Pelkoa, huolta, hamstrausta ja hysteriaa…

Oho, enpäs olisi vielä viime viikonloppuna reissussa ollessamme uskonut, että ollaan tässä tilanteessa viikkoa myöhemmin Suomessakin koronan suhteen.

Itse en ole vielä osannut pelätä koronaa mitenkään erityisesti, vaikka meidänkin perheeseemme kuuluu riskiryhmäläisiä. Koska en ole osannut pelätä, en ole myöskään erityisemmin varautunut siihen. En ole hamstrannut ruokaa, enkä myöskään vessapaperia. Uskon, että jos perheemme joutuu karanteenin/eristykseen, voimme tilata lähikaupasta kotiinkuljetuksella ruokaa ja vessapaperia. Voi olla, että jossain vaiheessa pelko iskee minuunkin ja toimin toisin, mutta toistaiseksi olen rauhallisin mielin.

Vaikka en itse pelkää, niin en kuitenkaan tuomitse heitä, jotka ovat peloissaan tai varautuvat hamstraamalla ruokaa. He varmasti pääsevät sanomaan minulle jälkikäteen, että olitpas tyhmä, kun et varautunut ajoissa. Pelkäämättömyydestäni huolimatta, en kuitenkaan lähtisi nyt reissaamaan tai altistaisi itseäni tai läheisiäni koronalle tahallani. Elämä kuitenkin pyörii koko ajan, vaikka monet asiat ovat Suomessakin toisin tällä hetkellä.

Pelko tällaisessa tilanteessa on normaalia, ei voi tietää ennakolta keneen tauti iskee ja millä voimakkuudella, onko oma tai läheisten henki vaarassa. Monet kokevat pelkoa myös siitä, riittääkö meillä resurssit ja sairaalapaikat hoitoa tarvitseville. Tiedän itsestäni, että muutamia vuosia sitten olisin itse ollut myös aivan kauhuissani. Olisin varmasti linnoittautunut kotiin ja jos olisi ollut pakko liikkua jonnekin, olisin pukeutunut kumihanskoihin, suojapukuun ja kasvosuojaan. Olisin luullut silloin, että pystyn itse hallitsemaan tilannetta. Nykyisin olen sitä mieltä, että tämäkin asia menee, kuten on tarkoitettu. Jos on tarkoitettu, että saan koronan, niin saan sen ja jos on tarkoitettu, että kuolen siihen, niin itse en voi siihen vaikuttaa paljoakaan. Korostan vielä, että en tahallani lähde hakemaan mistään kuitenkaan koronaa, mutta yritän elää suht normaalia elämää, koska en pysty täysin hallitsemaan elämääni kuitenkaan. Huolehdin myös hyvin käsienpesusta yms. kuten teen aina muulloinkin influenssa- ja noroaikoina. Jonkun mielestä varmasti ajattelutapani on tyhmää ja hullua, mutta henkisen kasvuni myötä olen oppinut luottamaan sekä turvaamaan johonkin suurempaan ja turhat pelkoni ovat suurimmalta osalta poissa.

Joidenkin mielestä karanteeni/eristys ja kaiken kuten harrastuksien ja tapahtumien peruuntuminen on ikävää. Itse näen tilanteen toisin. Jos joudumme jäämään kotiin, näen sen mahdollisuutena levähtää ja ennen kaikkea viettää aikaa läheistemme kanssa. Monelle tekee hyvää pysähtyä ja viettää kiireetöntä aikaa kotona. Kotonakin keksii monenlaista tekemistä. Nykytekniikalla on myös mahdollista tehdä kotonakin erilaisia treenejä ja harjoitteita sekä tietysti etätöitä ja opiskella etänä. Lisäksi meillä on äänikirjat, erilaiset suoratoistopalvelut, netti ja ennen kaikkea läheiset ihmiset, joiden parissa viettää aikaa. Kaappiin unohtuneet lautapelitkin ja paperiset kirjatkin voi kaivella tässä tilanteessa esille. Tekeminen ei varmasti lopu kesken, jos haluaa tehdä koko ajan jotain. Pysähtyminen on kuitenkin myös hyvä mahdollisuus hellittää ja kääntää ajatukset itseensä sisälle päin sekä olla lähellä läheisiä.

Aika näyttää, miten tässä tilanteessa käy ja miten se vaikuttaa meidän kaikkien tulevaisuuteen. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme ❤ Yritetään olla pelkäämättä myöskään liikaa.

-Satu-

4 vastausta artikkeliin “Pelkoa, huolta, hamstrausta ja hysteriaa…”

 1. On ilmeistä että me itse kukin reagoimme eri tavoin kriisitilanteissa, jotkut huolehtivat niin paljon että ovat melkein paniikissa, toiset taas säilyttävät stooalaisen tyyneytensä. Kuulin juuri psykologin neuvon että parasta on elää normaalia elämää ja säilyttää päivärutiinit siinä määrin kuin se on mahdollista. Itse vältän menemästä kauppaan ruuhka-aikoina ääni- jastressiherkkyyteni takia, joten se käytäntö ei täten poikkea tavanomaisesta juurikaan. Odotettu konsertti huhtikuussa saattaa peruuntua tämän viiruksen takia, mutta en ole millään lailla siitä pahoillani koska niin voi olla tarkoitus käyväksi. Otan sen ikään kuin luopumisharjoituksena, siis etten jäisi sitä suremaan vaan osaisin päästää irti. Näin yritän ajatella vaikka esimerkiksi ruoankin suhteen etten tuijottaisi johonkin tiettyyn ruoka-aineeseen, jota ihmiset on hamstranneet vaan osaisin laajentaa näkökulmaani ja keksiä toisia ruoka-aineita tilalle.
  Toinen aika tärkeä asia on myös se että lukee myös positiivisiakin uutisia pelkän negatiisten lisäksi. Aivan hiljattain tiedereportteri kertoi että melkein puolet sairastuneista ovat tervehtyneet kokonaan ja myös että kaikille ei myöskään tule viirustartunta kovinkaan pahana.
  Toinenkin uutinen täällä Ruotsissa on että ihmiset ovat heränneet auttamaan toinen toisiaan, käyvät kaupassa/apteekissa jollekin huonokuntoiselle eli vapaaehtoistyö alkaa näkyä. Minusta se on ilahduttavaa tämän kaiken kaaoksen keskellä.
  Kun ajattelee muutamia vuosi taaksepäin niin onhan näitä viiruksia ennenkin ollut (hiv, sikainfluenssa ja muutama muu) ja niistä on päästy vaikkakin heikompia yksilöitä on niihin kuollutkin. Se on tosiasia, mikä meidän on vaan hyväksyttävä.
  Jos saippua on loppu niin käytä vaikka mäntysuopaa sen sijaan eli mujautanpa yhden vanhan vitsin tähän loppuun: ” Konstit on monet, sano kissa kun emännällä pöytää pyyhki”. 🙂

  Elämä jatkuu, ei ehkä samanlaisena kuin ennen vaan sirpaleiden raoista näkee valonsäteitäkin, jos osaa tarkemmin katsoa…

  Liked by 1 henkilö

 2. Varmasti juuri näin ❤ Uskon, että tästä syntyy myös kaiken kauheuden keskellä hyviäkin asioita,kuten juuri yhteisöllisyys, arjen arvostaminen, turhan karsiminen yms ❤ Tämä on varmasti jonkin suuren voiman aikaansaama tilanne, joka karsii meiltä ihmisiltä asioita ja samalla valitettavasti karsii myös ihmisiä, mutta sille emme voi tosiaan mitään. Luonto on sen näin järjestänyt.

  Maamme päättäjien tänään tekemät päätökset ovat melko kovia, mutta luotan siihen, että ne olivat kuitenkin oikeita ja tarpeellisia, sen mukaisesti nyt eletään. Itse olen viime keskiviikosta asti ollut sairaana, joten tämä on ollut kuin karanteenissa olemista. Harjoittelua, mikäli tositilanne iskee päälle.

  Mutta sinulle ja kaikille muillekin oikein hyvää alkanutta kevättä kaikesta huolimatta ❤ Muistetaan auttaa toisiamme, niin konkreettisesti kuin henkisestikin. Tehdään kaikkia kivoja juttuja maailman tilanteesta huolimatta ❤ Ei pelätä liikaa ❤

  Tykkää

 3. Sinulle, Satu toivon hyvää toipumista, ota se ihan levon kannalta. Kerää voimia, ole itsellesi erityisen kiltti ja armollinen. Varmaankin tiedät että useimmat mausteet (pippurit, kurkuma, jne) ja yrtit ovat antiseptisiä, joita voi heitellä keittoon tai muuhunkin ruokaan.
  Kyllä olen sinun kanssasi samaa mieltä että tässä on kyseessä korkeammat voimat, kaikelle tälle on olemassa oma tarkoituksensa. Monet yritykset ja ihmisetkin saavat aloittaa alusta.
  Lämmin halaus sinulle. ❤

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s