Avoimuus, rehellisyys ja suoruus

Kaikki, jotka tuntevat minut henkilökohtaisesti, tietävät minun puhuvan suoraan ja hyvinkin avoimesti. Inhoan myös kaikenlaista kieroilua ja epärehellisyyttä. Viime aikoina olen miettinyt paljon sitä, miksi kipuilen välillä ihmissuhteissa ja muutoinkin elämässä. Mitä vikaa minussa on?

Meissä kaikissa ihmisissä on omat huonot sekä hyvät puolensa. Tunnistan itsestäni melko hyvin omat huonot puoleni. Ne asiat, mitkä taas ajattelen itsessäni olevan hyvää, eivät miellytä suinkaan kaikkia. Tiedän, että monia ihmisiä ärsyttää minun avoimuuteni ja suoruuteni. Puhumattakaan siitä, että haluan aina kehittää asioita parempaan suuntaan ja jakaa sitä hyvää, mitä olen elämässäni oivaltanut ja oppinut. Joskus toisten ärtymys tuntuu minusta todella pahalta, mutta useimmiten en onneksi ajattele asiaa. Olen vain rohkeasti ja aidosti oma itseni.

Millaista elämä maapallollamme olisi, jos olisimme kaikki sellaisia, ettemme puhuisi avoimesti ja suoraan? Minun mielestäni on rikkautta, että meitä on erilaisia ihmisiä. Toiset ovat sulkeutuneempia ja hiljaisempia, mutta se sallittakoon myös heille. Kaikenlaisia ihmisiä tarvitaan, myös meitä, jotka ovat suoria ja avoimia sekä haluavat puuttua epäkohtiin ja tehdä omalta osaltaan maailmasta paremman paikan. Tiedän, että monia ihmisiä pelottaa kohdata avoin, suora ja tunteellinenkin ihminen. Työelämässä me kaltaisemme, emme myöskään ole kaikkein halutuimpia työntekijöitä. On helpompi johtaa hiljaisia ja sulkeutuneempia työntekijöitä. Itse uskon kuitenkin, että myös työelämä tarvitsee avoimuutta ja suoruutta sekä kehittämishaluisia ihmisiä. Ei työelämäkään voi jumahtaa täysin paikoilleen, jota se tekee, jos kukaan ei uskalla sanoa mitään.

Suoraan puhuminen ajatellaan usein siis negatiiviseksi piirteeksi ja se herättää usein negatiivisia tunteita toisissa ihmisissä. Ei suoraan puhuminen saata olla aina puhujallekaan helppoa, se vaatii paljon rohkeutta, mutta uskon, että rehellinen ja suora puhe johtaa aina parempaan lopputulokseen kuin valehtelu tai salailu. Suora puhe voi loukata joskus toista, mutta niin tekee myös valehtelu ja salailu paljastuessaan, silloin luottamus toiseen ihmiseen karisee samalla ja luottamuksen uudelleen kasvattaminen saattaa kestää todella kauan.

Jos suoruutta ajattelee enemmän positiivisessa mielessä, on se mielestäni merkki siitä, että ihminen, joka puhuu suoraan, on sinut itsensä kanssa. Hän uskaltaa ottaa vaikeatkin asiat esille ja yrittää parantaa niitä. Hän osaa myös rohkeasti puolustaa itseään ja ystäviään. Hän osaa ja uskaltaa myös myöntää virheensä. Hän ottaa vastuuta omasta elämästään, eikä pakoile asioita. Hän arvostaa itseään jne. Kuten jo sanoin, kaikkien ei tarvitse olla samanlaisia, mutta jos haluaa oppia olemaan hieman suorempi, on sekin mahdollista oppia. Elämä on melko julmaa välillä ja kukaan muu ei pidä silloin sinun puoliasi, kuin sinä itse.

Olen huono myös salailemaan asioitani, enkä koe siihen mitään tarvettakaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että puhua pälätän kaikki asiani, kaikille vastaantuleville ihmisille. Avoimuuteni omista asioistani ei myöskään miellytä kaikkia, mutta itse näen sen yhtenä omana hyvänä puolenani. Ne ihmiset, jotka ovat avanneet sydämeni minulle, heille puhun hyvin avoimesti asioistani. En pysty salaamaan heiltä asioitani, tunnen suurta ahdistusta sisälläni, jos en voi puhua avoimesti ja näyttää samalla myös tunteitani. Kaikkein läheisimmiltäni ihmisiltä toivon myös samaa. Jopa työtoverini vuosien varrelta, ovat nähneet minun tunnemyrskyjäni: välillä kiihdyn hetkessä sataan ja tuhanteenkin, joskus useampi kyynel on vierähtänyt poskilleni, mutta myös iloa ja naurua on riittänyt. Joidenkin mielestä omia asioita ei saisi avoimesti kertoa, eikä tunteitakaan saisi näyttää avoimesti, varsinkaan työpaikalla. Minulle ei vain valitettavasti/onneksi sovi sellainen, annan myös tunteiden näkyä ja kuulua. En pysty pidättelemään tunteitani, pakahdun siihen jo lyhyessä ajassa. Toivon kuitenkin, että avoimuudellani olen voinut näyttää ujoimmillekin ihmisille, että tunteiden näyttämistä ja avoimuutta ei tarvitse pelätä.

Inhoan aivan suunnattomasti kaikenlaista kieroilua, tietojen käyttämistä toista vastaa ja julmaa itsekkyyttä. Näen punaista heti, kun kuulen tai näen sellaista tapahtuvan. En ikinä voisi itse esimerkiksi käyttää jotain luottamuksella saamaani tietoa toista vastaan. En kuitenkaan elä ihannemaailmassani, joten tälläistä valitettavasti tapahtuu ympärilläni ja myös sinunkin ympärilläsi. Tälläinen kieroilu saa ajatukseni ja tunteeni aivan sekaisin, enkä pysty käsittelemään niitä. Minulla on paljon opittavaa tällä saralla. Minun on opittava hyväksymään, että kaikki eivät toivo toistensa parasta ja ovat oman etunsa tavoittelun takia julmia ja itsekkäitä. Toivoisin maailmasta parempaa paikkaa meille kaikille ja näin ollen jokaista miettimään, miten käyttäytyä toisia ihmisiä kohtaan sekä sallimaan erilaisuutta ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s