Itsensä kuunteleminen

Nykyaika on hyvin kiireistä ja stressaavaa. Suorittaessa tehtävää toisensa jälkeen, itsensä kuunteleminen unohtuu tai ei edes osaa kuunnella itseään. Ilman itsensä kuuntelemista ei voi mielestäni kuitenkaan jatkaa loputtomiin, vaan jossain vaiheessa on pysähdyttävä kuuntelemaan sisintään. Keho pakottaa siihen lopulta, usein se tapahtuu uupumuksen, masennuksen tai jonkin vastaavan pysähdyksen muodossa.

Itsellänikin on ollut elämäni varrella monia pysähdyksiä, mutta aina olen jatkanut pienen pysähdyksen jälkeen elämääni samalla tavalla kuin aiemminkin, eli oppimatta mitään. Kun en kuunnellut itseäni näiden pienten pysähdystenkään jälkeen, keho antoi fibromyalgian myötä entistä isomman muistutuksen, että nyt on vihdoin aika alkaa kuunnella itseään ja sisintään. Fibromyalgia olikin minulle pysähdys, joka lopulta sai minut kuuntelemaan itseäni.

Oman itsensä kuunteleminen ei ole helppoa ja se saattaa nostaa monia vanhoja asioita sekä tunteita pintaan. Moni pelästyykin asioita, jotka nousevat pintaan ja lopettavat sisimpänsä kuuntelemisen. Suosittelen kuitenkin jatkamaan sitkeästi ja tarvittaessa hakemaan asiantuntija-apua asioiden käsittelyyn, sillä vasta vaikeiden asioiden käsittelyn jälkeen alkaa sielu aueta. Sisimpänsä kuunteleminen vaatii myös rohkeutta ja mahdollisesti myös luopumista jostakin. Vaikka joutuu luopumaan jostain, tilalle saa entistä parempaa.

Miksi kuunnella itseään?

Kun kuuntelee itseään: kehoaan ja mieltään, oppii tunnistamaan paremmin omat tunteensa ja tarpeensa ja näin ollen elää mielekkäämpää elämää. Osaa jatkossa välttää/luopua sellaisista asioista, jotka toistuvasti tuovat negatiivisia asioita, ajatuksia ja tuntemuksia. Itsensä tuntemuksen lisääntyessä, omat toiveet ja tavoitteet elämästä selkiytyvät ja elämästä tulee parempaa, omanlaista elämää.

Miten kuunnella itseään?

Mielestäni kaikkein tärkein asia itsensä kuuntelemisessa on ajan järjestäminen sille. Koko ajan ei tarvitse olla tekemässä ja suorittamassa jotain. Sisintään ei pysty kuulemaan stressantuneena. Sielu kuiskailee vain silloin, kun on rauhallinen, kiireetön hetki ja on valmiina kuuntelemaan sen kuiskauksia. Osalle ihmisistä tähän sopii hyvin sohvalla makoilu (Huom. ilman puhelinta, kirjaa tai tv:tä), kun taas osalle parempi vaihtoehto itsensä kuunteluun, on mennä vaikka rauhalliselle kävelylle luontoon. Pienikin hetki päivässä/viikossa ilman mitään tekemistä on parempi kuin ei ollenkaan. Alkuun kannattaakin lähteä hyvin pienesti liikkeelle, silloin on helpompi tehdä tästäkin pysyvä tapa.

Minulle tärkeitä välineitä itseni kuunteluun ovat olleet meditaatio, luonnossa liikkuminen ja musiikin kuunteleminen. Kehooni olen tutustunut mindfulnessin avulla. Kehoskannauksen avulla tunnustelen jokaisen kehoni kohdan sen hetkistä tilaa ja tuntemusta. Jokainen löytää kokeilemalla sopivimmat keinot itsensä kuuntelemiseen. Väksisin yrittämällä se ei kuitenkaan onnistu ja vaatii tyhjää tekemätöntä aikaa enemmän kuin esim. kymmenen minuuttia illassa. Jos mielessä pyörii tuhat ja yksi tekemätöntä työtä, joita aikoo seuraavaksi käydä tekemään, sielu säikähtää ja menee piiloon aivan varmasti.

Usein kuunnellessani itseäni, erilaiset äänet puhuvat pääni sisällä. Kuulostelen ja tunnustelen niiden kertomaa sekä pohdin millaisia tuntemuksia ja tunteita ne nostavat esille. Vaikka tuntemukset ovat välillä ikäviä, en torju niitä. Annan kaiken tulla, myös itkun, pelon ja ahdistuksenkin.

Silloin kun tarvitsen lisää tietoa omista ajatuksistani ja tunteistani, saatan esittää itselleni mielessä johdattelevia kysymyksiä. Näiden avulla toiveeni ja tavoitteeni selkiytyvät yleensä. Aina ei kaikki aukea kerralla, vaan jotkut asiat vaativat pitkänkin työstämisen omassa mielessä. Joskus huomaa, että jokin asia taas napsahtaa kerralla kohdilleen. Mieli, ajatukset ja sielu ovat monimutkaisia viritelmiä ja ne toimivat hyvin arvoituksellisesti sekä vaatien tilaa ja aikaa tulla kuulluksi.

Kun kuuntelee itseään, oppii tietämään, mitä haluaa elämältään ja uskaltaa myös ilmaista sen muillekin, eikä anna muiden ohjailla omaa elämää.

Kuuntele sielusi kuiskauksia!

-Satu-

2 vastausta artikkeliin “Itsensä kuunteleminen”

 1. Itsensä kuuntelu saattaa joskus olla todella vaikeaa, varsinkin jos on kipuja tai masennusta. Mutta jos antaa itselleen luvan rentoutua niin se voi olla helpompaa. Sain piikkimaton vuosia sitten ja otin sen taas käyttöön kun niska-ja hartiakivut alkoivat käydä sietämättömiksi ja jos aviosiippa ei jaksa hieroa. Se että antaa aikaa itselleen on eräs rakkaudellinen teko -itseään kohtaan. Hiljaisuudesta saattaa kummuta miten ihmeellisimpiä asioita, kun vaan malttaa kuunnella aistit avoinna.
  Mietin kyllä joskus tätä minun tinnittämistä, se saattaa joskus kiljua kuin hälytin tai sahan terä…kuiskaus on silloin kaukana siitä! Useita keinoja olen kokeillut, mutta se ei vaan tunnu hiljentyvän. Mitäköhän tässä vielä kokeilisin? -Vai pitäisikö minun asettaa seuraavanlinen kysymys: Mitä en näe/kuule elämässäni?

  Leppoisia joulunalus aikoja sinulle, Satu!

  Tykkää

  1. Ihanaa joulun aikaa sinulle myös ❤. Ja kiitos kommentista ❤. Rentoutuneena pystyy itseään kuulemaan paremmin, usein teen jonkin mindfulness- tai rentoutusharjoitteen ja jään siihen olotilaan harjoituksen jälkeen. Silloin kuulen sisintäni paremmin ❤. Aina sieltä ei nouse vain hyviä asioita, vaan välillä myös ikäviä. Niiden käsittely ja pintaan nouseminen on tarpeen, vaikkei se siltä tunnukaan.
   Jäin miettimään tinnitystä ja huomaan, että itselläni on myös aika ajoin. Onko ehkä niin, että jokin jää tosiaan huomaamatta tai vaivaa. Ei nouse kunnolla pintaan. Uskon itse hyvin voimakkaasti siihen, että fyysiset oireet voivat olla merkkejä mielen asioista. Oletko kokeillut että makaat vaan ja annat tinnityksen tulla, et estä sitä yhtään. Annat sille luvan. Ja annat vain tulla niin kauan, että jos se vähän lievittyisi.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s