Mitä minä haluan omalta elämältäni? -entä sinä?

Osan aikaa elämästäni olen etsinyt itseäni ja ollut tyytymätön elämääni ja välillä jopa ahdistunutkin. Elämäni on soljunut kuitenkin eteenpäin koko ajan ja olen suorittanut elämää useinkaan nauttimatta siitä. Olen opiskellut, löytänyt parisuhteen, saanut lapsia, mennyt naimisiin, tehnyt töitä, ostanut omakotitalon ja kaksi koiraa, mutta siltikään en ole osannut aina nauttia elämästäni ja arjen pienistä asioista. En ole myöskään aina tiennyt/tajunnut, millaisia muutoksia elämäni kaipaa. Olen vain tiennyt, että jonkin on muututtava. Nyt onneksi asiat alkavat vähitellen selkiytyvät.

Vaikka olenkin jo jonkin aikaa tutustunut itseeni: omaan mieleeni ja kehooni, olen silti ollut edelleen vähän hukassa sen suhteen, mitä haluan tulevaisuudeltani. Kävin viime viikolla Ilkka Koppelomäen Saa mitä haluat -luennolla ja se oli aivan loistava luento! Muutaman tunnin luennon jälkeen huomasin jo, että ajatukseni alkoivat hieman jäsentyä tulevaisuuteni suhteen. Tähän saakka monet tulevaisuuteeni liittyvät asiat olivat vain pyörineet mielessäni, mutta en ollut saanut jäsenneltyä niitä. Luennon jälkeen varasin kahden päivän Saa mitä haluat -valmennuksen, joka on tammikuussa Helsingissä. Innolla odotan sitä ja uskonkin, että valmennus auttaa minua lisää jäsentelemään elämääni sekä tulevaisuuttani.

Mietin luennon jälkeen mielessäni, miksi ihmeessä kaikki alkoi nyt vihdoin jäsentyä mielessäni ja miten se olikin niin helppoa loppujen lopuksi, vaikka olen jo jonkin aikaa kipuillut asian kanssa. Varmasti suurin ja merkittävin syy tähän on ollut juuri itseeni tutustuminen. Uskon vahvasti siihen, että jos ei tunne itseään kunnolla, ei voi tietää, mitä haluaa elämältään ja tulevaisuudeltaan. Itsetuntemus auttaa huomaamaan niitä asioita, mihin on elämässään tyytyväinen ja mitkä ovat taas niitä asioita, joihin haluaa muutosta.

Ilkka Koppelomäki osasi myös luennollaan mielestäni johdatella erittäin hyvin miettimään tulevaisuutta ja mitä haluaa omalta elämältä. Hän valitsi juuri ne oikeat sanat ja lauseet, jotka avasivat minun sisintäni sekä ajatuksiani. Omat haaveeni ja toiveeni tulevaisuudesta vain soljuivat mieleeni aivan kuin itsestään. Ällistyin itsekin, miten se voi olla mahdollista ja niin helppoa. Olin miettinyt aiemmin, että en ole tyytyväinen mihinkään pieneen ja tavalliseen, vaan haihattelen mielessäni kaikkea suurta ja hienoa. Loppujen lopuksi haluankin elämältä hyvin pientä. Jopa pienempää kuin mitä minulla tällä hetkellä on.

Lisäksi nyt oli selvästi juuri oikea aika pohtia elämääni eteenpäin. Olen vihdoin oppinut nauttimaan arjen pienistä asioista ja olemaan onnellinen sekä kiitollinen kaikesta, mitä minulla on sekä niistä, mitä olen elämässäni kokenut. Ilkka Koppelomäen sanoin: vaihe 1, opettele ensin nauttimaan ja olemaan onnellinen. Tämän vaiheen olen nyt selvästi saavuttanut, joten tästä on hyvä lähteä eteenpäin. Täytyy kuitenkin muistaa, että onnen ja nautinnon saa myös menetettyä, joten on jatkossakin muistettava harjoitella onnellisuutta ja tehdä niitä asioita, jotka lisäävät onneani.

Mitkä asiat ovat auttaneet minua selvittämään, mitä haluan elämältäni?

 1. Meditaatio, mindfulness, hiljentyminen ja jooga
 2. Luonnossa liikkuminen
 3. Itsensä kehittämisen kirjat
 4. Itsetuntemuksen parantuminen: keho ja mieli
 5. Tunteiden tunnistaminen
 6. Omien arvojen tunnistaminen
 7. Ein sanomisen opetteleminen
 8. Valintojen tekeminen tietoisesti
 9. Harhailu ja kokeilu
 10. Suorittamisen lopettaminen ja pienistä asioista nauttimisen oppiminen, pysähtyminen

Nyt minulla on vihdoin selvillä tavoite elämäni suhteen, johon aion pyrkiä. Sitä en vielä täysin tiedä, miten se onnistuu, mutta uskon sen kuitenkin onnistuvan. Mihinkään ei ole kiire, joten pienin askelin lähden kulkemaan tavoitettani kohti. Itse asiassa yhden hyvin pienen askeleen kohti uutta elämääni ja tulevaisuuttani otin jo eilen. Mitä se oli? Se selviää teillekin tässä matkan varrella, kun seuraatte blogiani ❤

P.S. Ystävät, en aio paljastaa teillekään tätä vielä ❤

2 vastausta artikkeliin “Mitä minä haluan omalta elämältäni? -entä sinä?”

 1. Todella ajattelemisen aihetta näissä sinun listaamissasi asioissa. Jo sekin asia että on ylipäätään tehnyt itselleen kysymyksen ”mitä haluan muuttaa elämässäni voidakseni paremmin tai kehittyäkseni” on ehkä se ensimmäinen askel – tiedostaminen. On lupa harhailla ja etsiä, koska silloinhan haluaa selvittää itselleen mitä etsii tai vastaavasti mitä ei halua elämäänsä (enää?). Harhaillessan saattaakin löytää jotakin ihan muuta, jota ei edes silloin ymmärtänyt tarvitsevansa – ja josta kenties aikaa myöten tuleekin jotakin vielä parempaa.

  Pienin askelin olen minäkin saanut taivaltaa, vaikka kyllä se on vaatinut kärsivällisyyden harjoittamista.
  En oikeastaan tiennyt mihin sitä aina oli niin kiire – tai vasta nyt sen ymmärrän: Muut vaativat että juoksen pikavauhtia (töissä, kassajonossa jne), mutta nyt en enää salli kenenkään sanella ehtoja itselleni. Olen ottanut ohjakset omiin käsiini ja minäkin opetellut sen kuuluisan ”EI”-sanan. Laittanut selvät rajat sekä itselleni ja muille. Mutta helppoa se ei ole ollut, koska moni ei siedä sellaista. Tuon avulla selvittää ainakin sen asian, kuka on todellinen ystäväni ja hyväksyy sellaisena kuin olen.
  Paljon vaikeampaa on itse hyväksyä itsensä ja se vaatii jatkuvaa harjoittelua; olemalla armollinen itselleen. Puhutaan itsemyötätunnosta. Katsella itseään kuin pientä lasta, joka tarvitsee tukea ja huolenpitoa, varsinkin silloin kun ei koe sitä saavansa muilta. 🙂

  Kiitollisuus on myös minun eräs apukeinoista kun tyytymättömyys tai alakuloisuus iskee.
  On niin monia asioita mistä me täällä päin maailmaa voimme olla kiitollisia; Vesi, luonto, Rauha, jokamiehen oikeudet ja paljon, paljon muuta. Olen kiitollinen juuri nyt että saan kirjoittaa mielipiteeni tähän sinun blogiisi, Satu, ilman pelkoa että minut vangittaisiin tms.(niin kuin joissakin maissa jossa ei ole sananvapautta).

  Lämpimiä Syysterveisiä pikkukylältä täältä rapakon takaa eli Ruotsista. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Sinne myös Ruotsin maille terkkuja ja kiitoksia ihanasta kommentista ❤. Meillä on nyt perheessä ollut vaikea viikko. Tasapaino järkkyi. Uskon kuitenkin vähitellen, että kaikki menee kuten on tarkoitettu ❤.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s