Suuren oivalluksen edessä – part 2

On todella pelottavaa, että jotkut yksittäiset kommentit lapsuudessa ja nuoruudessa kuultuna, voivat hallita elämää näin paljon vielä aikuisuudessa. Minua ovat hallinneet ulkonäkööni liittyvät kommentit koko elämäni ajan ja nyt ne nousivat käsiteltäväksi. Nyt on vihdoin aika päästää niistä irti. Tähän samaan aiheeseen liittyvä osa 1 on luettavissa täältä.

Meillä jokaisella on varmasti joitakin sellaisia asioita, joita kannamme lapsuudesta ja nuoruudesta mukanamme ja ne määrittävät jollain tavalla elämäämme sekä omaa minäkuvaamme. Asiat eivät tarvitse välttämättä olla suuria, kuten itsellänikään ei ole, mutta silti ne kulkevat mukanamme joko tiedostamatta tai tiedostaen vaikuttaen useisiin elämämme osa-alueisiin. Omaa ulkonäköasiaani ei voi aivan lapsuuden traumaksi sanoa, mutta on asioita, joita voi kutsua traumoiksi, kuten sota-ajan kokemukset, vanhempien alkoholismi, fyysinen ja henkinen pahoinpitely jne. Traumat voivat pahimmillaan aiheuttaa masennusta ja ahdistusta, mutta käsittelemällä niistä voi onneksi päästä eroon. Joskus käsittelemiseen on tarpeen ulkopuolisen asiantuntijan apu. Jotta asioita pääsee käsittelemään, täytyy ne ensin tunnistaa ja lisäksi on hyvä pohtia, millaisia tunteita ne herättävät sekä miten ovat vaikuttaneet elämään.

Etsin netistä tietoa, miten voisin käsitellä nyt ulkonäkööni kohdistuvia ilkeitä kommentteja ja päästää niistä irti. Törmäsin mielestäni hyvään ja maanläheiseen artikkeliin vaikeasta lapsuudesta Anna-lehden nettisivuilla. Artikkelissa oli omaan ajatusmaailmaani sopivia neuvoja, miten vaikeista lapsuuden taakoista voi vapautua. Näitä artikkelissa olevia neuvoja aion kokeilla omilla hyviksi havaituilla keinoilla lisättynä :

 1. Yritä hyväksyä menneisyytesi. Joillekin ihmisille helpommin sanottu kuin tehty, mutta se on vain tosiasia, ettei menneisyyttä voi muuttaa. Minä itse olen luonteeltani sellainen, etten kadu yleensä mitään menneisyydessä tehtyä ja tapahtunutta, joten tämä kohta on minulle melko luonnollinen.
 2. Traumasta selviytyminen voi olla kasvattava ja kypsyttävä kokemus. Aiemmin en osannut ajatella näin, ajattelin vain, miksi minun pitää käydä tämäkin asia läpi. Nyt ymmärrän, että vaikeat asiat ovat opettamassa meille jotain.
 3. Käsittele menneisyyden asia. Jokaisella meillä on omat tapansa käsitellä vaikeita asioita, jotkut keskustelevat ystäviensä kanssa, kun taas toiset tarvitsevat terapeutin. Joillekin ihmisille riittää, että käsittelee asian omassa mielessä, kun taas toiset haluavat purkaa asiaa vaikka piirtämällä tai maalaamalla, juoksemalla ym. Minulle vaikeiden asioiden käsittely alkaa aina omassa mielessä käsittelemällä. Kun olen mielessäni päässyt yli kipeimmän vaiheen, olen valmis keskustelemaan ystävieni kanssa ja sitten vasta alan purkamaan esimerkiksi luonnossa kävelemällä.
 4. Tiedosta, tunnista ja siirry eteenpäin. Älä jää vellomaan asiaan, vaan siirry käsiteltyäsi eteenpäin.
 5. Ole lempeä itsellesi ja hyväksy itsesi. Aion opetella lempein keinoin rakastamaan omaa ulkonäköäni. Ensimmäinen harjoitus tulee itselläni olemaan peiliin katsominen ja omien hyvien puolien löytäminen omasta ulkonäöstäni. Ylhäällä olevassa kuvassa näkyy, miten aloin jo leikittelemään omalla ulkonäölläni. Pyrin hyväksymään itseni sellaisena kuin olen ja kohtelemaan itseäni yhtä empaattisesti kuin kohtelen ystäviäni.

Uskon ja toivon, että pääsen näillä keinoilla jo pitkälle asian käsittelyssä. Toivottavasti kokonaan eroon ja opin hyväksymään itseni tämän näköisenä kuin olen. Ulkonäköäni en voi lähteä muuttamaan, joten se on hyväksyttävä ja menneisyyden ikävät kommentit heitettävä menemään. Kuka yleensä ottaen edes voi määritellä, mikä on kaunista ja mikä ei. Kauneus on mielestäni katsojan silmissä ja jokaisessa meissä on paljon kaunista.

Heräsikö sinulle ajatuksia omista lapsuuden ja nuoruuden ajan ikävistä kommenteista/tapahtumista? Oletko käsitellyt jo ne? Miten ne ovat vaikuttaneet elämääsi ja minäkuvaasi? Tsemppiä sinulle myös asioiden käsittelyyn ❤

2 vastausta artikkeliin “Suuren oivalluksen edessä – part 2”

 1. Kun luen juuri tätä ylläolevaa juttua niin mieleni täyttää hellyys ja rakkaus. Olet oivaltanut miten tärkeää on että hyväksyy itse itsensä juuri sellaisena kuin on ”karvoineen kaikkineen”, vaikka se onkin vaikeaa koska on vain kuullut toisten arvostelevia kommentteja. Jutun ydin on myös tajuta että toisten mielipteet ovat heidän, eivät sinun. On hyvä harjoitella itsensä rakastamista vaikka peiliin vilkaistessaan aamusella ja sanoa sekä mielessään että ääneen: ”Minä rakastan sinua, olet paras ystäväni”. ja vaikka halata itseään hetken.
  Antaa itselleen kaiken sen mistä on lapsena jäänyt paitsi, kun muut eivät ole siihen kyenneet.

  Minäkin olen erityisherkkä, tunnistan itseni täysin kun kuvailit omia luonteenpiirteitäsi ja tein E.Aronin testit myös joskus aiemmin Kaikki on ihan tuttua minulle. Olen vasta viime vuosina tajunnut että minunkin lapsuuden traumat/kokemukset ovat selityksenä omiin melu- ja stressiherkkyyteeni. Olen myös joskus miettinyt elämäni vaiheita taaksepäin ja todennut että herkkyyteni on saattanut jopa pelastaa henkenikin…tai ainakin ollut apuna kohdatessani uhkaavia henkilöitä. Joskus taas saatan melkein pahoittaa mieleni kun en kestä joidenkin ihmisten energioita (negatiivinen stressaantunut henkilö esim.) ja minun on vain poistuttava paikalta, jos olo tuntuu liian ahdistavalta.
  Siksipä onkin erityisen tärkeää että me HSP:t annamme itsellemme arvostusta, lämpöä, rakkautta ja huolenpitoa. Joka päivä. Monet eivät ymmärrä oikein tätä herkkyysasiaa, vaikka rautalangasta vääntäis, joten oman itsensä ymmärtäminen ja rakastaminen on siksi niin tärkeää. Ja se on tuoretavaraa, jota pitää toistaa tuon tuostakin.

  Antoisaa syksyn alkua sinulle myös. ❤

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s