunteet täytyy tuntea ❤

Milloin sinä olet itkenyt viimeksi? Miksi itkit? Miltä olosi tuntui ennen itkemistä ja itkemisen jälkeen? Helpottiko se oloasi?

-Satu-

4 vastausta artikkeliin “Itkeminen helpottaa”

 1. En ihan muista milloin olisin itkenyt, ainakaan vuolaasti, mutta saatan kyllä liikuttua jostakin kuulemastani/näkemästäni asiasta aika herkästi. Varsinkin jos on kyseessä eläinten tai lasten pahoinpitely tai vastaava. Saatanpa minäkin liikuttua jopa ihan ilostakin.
  Olet niin oikeassa että tunteiden sisällään pitäminen ei ole hyväksi. Olen saanut kokea sen itse monella tapaa elämäni aikana kuinka lapsuuden tukahdetut tunteet – varsinkin negatiiviset – ovat saaneet aikaan ikäviä seurauksia/sairauksia kehossa ja myös psyykessäkin (ne kulkevat käsi kädessä).
  Ole kiitollinen, Satu että pystyt itkemään helposti. Itku on kuin siunaava sade, joka puhdistaa surun raskaan peiton, mukaellen erästä runoa. Itkun mukana lähtee kehosta pois stressihormooneja myös.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommetista ❤ Oikeastaan nyt tämän sinun kommenttisi myötä vasta tajusin sen, ettei kaikilla onnistu itkeminen niin helposti kuin minulla itselläni. Osaan olla tästäkin asiasta entistä kiitollisempi nyt ❤

   Tykkää

 2. Ihana kirjoitus!! Todella tarpeellinen aihe❤️ Itse olen myös opetellut itkuherkemmäksi ja nykyään tippa tulee linssiin tämän tästä – auringon säteestä, kiitollisuudesta omasta elämästä ja puhtaasta rakkauden tunteesta – siitä että saan tehdä sitä mitä teen!❤️Mutta itku on myös valtava voimavara tuohon tunteiden purkuun ja olen opettanut miehenikin, ettei itkuani tarvitse pelätä ja todellakin, älä koskaan sano mulle, että älä itke😅

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s