Kyllä elämä kantaa…vai kantaako sittenkään?

Kyllä elämä kantaa. Kaikella on tarkoituksensa. Kaikki järjestyy parhain päin. On monia erilaisia sanontoja elämään liittyen, mutta oletko koskaan miettinyt tarkemmin niiden merkitystä? Uskotko niihin ja käytätkö niitä? Itse kuulen usein sanovani: kyllä elämä kantaa. Luotan siihen. Minulle kyseinen sanonta merkitsee sitä, että elämä kantaa niin hyvinä kuin pahoina päivinäkin eli kaikki järjestyy vielä. Ei ehkä kuten halusin, vaan kuten minulle on parasta.

Olen huomannut, että mitä vähemmän huolehdin sekä murehdin asioista ja mitä enemmän luotan elämään, sen paremmin elämässä yleensä menee. Hyvä esimerkki on raha. Jäätyäni työttömäksi, mietin ja murehdin jatkuvasti, miten rahat riittävät kaikkeen. Välillä oikein vatsaani väänsi, kun katsoin pankkitiliäni ja mietin, että monta päivää pitäisi vielä selvitä sillä pienellä rahamäärällä. Joka aamu heräsin siihen inhottavaan tunteeseen ja jokainen kauppareissu oli painajaista. Eräs ystäväni, joka näki tämän tilanteeni (ja oli itse käynyt saman läpi), sanoi, että tiedätkö asiat vain järjestyvät, kun siihen luottaa ja lopettaa murehtimisen. Mietin silloin mielessäni, että mistä ihmeestä sitä rahaa alkaa muka tulemaan lisää. Päätin kuitenkin kokeilla. Tiesin, että stressi rahasta tulee sairastuttamaan minut, joten jotain oli siis tehtävä. Pikku hiljaa aloin murehtia vähemmän ja vähemmän raha-asioita ja aloin ajattelemaan, että kaikki järjestyy. Kaikki onkin järjestynyt. Tottakai olen joutunut vähentämään rahankäyttöä, en voi mennä ja tehdä ihan kaikkea mitä tahansa, mutta en koe jääneeni mistään paitsi. Olen saanut ruokaa joka päivä pöytäämme, vaatteita en ole tarvinnut ostaa, koska olen kotona, lisäksi olen saanut myös ihania elämyksiä elämääni. Kaikkea tarvittavaa siis on ollut ja rahat ovat riittäneet niihin. Olen saanut myös ihania yllätyksiä ystäviltä ja ihania palkintoja arvonnoista. Näistä kaikista ihanista yllätyksistä, olen ollut super-iloinen. En murehdi enää juuri koskaan raha-asioita. Tiedän, että ne järjestyvät aina tavalla tai toisella.

Välillä elämältä ja sanonnoilta kuitenkin putoaa pohja pois ja usko horjuu. Varsinkin silloin, kun elämä lyö märkää rättiä naamalle turhan tiuhaan tahtiin. Silloin ei aina jaksa uskoa, että kaikki järjestyy tai negatiivisillakin asioilla on tarkoituksensa. Myöhemmin, kun asioihin on saanut hieman etäisyyttä, saattaa huomatakin, että näin kaiken kuului mennäkin. Kun luottamus horjuu ja elämä tuo murheita eteen, itse ainakin alan murehtimisen jälkeen aina kasailemaan uskoa elämään uudelleen ja tunnen, että olen taas asteen verran vahvempi. Tunnen voittajaoloa, että selvisin siitäkin haasteesta ja murheesta. Jaan tässä sinullekin muutaman keinon, millä olen saanut itse lohtua murheiden keskellä.

Miten selvitä paremmin elämän murheista?

 1. Mieti silloin myös asioita, jotka tuottavat sinulle iloa ja mistä olet kiitollinen elämässäsi.
 2. Muista, että murheet ja vaikeudet eivät kestä ikuisesti. Niiden jälkeen on parempi taas olla.
 3. Opit tästäkin jotain uutta.
 4. Elämään kuuluu myös ikäviä asioita. Osaat nauttia ikävien asioiden jälkeen enemmän elämästäsi taas.

Eräs ystäväni sanoo, että näillä erilaisilla sanonnoilla huijataan itseään. Hänen mielestään uskotaan kaiken maailman hölynpölyyn ja saadaan sillä vain omaa oloa paremmaksi. Voihan se olla niinkin, mutta minulle on tärkeää, että saan lohtua ja uskoa huomiseen näistä sanonnoista.

2 vastausta artikkeliin “Kyllä elämä kantaa…vai kantaako sittenkään?”

 1. Kun itse uskoo että elämä järjestyy parhain päin niin kyllä se toimii. Mutta ihan kuten sinäkin totesit että asiat eivät välttämättä mene juuri niin kuin on itse suunnitellut, vaan ne menevät sillä tavalla kuin niiden on tarkoitus mennä (meille kaikille on suurempi suunitelma, jota emme ehkä aina edes ymmärrä juuri silloin).
  Olen itse elänyt hyvin pienellä budjetilla vuosikausia sairaskirjoilla ollessani. Kyllä piti olla aikamoisen kekseliäs että sai rahat riittämään. Minusta kehittyi aika taitava ruuantähteiden hyväksikäyttäjä. Ja nythän se onkin ihan muodissa. Eräs toinenkin hyvä puoli siinä oli, kun se sai minut kyseenalaistamaan kulutustani ja ylipäätään omaa suhtautumistani tavaroihin yleensä. Mikä on välttämätön ja mikä ei – sai miettiä ihan uusiksi.

  Nykyään harkitsen jokaisen ostoksen tarkkaan, olipa se mitä tahansa. Kirpparilta on löytynyt meille huonekaluja ja muutakin, jolle annan arvon ja joka tuottaa iloa.
  Kulutuksen ja tavara määrän vähentäminen on myös avannut minulle muutakin, syvällisempää ajattelua elämästä. Elämä on luopumista, monessakin suhteessa.
  Kunpa vain muistaisimme olla kiitollisia kaikesta mitä meillä jo on.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s