Sinä päivänä opin elämään

Luen parhaillaan tunnetun kirjailijan ja henkisen kehityksen asiantuntijan Laurent Gounellen kirjaa: Sinä päivänä opin elämään. Kirja kertoo kiireisestä vakuutusvirkailijasta Jonathanista, jolle eräänä päivänä ennustaja ennustaa hänen tulevaisuutensa ja tämä ennustus saa Jonathanin tutkimaan omaa sisintään ja muuttaa koko hänen elämänsä. Kirjassa on hyviä ajatuksia meille kaikille, meidän ei tarvitse kokea samaa pelkoa, mitä Jonathan kokee kirjassa, vaan me voimme alkaa elämään omaa elämäämme juuri tänään. En ole lukenut itsekään vielä kirjaa loppuun, joten en tiedä, miten Jonathanille lopulta käy ja näin ollen en vahingossakaan paljasta teille loppuratkaisua.

Jonathanin suurin neuvonantaja kirjassa on hänen tätinsä Margie. Jonathan pakenee elämäänsä sekä pelkojansa Margien luokse ja saa häneltä kallisarvoisia neuvoja. Meillä kaikilla olisi hyvä olla Margien kaltainen täti, joka muistuttaa meitä elämän oikeista arvoista ja ohjaa meitä kuuntelemaan sisintämme. Itseäni koskettivat eniten seuraavat Margien neuvot ja ohjeet.

Ajatteletko vielä kahdenkymmenen vuoden päästä jotain tekemääsi virhettä? (tai vaikka auton rikkoutumista kuten Jonathan)

Mikäli et, niin unohda se samantien. Joitakin asioita on aivan turha vatvoa mielessä ja antaa niiden pilata koko päivä tai pahimmassa tapauksessa ne pilaavat useamman päivän. Minä olen ollut hyvin ankara itselleni omista tekemistäni virheistä ja joskus olen pilannut hyvän vapaapäivän sillä, että olen pohtinut virhettä ja sen mahdollisia seurauksia. Nykyisin mietin, muistaako kukaan tai muistanko itsekään virhettä kahdenkymmenen vuoden päästä. Joka kerta olen saanut vastata itselleni, että en varmasti muista, eikä muista kukaan muukaan. Tämä on auttanut minua vähentämään mielessä vatvomistani. Lisäksi olen kehittänyt itselleni voimalauseen virheiden varalle. Hoen mieluummin mielessäni voimalausettani, kuin dissaan itseäni omissa ajatuksissani.

Luonto antaa meille sen, minkä yhteiskunta on meiltä vienyt

Margie-täti opettaa Jonathania saamaan yhteyden itsensä lisäksi myös luontoon. Margien mielestä me kaikki olemme kokonaisia olentoja ja luonto auttaa meitä kokemaan sen syvästi, kun taas yhteiskunta herättää meissä puutteen. Yhteiskunta saa meidät uskomaan, että meiltä puuttuu jotain, jotta voisimme olla onnellisia. Luonnossa liikkuessa minä ainakin pystyn olemaan yhteydessä itseeni, sisimpääni, kehooni ja tunteisiini paremmin kuin missään muualla. Pystyn saamaan myös yhteyden maahan, eläimiin ja kasveihin kuten Jonathankin lopulta pystyi. Luonnossa tunnen olevani kokonainen, eikä minulta puutu mitään. Tunnen myös suurta rauhaa ja kiitollisuutta liikuessani luonnossa.

Etsimme ulkoapäin ratkaisuja sisäisiin ongelmiimme, vaikka ratkaisu löytyy useimpiin ongelmiimme sisimmästämme

Syömme suklaata ja ostamme uusia hienoja toinen toistaan kalliimpia tavaroita. Nautinto tulee ulkopäin ja kestää yleensä vain hetken, yritämme ratkaista sillä ongelmiamme. Sen lisäksi saatamme tuntea jälkeenpäin siitä huonoa omatuntoakin. Kuten Margie-täti sanoo Jonathanille, kuuntelemme liian vähän sisintämme ja emme välttämättä enää tiedä edes, mitä haluamme tehdä elämässämme. Saatamme kadottaa arjessa kokonaan itsemme, kun yritämme noudattaa yhteiskunnan sääntöjä ja normeja. Teemmekö oikeasti sitä, mitä haluamme vai sitä, mitä meiltä odotetaan yhteiskunnassa.

Itsekin tiedostan sen, että olen elänyt yli 40 vuotta kuuntelematta kunnolla itseäni ja olen tehnyt useita sellaisia asioita, joita en välttämättä olisi tehnyt, jos olisin kuunnellut itseäni, enkä yhteiskunnan odotuksia. Koskaan ei ole kuitenkaan myöhäistä alkaa kuuntelemaan itseään ja sisintään. Minun aikani on nyt ja toivon, että sinunkin. Margien sanoin: sielu on kuin enkeli, se supisee niin hiljaa ja vaimeasti, että meidän on höristeltävä korviamme. Emme saa antaa kaikkien ulkopuolelta tulevien ärsykkeiden häiritä sielumme kuisketta. Some, internet, videopelit, sähköpostit ja muut ulkoiset ärsykkeet ovat Margienkin mielestä hyödyllisiä, kunhan osaamme hyödyntää niitä oikein, emmekä jää niiden ansaan. Ulkoiset ärsykkeet luovat erilaisia tunteita ja silloin tunnemme olevamme elossa. Tunteita tulisi muistaa kuitenkin ammentaa myös sisimmästämme: omista ajatuksistamme, tekemisistämme ja kokemastamme.

Tässä vain pieniä maistiaisia kirjasta. Lisää Margie-tädin oppeja onnellisuuteen, saat lukemalla kirjan.

Loppuun vielä kysymys meille jokaiselle. Jos tietäisit kuolevasi pian, mitä asioita haluaisit tehdä vielä ennen kuolemaasi? Mieti asioita hetkinen ja ala toteuttaa niitä saman tien.

-Satu-

Huom! Ei kaupallista yhteistyötä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s