Elämän valinnat

Aamulla kun heräät, alat heti tekemään erilaisia valintoja: Mitä puet päällesi? Mitä syöt aamupalaksi? Lähdetkö autolla vai pyörällä töihin? Valintojen tekeminen jatkuu koko päivän aamusta iltaan saakka. Joskus on vaikeaa päättää, miten valitsee, kun taas välillä on helppo tehdä valintoja. Osa valinnoista on pieniä ja toiset taas suurempia, joilla on pidempi vaikutus elämääsi. Jotkut valinnat voivat tuntua vääriltä, mutta niilläkin on varmasti jokin tarkoitus. Valintoja ohjaa oma mieli, mutta myös sen hetkinen mieliala, opitut asiat, elämänkokemus, intuitio ym. Elämä ei ole helppoa, kun jatkuvasti joutuu tekemään erilaisia valintoja.

Itse olen elänyt elämääni näin pitkälle, ymmärtämättä, että se olen minä itse, joka teen omat valintani elämässäni. Olen aina ennen kuvitellut, etten itse pysty vaikuttamaan elämässäni juuri mihinkään. Nyt, kun olen tutustunut itseeni ja elämääni uudella tavalla, olen oivaltanut sen, että minun omat valintani vaikuttavat elämääni merkittävästi. Onni ja ilokaan eivät tule itsestään elämääni, vaan joudun tekemään niidenkin suhteen valintoja. Joissain tapauksissa joudun tekemään itsekkäitäkin valintoja oman onneni eteen. Konkreettinen esimerkki itsekkäästä valinnasta on se, kun energiasyöppöystäväni soittaa ja valitsen, etten vastaa puhelimeen, koska tiedän, että väsyn hänen valitusryöppynsä takia ja tulen huonolle tuulelle.

Minun on aina ollut vaikeaa asettaa oma onni kaiken edelle ja tehdä valintoja siten. Omatuntoni soimaa edelleen joka kerta, kun esimerkiksi jätän vastaamatta energiasyöpön puheluun. Minut on kasvatettu niin, että toisia ihmisiä tulisi arvostaa ja kunnioittaa, mutta siinä samassa on unohtunut, että myös itseään tulee arvostaa ja kunnioittaa. Nämä kaksi: oman itsensä ja toisten arvostamisen, kun ottaa huomioon valintoja tehdessä, voi olla hyvin vaikeaa tehdä oikein. Ja mikä on yleensä ottaen edes oikein? Tällä hetkellä itse vastaisin, että oma onnellisuus on ehdottomasti oikein ja tärkeintä, mutta toisiakin ihmisiä täytyy kunnioittaa. Jos sinusta tuntuu tämän luettuasi samalta kuin minustakin on aiemmin tuntunut, ettet osaa tehdä valintoja itseäsi ajatellen, ei koskaan ole liian myöhäistä muuttaa asiaa.

Elämän suuret valinnat, kuten perheeseen, työhön ja parisuhteeseen liittyvät valinnat, vaativat usein eniten pohdintaa ja keskustelua puolison, muiden perheenjäsenien ja ystävien kanssa. Niihin liittyviä valintoja ei yleensä tehdä hätiköiden, vaan tarkkaan harkiten. Harkinnasta huolimatta, saattaa joskus tuntua, että tuli väärin valittua esim. työpaikka. On helpottavaa tiedostaa, etteivät valinnat tarvitse olla lopullisia, vaan niitä voi aina muuttaa ja valita toisin.

Katsoin eilen dokumentin naisesta, joka oli valinnut vapaaehtoisesti lapsettoman elämän eli tehnyt suuren valinnan, joka vaikuttaa hänen koko loppuelämäänsä, mutta myös jollain tavalla hänen läheisiensä elämään (esim. hänen vanhempansa eivät saa lapsenlapsia). Nainen kertoi saaneensa läheisiltä kunnioitusta valinnastaan, mutta varsinkin tuntemattomat ihmiset olivat arvostelleet hänen valintaansa. Jäin pohtimaan syvemmin asiaa ohjelman jälkeen ja mietin, miksi ihmeessä me arvostelemme toisten valintoja. Jokainen meistä on onnellinen eri asioista ja tämä ohjelman nainen oli onnellinen siitä, ettei hänellä ole, eikä tulekaan lapsia ja toinen taas on ikionnellinen lapsistaan. Toisen onni ei kuitenkaan ole keneltäkään pois, joten olisiko meidän mahdollista sallia jokaiselle oman onnensa.

Kaikkia asioita elämässä ei voi mielestäni itse kuitenkaan päättää, vaan ne annetaan, kuten esimerkiksi sairastuminen. Sen onneksi voi itse päättää, miten suhtautuu sairastumiseen ja kipuun: jääkö kipuun makamaan ja surkuttelemaan itseään, vai valitseeko sen tien, jossa etsii erilaisia keinoja helpottaa sairautta ja kipua.

Valitse elämässäsi ne tiet, jotka johtavat omannäköiseen elämääsi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s