TRE-stressinpurku (Tension, Stress & Trauma Release Exercise)

Kun ihminen TRE-tunnilla tärisee lattialla pitkällään tai seinää vasten seisoessa, se saattaa näyttää ulkopuolisen silmin tosi hurjalta ja pelottavaltakin. Kyseessä on kuitenkin ihmisen luontainen menetelmä purkaa stressiä ja jännityksiä, jota normaalisti yritämme estää kaikin keinoin, toisin kuin eläimet. Hyvä esimerkki on koira, joka stressaavassa tilanteessa tärisee ja siten purkaaa stressiä ja jännitystä ulos.

Ihan alkuun haluan sanoa, että en ole itse TRE-menetelmän asiantuntija, enkä opettaja, vaan tekstini perustuu omaan kokemukseeni. Lisätietoja menetelmästä saat TRE-Finlandin nettisivuilta.

Kuten moni teistä varmaan jo tietääkin, kaikki sai minulla alkunsa fibromyalgiadiagnoosistani ja siitä, kun aloin etsimään erilaisia keinoja helpottaa omia kipujani sekä lievittää lihasjäännitystäni. Yksi erittäin hyvä keino lievittää kipuja minulla on ollut Neurosonic-hoito. Neurosonic-hoito perustuu matalataajuusvärähtelyyn ja Neurosnic-patja tärisee/värähtelee hoidon aikana vaikuttaen samalla autonomiseen hermostoon ja mieleen. Neurosonic-hoito on kuitenkin melko kallista, mikäli sitä joutuu jatkuvasti käyttämään. Näin ollen läksin etsimään tälle halvempia vaihtoehtoja ja siten törmäsin TRE-menetelmään. Pitkään haudoin ajatusta mielessäni ja tänä syksynä vihdoin aika oli oikea lähteä kokeilemaan TRE-menetelmää.

Ensimmäisen TRE-tunnin lähestyessä, jännitys sekä pelko kupli mahassa ja jossain vaiheessa mietinkin, että taidan perua koko kurssin. En uskalla, entäs jos en tärisekään, entäs jos tärinä alkaessaan ei lakkaa ollenkaan, entä jos menen harjoittelun aikana tiedottomaan tilaan. Kaikenlaisia hulluja ajatuksia risteili päässäni. Onneksi kurssiin kuului ohjaajan etukäteissoitto. Puhelussa varmistettiin, ettei ole terveydellisiä esteitä menetelmän harjoittamiseen ja samalla sai myös purkaa omia pelkoja ja epäluuloja.Puhelu helpotti, joten uskaltauduin sittenkin tunnille. Jälkikäteen voin sanoa, että onneksi uskalsin mennä. Takana on siis vasta yksi tunti, mutta edessä useampi ja sitten menetelmän harjoittaminen jatkuu kotona.

Tunnin alussa ihana ohjaajamme kertoi yleistä tietoa TRE:stä ja katsoimme myös videon TRE:n kehittäjän David Bercelin ohjaamasta tunnista. Siinä vaiheessa, kun näin videolla ihmisten tärisevän lattialla, mietin mielessäni, että mihin olenkaan taas ryhtynyt. Jännitys ja epävarmuus oli aivan käsin kosketeltavissa, kun harjoittelu vihdoin alkoi. Aloittelijoiden täytyy tehdä erilaisia lihasharjoituksia ennen varsinaista tärinävaihetta, mutta pitkään TRE:tä harjoittaneet, voivat kuulemma saada aikaan tärinävaiheen ilman lihasharjoitteita. Huomasin lihasharjoitusten aikana jo, että jännitys alkoi purkaantua kehostani ja olostani tuli hyvä. Tärinävaihe tuntui etukäteen pelottavalta, mutta kun tärinä alkoi, se ei ollut minusta yhtään pelottavaa, vaan hyvinkin miellyttävää. Olisin voinut täristä pidempäänkin, mutta aloittelijoiden täytyy aloitella varovaisesti. Joo-o, minä siis tosiaan tärisin! Tärinä alkoi jaloista ja pian mukaan liittyi oikea käsikin. Vasen käsi tärähti vain yhden kerran. Syy oikean käden tärähtelyyn lienee se, että se käsi on minulla lähes koko ajan jännitynyt ja siinä on myös ajoittain kipuja. Ehkä se vaati extrarentoutusta. Olo oli koko tärinän ajan ihan selkeä, kuuntelin vain kehoani ja ihmettelin, miten tämä voi olla mahdollista. Ajan mittaan tärinän oppii varmaan ottamaan eri tavalla vastaan ja jokainen harjoitus on erilainen. Eri ihmiset reagoivat myös eri lailla harjoitukseen.

Heti harjoituksen jälkeen olin todella väsynyt ja vähän tokkurainenkin. Olo oli kuitenkin erittäin hyvä. En voinut uskoa, että tein sen. Pystyin siihen. Tunnin jälkeisen yön nukuin kuin tukki ja aamulla keho oli todella rento. Tästä on hyvä jatkaa.

-Satu-

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “TRE-stressinpurku (Tension, Stress & Trauma Release Exercise)

 1. Tämä TRE-menetelmä kuullostaa todella mielenkiintoiselta! En oikein ymmärrä että miten se alkaa, siis itsekö oman kehon avulla se tärinä saadaan aikaan?
  – joskus suihkun jälkeen ravistelen kehoani ihan kuin eläimet uinnin/kylvyn jälkeen kuivatakseen turkin. Minua alkaa usein paleltamaan suihkun jälkeen joten haluan ikään kuin vähän lämmitellä kehoani ja se saa aikaan myös rentouden tunteen.
  On hieno juttu että olet jo yhden kerran jälkeen saanut tuloksia!
  Jään mielenkiinnolla kuuntelemaan lisää tästä. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Kyllä, sitä se on, mielenkiintoista! Hyvin vaikea itse ymmärtää, mitä kehossa tapahtuu, mutta tosiaan oman kehon avulla tärinä saadaan aikaan. En voi käsittää ollenkaan, miten se tapoahtuu, mutta tapahtuu. Toisellakin kurssikerralla sain kehoni tärisemään. Jälleen jalat ja oikea käsi. Ohjaaja sanoi, että sormetkin liikehtivät, mutta sitä en itse tuntenut. Kuulemma aloittelijan on vaikea tuntea alkuun. Olo oli taas oikein hyvä harjoituksen jälkeen ja nukuin todella hyvin! Tällä viikolla ajattelin kokeilla kotona jo yksinkin täristellä.
   Ihania syksyisiä päiviä sinne ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s