Negatiivisuutta ilmassa

Kaikilla meillä on elämässämme positiivisten asioiden lisäksi myös negatiivisia asioita ja tunteita sekä mieli välillä maassa. Se kuuluu elämään ja negatiivisten päivien jälkeen osaamme arvostaa paremmin pieniä arkisiakin asioita. Jos negatiivisia päiviä ja tunteita alkaa kuitenkin olla enemmän kuin positiivisia, silloin on tarpeen tarkastella tarkemmin, mikä sen aiheuttaa ja mitä sille voisi tehdä. Joskus ulkopuolinen apu voi olla myös tarpeen. Koin itse joku aika sitten muutaman päivän pituisen hyvin negatiivisten tunteiden ajanjakson. Kerron teille, mikä sen aiheutti ja miten koin ne päivät? Entäs miten sain viimein negatiiviset tunteet väistymään ja tilalle taas hyvää mieltä?

Kaikki alkoi siitä, kun eräs iso asia elämässäni ratkesi. Se ei ratkennut itselleni mieluisimmalla tavalla, joten sen vuoksi mielialani alkoi painua alas ja aloin myös ärsyyntymään aivan pienistäkin asioista. Kaikkein suurin ärsytys asiassa syntyi siitä, etten pystynyt itse tekemään asialle mitään ja näin ollen jouduin vaan tyytymään ns. ”kohtalooni”. Tämän ison asian myötä, kaikki pienimmätkin asiat alkoivat ärsyttää: lasten meteli, puoliso, koirankarvat sohvalla, likaiset sukat lattialla ja kaikki muukin. Tuntui, ettei mikään ollut hyvin, vaikka hetki sitten kaikki oli hyvin. Mieleni täyttyi yhtäkkiä vain negatiivisista asioista ja unohdin samalla kaikki ne asiat, jotka tuovat positiivisuutta ja hyvää mieltä. En joogannut, en meditoinut, en ulkoillut, en kuunnellut musiikkia, en nähnyt ystäviä, enkä tehnyt muutakaan positiivisuutta tuovia asioita. Tämän vuoksi ärsyynnyin lisää ja aloin nukkua sekä syödä huonosti. Päänsärky ja lihaskivut alkoivat vaivata. Muutaman päivän pahassa olossa vellomisen ja pohtimisen jälkeen, aloin onnekseni olla valmis purkamaan asioita ulos.

Huusin, huusin ja huusin. Autossa. Puolisolleni. Teki niin hyvää päästää kaikki ulos huutamalla. Alkuun tein selväksi puolisolleni, etten ole hänelle vihainen ja on vain tarvetta purkaa kaikki negativiisuus sekä paha olo ulos. Huutamisen jälkeen aloin puhumaan. Puhettakin riitti. Annoin tulla ulos muutamien viikkojen negatiiviset asiat kerralla. Lopuksi itkin kuin pieni lapsi. Itkin niin, että räkä valui. Sen illan olin aivan poikki, mutta kaikki oli sen arvoista. Seuraavana aamuna olo tuntui jo huomattavasti paremmalta ja yökin meni paremmin kuin muutama aiempi yö. Seuraavana päivänä olin valmis myös joogaamaan ja meditoimaan sekä juttelemaan lisää asioista ystävieni kanssa. Oloni alkoi muuttumaan vähitellen positiivisempaan suuntaan. Nyt kun olen käsitellyt tätä isoa negatiivista asiaa mielessäni ja käynyt hyvät sekä huonot puolet läpi, ei se ehkä olekakaan maailmanloppu.

Ennen en olisi osannut käydä asiaa näin läpi ja purkaa sitä ulos. Nyt olen onnekseni oppinut tunnistamaan tunteita ja myös ymmärtämään itseäni paremmin. Tunnistin nyt hyvin pian, mikä aiheutti ärsytykseni ja huonon mieleni. Havaitsin myös nopeasti, miten oma käyttäytymiseni pahensi vain oloani ja aiheutti erilaisia negatiivisia tuntemuksia kehossani. Lisäksi tajusin, että pohtimiseni lisäksi, tarvitsin myös purkaa negatiivisuutta ulos. Olen varma, että ennen olisin vellonut huonossa olossani kauemmin ja pahimmassa tapauksessa olisin saattanut alkaa välttelemään negatiivisia tunteita ja asioita. Olen erittäin kiitollinen siitä, että olen päässyt eteenpäin omassa henkisessä kasvussani ja osaan käsitellä negatiivisuutta entistä paremmin.

Negatiivisten tunteiden käsittely lyhyesti:

  1. Tunnista tunne.
  2. Mieti, millaisia vaikutuksia tunteella on kehoosi ja omaan mieleesi.
  3. Tunteen käsitteleminen ja purkaminen ulos.
  4. Hyväksy tunne.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s