Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Uni ja hyvinvointi

Kyselin arvonnan yhteydessä toiveita, mistä aiheista haluaisitte kuulla blogissani. Moni toivoi blogipostausta unesta ja unen merkityksestä hyvinvoinnillemme. Tämä aihealue on pyörinyt itselläkin mielessä jo pidemmän aikaa, joten nyt toiveenne toteutuu.

Ennen lasteni syntymää nukuin aina kuin tukki ja uni tuli heti, kun vaan pääsin sänkyyn. Muistan, kun ihmettelin nuorena likkana erään sukulaiseni nukahtamislääkkeiden käyttämistä ja hän tokaisi minulle, että katso vaan miten itsellesi käy, kun pääset hänen ikäänsä. No, niinhän siinä kävi jo ensimmäisen lapseni syntymän jälkeen, että unet katosivat. Olen pohtinut jälkeenpäin, miksi näin kävi. Syitä siihen on varmaan useita: vastuun tunne lapsesta, synnytyksen jälkeinen masennus, pelon tunne, hormonitoiminta jne. Joka tapauksessa, vauva kun alkoi nukkua yönsä hyvin, minä en enää osannutkaan nukkua. Sama on jatkunut nyt jo lähes 17 vuotta. Välillä tilanne on parempi ja välillä taas huonompi. Välillä nukahdan hyvin, mutta saatan valvoa aamuyöstä ja välillä taas nukahtaminen on huonoa. Tilanne vaihtelee siis melko paljon. Minulla ei ole koskaan todettu mitään fyysistä syytä unettomuuteen, mutta fyysiset syyt kuten uniapnea yms. kannattaa huomioida ja tutkituttaa sekä hoitaa kuntoon. Minä olen vuosien varrella kokeillut lukuisia eri keinoja nukahtamisen ongelmiin, aina nukahtamislääkkeistä ja melatoniinista luonnonmukaisempiin keinoihin. Jotakin olen näiden vuosien varrella onneksi oppinut itsestäni ja jotkut keinot nukahtamisessa ovat auttaneet paremmin kuin muut. Näitä keinoja käytänkin edelleen ja haluan jakaa ne myös teille.

Mitkä asiat auttavat minua nukahtamisessa?

Ensimmäinen ja tärkein asia minulle on kahvin + muiden kofeiinipitoisten juomien välttäminen. Klo 14.00 jälkeen en voi juoda enää kahvia. Joitakin kertoja olen erehtynyt juomaan kylässä käydessäni kahvia, tuon ajankohdan jälkeen ja siitä on seurannut sängyssä pyörimistä ainakin klo 2-3 saakka yöllä. Kaikkiin ihmisiin kofeiini ei vaikuta näin voimakkaasti, mutta kannattaa tarkkailla, onko sinulle sillä merkitystä.

Toinen tärkeä asia minulle nukahtamisessa on kehon ja mielen rentous. Jos keho on jäykkä ja mielessä pyörii tuhat ja sata asiaa, en saa unta. Olenkin jo vuosia venytellyt iltaisin niin, että saan kehoni rennoksi ennen sänkyyn menemistä. Viime kesästä alkaen, olen lisännyt henkisen puolen rentouttamisen myös iltaohjelmaani. Teen useita kertoja viikossa joko ohjatun meditaation tai mindfulness -kehoskannauksen. Joka ilta keskityn vähintäänkin hengitykseeni ja muutan pinnallisen hengitykseni palleahengitykseksi. Hengityksestä lisää täältä. Jos jostain syystä rentouttaminen unohtuu illalla, huomaan yöllä heräileväni useita kertoja ja aamulla herään väsyneenä ja jäykkänä. Uskon myös magnesiumin vaikuttavan rentouttavasti ja ainakin se auttaa levottomiin jalkoihini, joten nappaan magnesiumia illalla myös. Nykyään, kun fibromyalgiakivut tai univaikeudet lisääntyvät, otan lisäksi myös Neurosonic-hoitoa. Tälläkin hetkellä on menossa viiden kerran sarja. Huomaan, että se rauhoittaa lupaustensa mukaisesti hermostoa ja näin ollen kivut sekä uniongelmat helpottuvat. Lisää Neurosonic-hoidosta aiemmassa blogipostauksessani.

Näiden iltarituaalien jälkeen, en suinkaan nukahda heti, vaan käyn joko lukemaan tai katsomaan sarjaa Netflixistä. Tällöin unohdan kaikki loputkin päivän asiat mielestäni ja keskityn johonkin kivaan, itselleni mieluisaan juttuun. Käyn nukkumaan sitten, kun en enää yksinkertaisesti jaksa valvoa ollenkaan, vaan silmät menevät väkisin umpeen. Minulla ei toimi, että käyn vain silmät kiinni odottelemaan unta, silloin alkaa vain pyöriä kaikki asiat mielessä ja levottomat jalat alkavat vaivaamaan.

Valitettavasti kenelläkään ei ole yhtä ainoaa keinoa keinoa, millä nukahtamista voi helpottaa, jokainen joutuu etsimään omat keinonsa ja joskus se voi viedä kauankin aikaa, kunnes oikeat keinot löytyy. Netistä löytyy paljon erilaisia vinkkejä tilanteeseen. Kokeile rohkeasti ja riittävän kauan aikaa eri keinoja. Se mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi sinulla. Riittävä nukkuminen on kuitenkin hyvinvointimme kannalta todella tärkeää.

Unen merkitys hyvinvoinnille

Unen aikana kehomme ja mielemme lepää. Jokainen meistä tietää, miten kurjaa on olla väsynyt. Minä huomaan heti jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen, että mieli on hyvin herkkä. Saatan alkaa itkemään ihan syyttä suotta. En myöskään kestä yhtään silloin mitään meteliä tai muita paineita/stressiä. Suomen Mielenterveysseuran nettisivuilla luetellaan erilaisia unen tehtäviä. Yksi unen tärkeimmistä tehtävistä on henkisen vireyden palauttaminen. Ilman henkistä voimaa ja vireyttä saatamme tuntea mielemme aika lailla apeaksi, kuten juuri itsellänikin itkuherkkyys lisääntyy. Ilo ja innostuneisuus ovat väsyneenä kateissa. Väsyneenä pitäisi muistaa olla armollinen itselleen. Silloin kun väsyttää, kannattaa levätä ja ottaa rennommin. Pienet päiväunet tai sohvalla pötköttely ovat silloin enemmän kuin sallittua, mikäli ne eivät vaikuta negatiivisesti seuraavan yön uniin. Väsyneenä ei tarvitse lähteä juoksulenkille tai rankkaan hikijumppaan.

Unen puute ei pelkästään vaikuta meidän mieleemme, vaan sillä on myös fyysisiä vaikutuksia. Itselläni fibromyalgiakivut lisääntyvät aina liian lyhyiden yöunien jälkeen. Riittävä uni lisää Suomen Mielenterveysseuran mukaan meidän vastustuskykyämme ja stressinsietokykyä, emmekä näin ollen sairastu niin helposti. Uni myös ylläpitää aineenvaihduntaa ja hormonitoiminnan tasapainoa sekä ylläpitää muistin sekä oppimisen edellytyksiä. Olet varmaan itsekin huomannut, miten väsyneenä on vaikea oppia uutta tai muistaa joitain asioita. Monilla, kuten minullakin, väsymys vaikuttaa myös ruokahaluun. Väsyneenä saatan syödä mitä vain ja miten paljon vain. Ns. mättöruoka ei ainakaan helpota väsymystä, vaan väsyttää entistä enemmän.

Unen tarve on meillä jokaisella yksilöllistä, unipäiväkirjan avulla selvität helposti, monta tuntia yössä sinä tarvitset unta. Laita muutaman viikon ajan kalenteriin ylös yön nukkumistunnit sekä päivän mielialat ja tuntemukset. Tarkastelemalla niitä, selvität helposti, paljon tarvitset unta yössä keskimäärin. Huomaa myös, että eri vuodenaikoina saatat tarvita eri verran unta. Itse ainakin pimeänä aikana tarvitsen unta enemmän kuin valoisana. Iän myötä unen tarve voi myös vaihdella.

Mieti, tunnistatko, milloin olet väsynyt? Oletko ollut väsyneenä jo niin pitkän aikaa, ettet tunnista omaa väsymystäsi ja väsymyksen merkkejä kehossasi sekä mielessäsi? Mitkä ovat sinun merkkejäsi väsymyksestä ja mitä voisit tehdä väsymyksesi suhteen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: