Ein sanomisen vaikeus

Huomaatko usein sanovasi KYLLÄ, vaikka mielesi olisi oikeasti tehnyt sanoa EI? Minä ainakin huomaan. Onneksi olen jo vähän oppinut olemaan itselleni myötätuntoisempi sekä lempeämpi ja tämän myötä myös sanomaan tarvittaessa ei. Joka asiaan ei tarvitse tai voikaan sanoa ei, mutta sopiva tasapaino ei ja kyllä -sanan välillä on joskus haastavaa löytää. Haasteita voi olla myös siinä, ettei itsekään tiedä mitä haluaa. Itsensä tunteminen auttaa sinua tekemään oikeanlaisia päätöksiä ja olemaan jämäkkä.

Meitä on opetettu jo lapsesta saakka olemaan kilttejä ja ystävällisiä toisillemme, joten ein sanominen saattaa tarkoittaa meille, ettemme olekaan enää kilttejä ja ystävällisiä, vaan olemmekin itsekkäitä. Sopiva itsekkyys kuitenkin auttaa meitä, ettemme uuvuta itseämme sellaisilla asioilla, joita emme oikeasti halua tehdä. Ein sanomistakin voi harjoitella ja kannattaa myös pohtia, mitä oikeasti halua.

Olen tällä hetkellä kotona, koska jouduin lopettamaan terveydellisistä syistä työt viime kesänä. Työttömänä ollessani, olen saanut useita tarjouksia erilaisiin työmahdollisuuksiin liittyen ja tähän mennessä olen sanonut kaikkiin ei. Mikään työmahdollisuuksista ei ole vielä tuntunut juuri minulle oikealta ja tämän vuoksi olen kieltäytynyt niistä kohteliaasti ja ystävällisesti. Tämä on saanut minut pohtimaan ein sanomista ja sen vastaanottamista. Ein sanominen on minulle vaikeaa siksi, etten haluaisi tuottaa pettymystä kysyjälle. Samalla pelkään myös kysyjän reaktiota, jotkut ihmiset purkavat oman pettymyksensä ein sanojalle. Nykyisin osaan jo ajatella, ettei sanoja tarkoita henkilökohtaisesti minua sanoessaan pahasti, vaan hän on pettynyt ja purkaa pettymystään. Mahdollisesti hänellä saattaa olla myös omia ongelmia, jonka vuoksi reagoi turhan voimakkaasti ein sanomiseen. Oletko sinä miettinyt, mitkä ovat sinun syysi, miksi et uskalla sanoa ei? 


Ronnie Grandell käsittelee teoksessaan Itsemyötätunto ein sanomista eri tavoin. Kaikkein suoraviivaisin tapa sanoa ei, on hänen mukaansa sanoa yksinkertaisesti vain ei, eikä mitään muuta. Tämä on myös tehokkain tapa, mutta kysyjä voi kokea tämän epäkohteliaaksi.


Grandellin mukaan empaattisempi kieltäytyminen tarkoittaa toisen ymmärtämisen lisäämisen kieltäytymiseen. Esim. ”Tiedän, että haluat mennä lenkille tänään, mutta valitettavasti en voi”. 


Kieltäytymiseen voi myös lisätä syyn kieltäytymiselleen, kuten ”En valitettavasti voi lähteä lenkille tänään, koska minun täytyy tehdä raportti huomiseksi valmiiksi.”


Uudelleenjärjestäminen tarkoittaa Grandellin mukaan kieltäytymistä, jonka yhteydessä esitetään kysymys siitä, voitaisiinko tapaaminen tms. järjestää toisena ajankohtana. Esim. ”En voi tulla kanssasi lounaalle tänään, mutta sopisiko ensi viikolla? Tätä tapaa käytettäessä on muistettava, että sinun on oikeasti haluttava mennä lounaalle. 


Itselleni haastavin ein sanominen, on rikkinäisen levyn tapaan ein sanominen. Silloin kysyjä toistaa kysymystään useilla eri tavoin ja joudut sanomaan ei monta kertaa. Tässä tavassa keskustelu voi mennä esimerkiksi näin: ” Tuletko lounaalle?” ”En voi valitettavasti tulle tänään.” ”Tule nyt, ei se kestä kauan.” ”En voi, koska minun pitää tehdä raportti valmiiksi.”  ”Tule nyt kuitenkin, älä ota työtä liian vakavasti.” jne. Jokainen meistä on varmasti törmännyt tälläiseen kysyjään ja tietää, miten raskasta on toistaa ei monta kertaa.


On siis useita erilaisia tapoja sanoa ei. Näitä kannattaa pohtia ja valita eri tilanteisiin sopiva tapa. Itse käytän usein myös lisäajan ottamista. Sanon miettiväni asiaa ja palaavani asiaan myöhemmin. Tämän teen siksi, koska haluan oikeasti miettiä asiaa. Tapanani on nykyisin pohtia asian hyviä ja huonoja puolia tarkasti. Samalla voin miettiä sopivaa tapaa kieltäytyä, mikäli aion kieltäytyä. Huomaan kertovani usein myös syyn kieltäytymiselleni, vaikka aina ei tarvitsisi. 


Kun käytät hetken aikaasi ja ajatuksiasi ein sanomiselle, niin ehkä ensi kerralla ei olekaan niin vaikea sanoa ei.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s