Yin jooga ja fibromyalgia

Kerroinkin teille jo aiemmin aloittaneeni joogaharrastuksen fibromyalgian takia fysioterapeuttini suosituksesta. Olen tässä kuukausien aikana huomannut, että jooga auttaa minulla todella hyvin fibrokipuihin. Joka kerta aloittaessani joogaamaan, saatan olla melko kipeä, mutta joogahetken jälkeen olo on huomattavasti kivuttomampi sekä rennompi ja vaikutus kestää vähintäänkin koko päivän, välillä myös seuraavaankin päivään. Aloittelin joogaamista hathajoogalla, joka on aloittelijalle sopiva, mutta pikkuhiljaa olen kuitenkin siirtynyt enemmän tekemään yin joogaa. Aluksi tein yin joogaa Yogaia-sovellukseen tallennettujen tuntien avulla, mutta viime viikolla uskaltauduin myös paikalliselle joogatunnille livenä joogaamaan muiden joogien kanssa, vaikka aiemmin sanoin, etten varmasti lähde tunneille pyllistelemään muiden eteen kömpelönä ylipainoisena. Niin sitä vaan olin siellä mukana. Mielestäni pärjäsin myös ihan hyvin. Tunnelma tunnilla oli hyvin lämminhenkinen ja voimaannuttava. Mukana oli kaiken ikäisiä ja kokoisia joogaajia, eikä joukossa tarvinnut hävetä yhtään mitään. Aion jatkaa yin jooga -tunneilla käymistä. Tälle viikolle on jo varattu uusi tunti ja sen päälle onkin vielä uusi tuttavuus äänimaljarentoutus. Odotan innolla päästä kokeilemaan sitäkin.

Mitä yin jooga on?

Yin jooga on enemmän kehoa ja mieltä rauhoittava sidekudosvenyttelyyn perustuva harjoittelu kuin fyysinen jooga. Se sopii lähes kaikille rauhoittavaksi ja rentouttavaksi liikutamuodoksi. Yin joogassa asanoihin mennään hyvin rauhallisesti ja asanassa pysytään useita minuutteja, samalla rauhoittaen ja rentouttaen kehoa. Asanassa pysyessä keskitytään koko ajan myös syvään nenän kautta tapahtuvaan hengitykseen. Tarkoituksena yin joogassa ei ole venyttää lihaksia, vaan nimenomaan sidekudosta ja se vaatii kehon eri lihaksien rentouttamista. Koko ajan kuunnellaan jälleen omaa kehoa ja tehdään vain juuri niin pitkälle venyttäen, kuin tuntuu hyvältä. Asana puretaan myös hyvin rauhallisesti ja joka asanan jälkeen on hyvä käydä selälleen lepoasentoon kuunnellen sekä tunnustellen kehoa, olla siis läsnä omassa kehossa sekä mielessä. Itse huomaan joka asanan jälkeen hyvänolon -tunteen vain lisääntyvän. Ihana lämpö ja rentous valtaa kehoa sekä mieltä. Jotkut ohjaajat jättävät musiikin kokonaan yin joogasta pois, jotta on helpompi keskittyä omaan itseensä musiikin häiritsemättä. Koen jotenkin, että yin joogassa on yhdistettynä jooga ja mindfulness eli tietoinen läsnäolo.

Olen itse huomannut monia hyötyjä yin joogasta. Kuten jo mainitsinkin, se auttaa minulla fibrokipuihin, mutta samalla se myös rentouttaa ja rauhoittaa mieltä sekä kehoa. Kaikki stressaavat asiat häipyvät kerta heitolla mielestä ja tietoinen läsnäolo lisääntyy. On ihanaa oppia tunnistamaan edelleen lisää omaa kehoa ja miten saan kehoni rentoutumaan. Melkein uskallan väittää, että jokainen rentoutuu aivan varmasti yin joogaa tehdessään. Yin joogan aloittaminen kannattaa tehdä osaavan ohjaajan ohjaamana, ettei vain pääse satuttamaan paikkoja ja oppii hengittämisen sekä kehon rentouttamisen, jolloin harjoitus pääsee vaikuttamaan juuri oikeisiin paikkoihin eli sidekudoksiin. Itselläni oli alkuun ainakin vaikeutena rentouttaa lihakset, vaan venytin aivan turhaan lihaksia ja unohdin välillä myös kokonaan hengittää. Olen erittäin iloinen ja kiitollinen, että olen löytänyt tämän liikuntamuodon, joka saa niin hyvän olon aikaan <3. Kokeile sinäkin! Suosittelen rohkeasti myös fibromyalgikkoja kokeilemaan tätä joogasuuntausta rohkeasti, voi olla, että sinäkin saat apua kipuihisi.

Mikäli et ole vielä lukenut blogitekstiäni joogan aloittamisestani, tästä pääset lukemaan: https://satumaistaajattelua.home.blog/2019/02/21/joogan-aloittaminen/

3 vastausta artikkeliin “Yin jooga ja fibromyalgia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s