21 rituaalia, jotka muuttavat elämäsi

-Yhteistyössä Viisas Elämän kanssa-

Nyt jos koskaan, näin poikkeuksellisena aikana on sopiva aika muuttaa myös omaa elämääsi!

Maailma ja ihmiset muuttuvat tämän koronapandemian aikana sekä sen jälkeen. Vielä ei varmasti kukaan osaa sanoa, mihin kaikkeen tämä poikkeuksellinen aika johtaa, mutta itse uskon, että tästä seuraa varmasti paljon hyvääkin: elämän oikeat arvot lisääntyvät ja turhuus vähenee. Kun sain Viisas Elämä -kirjalähettiläänä Theresa Cheungin kirjan: 21 rituaalia, jotka muuttavat elämäsi, ajattelin aluksi: voi ei! Juuri tällä suurella epävarmuuden hetkellä muutoskirja, miten kukaan voi lähteä tällaisena aikana muuttamaan elämäänsä ja miten voin kirjoittaa muutoksesta juuri nyt, kun kaikki ihmiset yrittävät vain selviytyä. Asiaa hetken pohdittuani, tajusin, että juuri tällä hetkellä sekä myös tulevaisuudessa, jokaisen maapallon ihmisen elämä muuttuu tavalla tai toisella, joten miksi muutosta ei voisi tehdä myös siten, että ottaa elämäänsä mukaan erilaisia hyvää tuottavia rituaaleja.

Theresa Cheung on listannut kirjaansa 21 erilaistaa rituaalia, jotka tulevat muuttamaan elämääsi ja joiden avulla elämääsi tulee lisää hyviä asioita, olipa ne hyvät asiat sitten rakkautta, rahaa, menestystä, parempaa terveyttä tai mielenrauhaa. Meistä jokainen varmasti tietää sen, että omia ajattelutapojaan muuttamalla elämänlaatu paranee, mutta se ei välttämättä ole nopein ja tehokkain tapa muuttaa elämää, vaan Theresan mukaan yksinkertaisin ja tehokkain tapa on muuttaa toistuvia joka päiväisiä tekoja. Jokapäiväiset kokemuksemme syntyvät siitä, mitä teemme toistuvasti joka päivä.

Kirjan rituaalit on suunniteltu päivän kulkuun sopivaksi ja jokaiseen kolmeen päivän hetkeen: aamuun, päivään ja iltaan löytyy erilaisia juuri sitä hetkeä tukevia rituaaleja seitsemän erilaista. Tärkeää on, että aloitat rituaalien suorittamisen heti ja jatkat sitä ainakin 21 päivää. Alkuvaiheessa on hyvä, että ei ota liian haastavaa tehtävää itselleen ja päätä esimerkiksi, että suoritan kaiken näin koko loppuikäni, vaan 21 päivää riittää aluksi. Se on tutkitusti riittävä aika, jotta uudet tavat pääsevät syntymään sekä huomaat myös niiden hyvää tuovan vaikutuksen. Mikään muutos ei ole helppoa, siksi Theresa korostaa kirjassaan paljon eri rituaalien hyötyjä ja auttaa myös, mikäli rituaalien toteuttaminen alkaa turhauttaa.

Osa kirja rituaaleista on jo minulle aiemmin tuttuja, olen tiedostanut henkisen kasvuni aikana, niiden tärkeyden, mutta osa rituaaleista ovat täysin uusia minullekin. Itsekään en ole toteuttanut rituaaleja joka päivä, vaan silloin tällöin, mutta kirjan luettuani tajusin, että ne täytyy ottaa käyttöön joka päivä, mikäli haluan tehdä elämästäni entistä paremman. Kuten olen jo aiemminkin teille hyvät lukijat kertonut, olen todella aamu-uninen ja aamut ovat minulle melko työläitä, sänky ja lämmin peitto houkuttelevat liikaa, joten aamuisin en ole tehnyt muuta kuin selviytynyt. Kirjan luettuani tajusin kuitenkin, että minun on jatkossa panostettava enemmän aamuun ja otettava ehdottomasti aamurituaalit käyttöön. Pelottaa jo valmiiksi, miten pitkään pystyn toteuttamaan niitä.

Minun tärkeimmät oppini ja rituaalini kirjasta:

Aamut

Herää päättäväisenä. Päivän aloittaminen oikealla tavalla on perusta, jonka päällä koko päiväsi ja kaikki lepää. Kun heräät päättäväisenä ja omistautuneena käyttämään sisällä olevaa rajatonta potentiaalia, aamurituaalit tuovat onnistumisia ja onnellisuutta päivääsi sekä koko elämääsi.

 1. Herää aikaisemmin. Tutkimusten mukaan varhain nousevat ihmiset ovat onnellisempia, terveempiä, hoikempia, positiivisempia ja yleensä ottaen menestyneempiä, koska aikaisin nousemiseen tarvitaan energiaa, positiivisuutta ja kurinalaisuutta, jotka ovat tärkeitä ominaisuuksia myös saavuttaessa korkeitä päämääriä. Aikaisin herätessä tuottavuus kasvaa, saat aikaa syömiselle, liikunnalle ja vaikka meditaatiolle. Aikainen aamu antaa myös mahdollisuuden suunnitella päivää ja tavoitteita. Aamuisin on myös yleensä rauhallista ja hiljaista, joita keho sekä mieli kaipaavat. Kääk! Olen pulassa tai hetkinen…ehkä minun ei tarvitsekaan herätä klo 4.00 joka aamu, vaan vaikka puoli tuntia normaalia aiemmin. Siinä ajassa ennätän tehdä jo paljon hyvää itselleni.
 2. Älä tartu puhelimeen, vaan venyttele. Puhelimen tarkistaminen aamulla ensimmäiseksi vaimentaa koko päivän vireen ja vie huomion pois itsestä sekä omista tarpeista ja vaikuttaa koko päivään. Niin, tämän tiedän kyllä, mutta miksi en sitten toimi niin?
 3. Hengitä. Syvään hengittäminen lisää onnellisuutta, vähentää stressiä ja parantaa terveyttä sekä energiatasoa. Sillä on myös monia muita lukuisia hyviä vaikutuksia kehoomme ja mieleemme. Tätä rituaalia olen jo noudattanut pitkän aikaa ja olen huomannut syvään hengittämisen hyvät vaikutukset jo aiemminkin. Tätä rituaaliani on siis hyvä jatkaa.
 4. Hymyile peiliin. Hymyileminen, jopa tekohymy parantaa mielialaa ja stressiä. Jes, tämä on helppoa, ennen tai jälkeen hampaiden pesemisen hymyä huuleen ja katse peiliin.
 5. Kuvittele maaliviiva. Mieti asioita, joita tulevaisuus on varannut sinua varten. Visualisoinnissa on suuri voima, kuten tiedämme tämän esimerkiksi urheilusuoritusten visualisoinnista. Pelkkä visualisointi ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitsee myös toimia asioiden eteen. Hyvä hyvä, tämän asian olenkin jo oivaltanut Ilkka Koppelomäen luennoilta ja käyttänyt arjessani.
 6. Kuuntele musiikkia. Musiikin kuunteleminen auttaa esimerkiksi keskittymään ja parantaa mielialaa. Tämäkin on helppoa, hyvin monena aamuna meillä raikaa (teinin harmiksi) minun lempibiisini tuomassa voimaa ja hyvää mielialaa päivääni.

Päivät

Elä tarkoituksellisesti. Rituaalien tarkoituksena on pitää sinut keskittyneenä ja oikealla tiellä, niin että jokainen ajatuksesi ja tekosi houkuttelee eteesi rajattomia mahdollisuuksia.

 1. Siivoa yksi asia. Jos ympärilläsi vallitsee kaaos, jäät helposti jumiin, eivätkä suunnitelmat ja unelmat toteudu. Tuttua, minulla täytyy olla kotona sekä töissä tietty järjestys ja siivoustaso, jotta pystyn olemaan onnellinen. Mikäli päässä vallitsee ajatusten kaaos, nekin on järjesteltävä ennen kuin voin olla rentoutua ja täyttää mieltäni uusilla hyvillä ajatuksilla.
 2. Päästä irti. Välillä on hyvin vaikea päästää asioista irti. Kielteiset tunteet estävät meitä kasvamasta ja menemästä elämässä eteenpäin. Niistä on opeteltava vapautumaan. Huh huh, tämä on ollut minulle kaikista vaikein asia henkisessä kehittymisessäni. Olen mestari vatvomaan mielessäni kaikkia ikäviä asioita. Ajan kanssa olen jo oppinut jonkin verran, mutta harjoiteltavaa riittää. Tällä hetkellä suoritankin juuri Mielen hallinta-verkkokurssia.
 3. Tässä ja nyt. Ainoa todellisuus on juuri nykyhetkessä. Mikäli ei kiinnitä huomiota tähän hetkeen ja saa siitä iloa, ei elä elämää niin täydesti kuin se on mahdollista. Mindfulness/tietoinen läsnäolo onkin juuri se, mistä minun henkinen kasvuni sai alkunsa. Aluksi jouduin pakottamaan itseni tekemään erilaisia mindfulness-harjoituksia, mutta nyt se sujuu jo arjessakin automaattisesti ja lisäksi teen erilaisia ohjattuja harjoitteita. Ilman mindfulnessin aloittamista en olisi tässä pisteessä kuin nyt olen. Uskon siis itsekin täysin Theresan oppeihin siitä, että tekemillä teoillamme on suuri merkitys elämäämme!

Illat

Päätä päivä tyytyväisenä. Päivän päättäminen tyytyväisenä auttaa sinua latautumaan yön aikana kunnolla.

 1. Kirjoita muistiin. Asioiden kirjoittaminen muistiin päiväkirjan tapaan, auttaa ymmärtämään päivää paremmin sekä toimii myös luovan ilmaisun välineenä. Monet meistä, kuten itsekin kirjoitamme asiota paljon someen, mutta onko se juuri sitä, mitä me tarvitaan, ollaanko siinä aidosti rehellisiä itselle ja muille, haluammeko näyttää elämästämme toisenlaisen kuvan, mitä se oikeasti on. Minulle kirjoittamisesta on tullut tärkeää, yksi hyvä esimerkki on tämä blogini. Saan syvennettyä ja jäsenneltyä oppimiani asioita blogini avulla. Lisäksi pidän myös kiitollisuuspäiväkirjaa, johon kirjoitan asioista, joista olen päivän mittaan ollut kiitollinen. Se auttaa minua saamaan hyvän mielen ja ymmärrän, että joka päivä elämässäni tapahtuu hyviä asioita, vaikka päivä olisi tuntunut huonolta.

Kuten huomaat, otin tähän esille vain muutamia itselleni tärkeitä rituaaleja kirjasta ja painotin lähinnä aamua. Itse uskon siihen, että muutoksesta tulee pysyvämpi, kun muuttaa asioita vain vähän kerrallaan, eikä kaikkea kerralla. Jollekin toiselle kirjan opettama tapa, jossa muutetaan paljon kerrallaan, on sopivampi, mutta omasta kokemuksestani tiedän, ettei se toimi minulla. Tärkeintä omasssa muutoksessani ja henkisessä kasvussani on nyt keskittyä erityisesti aamuihin. Olen ollut tietoinen siitä, että siihen ajankohtaan on panostettava, jotta elämästäni tulee entistä parempi, mutta tätä ennen en ole vielä tehnyt asioiden eteen mitään. Nyt on sopiva aika! Maailma muuttuu ja niin minäkin. Mikäli epäonnistun muutoksissani ja yksikin päivä jää väliin, aloitan vain alusta ja teen taas kirjan oppien mukaisesti 21 päivää. Ei se ole sen vaikeampaa.

Kirja sopii mielestäni erittäin hyvin sellaisille, jotka tietävät haluavansa muutosta elämäänsä ja haluavat olla onnellisia, mutta eivät tiedä, miten ja mistä aloittaa. Siinä tapauksessa kannattaa ottaa kaikki 21 rituaalia käyttöön ja tehdä ainakin 21 päivää. Eikä missään tapauksessa kannata säikähtää rituaalien määrää, ne ovat nopeasti toteutettavissa. Onnea rituaalien käyttöönottamiseen!

Jokaisessa rituaalissa on muutoksen mahdollisuus. -Starhawk-

-Satu-

2 vastausta artikkeliin “21 rituaalia, jotka muuttavat elämäsi”

 1. Tosi hyviä nuo kirjoittamasi uudet rutiinit ja itsekin olen joitakin jo lähtenyt toteuttamaan. Aamulla olen ottanut tavakseni kiittää yöstä ja että saan tämän aamun, olipa yö ollut minkälainen tahansa. Saan kuitenkin herätä omassa sängyssä, eikä minulla ole mitään hätää juuri tällä hetkellä.Olen turvassa ja lämpimässä ja tietoinen että jos jään sänkyyn vielä pitkiksi ajoiksi niin kroppani oireilee jäykkyydestä ja kivuista.

  Tänä aamuna muistutin itselleni ennen aamiaista että harjoitan kiitollisuutta siitäkin että joku minulle tuntematon ihminen on korjannut satoa (tänä aamuna tattarinsiemeniä), toinen on pakannut sen ja kolmas on kuljettanut sen tuotekeskukseen ja siitä edelleen kauppaan, jossa joku sitten palvelee minua jotta voin sen ostaa ja valmistaa itselleni ruuaksi. Lähetin heille kiitollisuusviestin tällä tavoin, jonka toivon heidän joskus saavan tavalla tai toisella.
  Kiitollisuusharjoitukset ovat todella tärkeitä, koska monesti näemme ympärillämme vain epäkohtia ja unohdamme että jopa sellaisetkin asiat, jotka eivät ole hyvin ovatkin itse asiassa juuri niitä joita me tarvitsemme kehitysmatkallamme.

  Toinen erittäin vaikea asia on anteeksianto, varsinkin itselle.Se on vielä työn alla, prosessi joka jatkunee vielä pitkään.

  Olen Varma että tästä koronakriisistä seuraa myös hyviä asioita. Ihmisten on pakko seisahtua miettimään elämäntapojaan ja niiden seurauksia. Meitä on ravisteltava ennen kuin me heräämme näkemään että emme voi jatkaa tätä mieletöntä vauhtia enää.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista ❤ Erilaiset kiitollisuusharjoitukset ovat hyviä ja etenkin juuri tällaisena erikoisena aikana. Saamme olla kiitollisia siitäkin, miten hyvin meidän asiamme ovat myös poikkeustilanteessa: saamme syödäksemme, töitä pystyy tekemään, kaunis keväinen luonto heräilee yms.
   Olen samaa mieltä kanssasi tuosta, miten vaikea prosessi on anteeksiantaminen. Itse asiassa kirjassa oli siitäkin, mutta minulla se ei vielä ole työn alla, koska koin varsinkin tuon aamun itselleni tärkeimmäksi.
   Kauniita keväisiä päiviä ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s