Koko ajan tavoitettavissa

Puhelin kilahtaa…tuliko sieltä sähköposti vai joku Facebook-päivitys? Tämä alkaa aamulla ja jatkuu koko päivän, ehkä koko yön myös. Töissä on yleensä oltava tavoitettavissa, mutta tarvitseeko vapaa-ajalla olla myös? Olemme tottuneet siihen, että olemme jatkuvasti tavoitettavissa. Jos et vastaa WhatsApp-viestiin hetkessä, saatat saada kysymyksen, miksi et vastaa. Jos taas et vastaa sähköpostiin muutamassa tunnissa, lähettäjältä tulee uusi sähköposti, jossa jo kysellään, onko sähköposti tullut perille.

Jatkuvat piippaukset uudesta viestistä tai sähköpostista keskeyttävät tekemisemme useita kertoja päivässä ja siten aiheuttavat stressiä. Vaikka et avaisikaan viestiä heti, mielessäsi pyörii, keneltä se on, onko se tärkeää, keskeytänkö tekemiseni ja avaanko viestin. Viestistä riippuen, sen avaaminenkin voi saada pienen stressireaktion kehossamme. Varsinkin jos vapaa-ajalla avaa työviestin, siitä lähtee ajatukset rullaamaan helposti työasioihin. Keskittymisemme herpaantuu siis useita kertoja päivässä ja aivomme käyvät ylikierroksilla. Haluammeko oikeasti tätä? Voisimmeko sulkea puhelimen välillä tai vaikka ottaa mobiilidatan päältä pois ja ottaa vastaan silloin vain puhelut?

Harmittaa varsinkin nykynuorten puolesta, heille puhelin tuntuu olevan kasvanut käteen kiinni ja he eivät ole eläneet aikaa ilman älypuhelimia tai tietokoneita. Heiltä on jäänyt tekemättä monta kivaa juttua älylaitteiden takia, mitä itse nuoruudessa teimme esim. pelasimme pesistä ja lentopalloa koko kulmakunnan lasten sekä aikuisten kanssa yhdessä. Eikä älylaitteiden käyttö voi olla vaikuttamatta heidän kommunikaatiokykyihin. Joskus olen katsonut omia sekä ystävieni lapsia vierailulla, jokaisella on kännykät kädessä ja pelataan yksin tai kimpassa niillä. Monesti olen joutunut sanomaan, että puhelimet pois kädestä ja vaikka lautapeli siihen eteen. Kyllä he ovat totelleet, mutta entäs kun ovat aikuisia ja vierailevat keskenään toistensa luona ilman meitä valvovia silmiä, niin keskustelevatko he jonkin sovelluksen kautta toisilleen. Toivottavasti eivät.


Nykyinen työelämä haastaa myös meidät aikuiset jatkuvaan puhelimen käyttöön. Ensimmäisinä päivinä uudessa työpaikassa asennetaan työsähköposti sekä kalenteri puhelimeen ja siitä se alkaa. Tilanteessa ei ole mitää huonoa, jos puhelin pidetään suljettuna iltaisin sekä lomalla ja annetaan aivojemme sekä mielemme levätä, mutta usein se ei vaan onnistu. Tiedän myös, että on työpaikkoja, joissa iltaisinkin pitää olla saatavilla, mutta siitä yleensä maksetaan erillinen korvaus. Ja varsinkin silloin, on erittäin tärkeää saada lepohetkiä lomalla puhelimen ja sähköpostin kilinästä. Oma hyvinvointimme tulisi olla tärkeintä elämässämme.

Myönnän, että itselläni on puhelimen käytössä myös paljon opittavaa vielä. Yöksi suljen mobiilidatan pois päältä, etten kuule kaikkia piippauksia Facebookin tapahtumista, mutta päivällä puhelimeni on yleensä käteni saatavilla koko ajan. Ainoastaan joogamisen ja meditaation ajaksi olen laittanut puhelimen äänettömälle. Nyt tein päätöksen, ettei puhelimeni hallitse enää elämääni, vaan minä halllitsen itse elämääni ja puhelintani. 

Miten aion päästä tavoitteeseeni?

Jatkossa pidän puhelimeni keittiön pöydällä jatkuvasti ja en ota sitä mukaani kaikkeen toimintaani. Kun askartelen, katson televisiota, touhuan lasten kanssa ja mitä ikinä teenkin, puhelin pysyy keittiön pöydällä. Aion myös laittaa päältä pois kaikki muut äänet, paitsi puhelut. Näin ollen saan täyden rauhan tehdä juuri sitä, mitä haluan tehdä. Katson puhelimesta Facebook-päivitykset ja kaikki viestit juuri silloin, kun itse haluan. Helppoa tämä muutos ei tule olemaan, mutta uskon pystyväni siihen. 

Aukusti, toinen silmä raollaan, selvästikin tavoitettavissa myös päikkäreillä.

Jo ensimmäisen ”puhelittoman” päivän jälkeen tuntuu hyvältä. Puhelin on ollut keittiön pöydällä lukuunottamatta kahta pientä surffailuhetkeä. Olen saanut keskittyä rauhassa kaikkiin tekemisiini, puhelin ei ole keskeyttänyt. Tuntuu kuin olisin saanut uutta virtaa aivoihini ilman niitä lukemattomia keskeytyksiä. Mielikin tuntuu hyvin rauhalliselta. Tästä on hyvä siis jatkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s