Väsymystä ja ihana joululoma vihdoin

Huomasin joululoman lähestyessä olevani äärettömän väsynyt. Mitä lähemmäksi loma tuli, sen väsyneemmäksi tunsin oloni. Kesä ja syksy ilman pidempiä lomia, suurten päätösten tekeminen, läheisten vakavat sairastumiset ja syksyn pimeys olivat vaatineet veronsa. Tämän vuoksi blogissanikin on ollut hiljaista. Illat ovat menneet töiden jälkeen hyvin pitkälti sohvalla maaten ja voimia ei ole ollut edes pitää itsestään huolta. Loma onkin ollut enemmän kuin tarpeeseen.

Ensimmäiset lomapäivät menivät pitkään nukkuen ja otin myös päivälläkin kunnon päikkärit. Näin olen saanut voimat palautumaan jo melkein ennalleen ja olen jaksanut jo joogailla sekä ulkoillakin. Vietettiin myös ihana ja hyvin perinteinen jouluaatto vanhempieni kanssa. Pelkäsin etukäteen, että jos olen niin väsynyt, etten jaksa laitella joulua ja keskustella vieraiden kanssa, mutta onneksi pelkoni oli turhaa ja jaksoin jo. Lomaa on onneksi viikon verran jäljellä, joten ennätän vielä sopivassa suhteessa lepäillä ja tehdä ihania voimia palauttavia asioita.

Milloin viimeksi sinä olet tuntenut normaalia enemmän väsymystä?

Väsymystä aiheuttaa monet erilaiset tekijät, kuten liian lyhyet yöunet, sairaudet, psyykkinen taakka yms. Joskus väsymystä on hankala itse edes huomata ja tunnistaa, silloin unohtaa kuunnella itseään ja väsymyksestä huolimatta jatkaa vain tekemistä ja menemistä kuten ennenkin. Mielestäni pidempiaikainen väsymys on aina merkki siitä, että jokin kehossamme, mielessämme tai elinoloissamme on pielessä ja silloin pitäisi alkaa tarkkailla itseään tarkemmin ja pohtia, mistä väsymys johtuu sekä ennen kaikkea, mitä asialle voisi tehdä. Pitkään jatkuessaan väsymys nimittäin aiheuttaa uupumusta. Uupuneena ihminen ei virkisty levosta huolimatta ja silloin ei löydä enää iloa elämään juuri mistään asiasta. On siis hyvä tehdä stoppi väsymykselle, ennen kuin päästää itsensä uupumaan.

Minä itse olen muutaman kerran elämäni aikana päästänyt itseni uupumuksen puolelle ja voin kertoa, että uupumuksesta palautuminen ei ole helppoa. Monet asiantuntijat sanovat, että uupumuksesta toipuminen kestää jopa kauemmin kuin sen syntyminen. Saman voin allekirjoittaa omien kokemuksieni perusteella. Itse olen uupumusten vuoksi ollut poissa töistä useita viikkoja ja turvautunut myös keskusteluapuun. Vaikka minulla itsellä on kokemusta uupumisestakin, en siltikään huomaa omaa väsymystäni kovin helposti, vaan usein vasta siinä vaiheessa, kun en enää jaksa mitään ja sohvalla makaaminen on iltojeni kohokohta.

Mitä teet silloin, kun olet väsynyt?

Väsymyksen syystä riippuen, täytyy tietenkin puuttua väsymyksen aiheuttajaan, mutta tämän lisäksi tulisi olla myös armollinen itselle: hellittää ja levätä sekä uskaltaa kieltäytyä turhista menoista ja tekemisistä, kuunnella kehoa ja mieltä. Moni vaatii itseltään väsyneenäkin liikaa: täytyy olla sosiaalinen, täytyy kuntoilla, täytyy pitää koti siistinä, täytyy osallistua kaikkiin mahdollisiin kissan ristiäisiin jne. Jos asiaa pysähtyy miettimään, niin varmasti voi jättää jotain väliin ja vaikka levätä sillä aikaa. Kuka meistä huolehtii, jos emme itse itsestämme.

Minä itse olen vähitellen oppinut hellittämään ja olemaan armollisempi itselle. Helppoa se ei ole, sitä en lähde väittämään, mutta siihen pystyy, kun tekee vain töitä sen eteen. Nytkin väsyneenä jätin väliin yhdet pikkujoulut ja ystävien kesken järjestetyt perinteiset puurojuhlat. Kukaan ei vaatinut mitään selityksiä, kun ilmoitin vain olevani liian väsynyt. Kaikki ymmärsivät ja yksi ystävistäni jopa kehui minua rohkeudestani kieltäytyä.

Minä tein kuitenkin yhden ison virheen nyt väsyneenä. Päädyin somettamaan liikaa. Puhelimen ja tietokoneen edessä istuessani, silmäni ja aivoni väsyivät vain liikaa ruudun tuijottelusta ja informaatiotulvasta. En vain heti sitä tajunnut. Pienet päiväunet ja sen jälkeen vaikka lyhytkin ulkoilu olisivat tehneet hyvää mielelle ja keholle. Tästä virheestäni otin kuitenkin opikseni ja jatkossa tiedän toimia toisin.

Nyt kun voimat ovat palautuneet, on ihanaa taas tehdä kaikkia lisää voimaa antavia juttuja kuten joogailla, meditoida, tavata ystäviä, puuhailla lasten kanssa ja liikkua luonnossa ❤ Mitkä asiat voimaannuttavat sinua? Oletko milloin viimeksi tehnyt niitä asioita?

-Satu-

P.S. Ensi vuonna blogissani on jotain uutta ja kivaa! Palaan siihen myöhemmin!

2 vastausta artikkeliin “Väsymystä ja ihana joululoma vihdoin”

 1. kysymykseesi että milloin olen tuntenut uupumusta niin täytyy myöntää ikävä kyllä että hyvin usein jos olen ollut meluisassa ympäristössä, nukkunut huonosti tai kenties syönyt ruokaa, josta en olekaan saanut niitä ravintoaineita joita olisin tarvinnut – aina ei ajattele omaa parastaan vaan lankeaa mielitekoihin…
  Mitä teen kun olen väsynyt – joskus otan tirsat (päikkärit) mutta yritän lähteä liikkeelle ja ulos, mieluiten metsään. Joskus saatan panna jalalla koreasti ja huomaan piristyväni musiikin tuomasta ilosta. Joskus saatan väsyneenä kuunnella hiljaisuutta tai sisintäni (jotkut kutsuvat häntä suojelusenkeliksi).
  Tuo että tulee tietoisemmaksi kaikenlaisten ruutujen (tv, puhelin, some) orjallisuudesta on jo se kaikkein tärkein askel – ja että niiden ääressä uupuu monella tapaa. Aivommehan ovat vieläkin ne samat mitkä ennen muinoin ja sitä ei moni edes ole tullut ajatelleeksi ..siis että me emme pysty käsittelemään niin valtavia Tieto-ja viriketulvia.
  Tein itsekin tempauksen enkä ole joulunpyhinä vastannut yhteenkään tekstariin vaan annoin puhelimen olla kaapissa. Jos joku pahoittaa mielensä niin se on hänen ongelmansa. Tämä oli minun protestini koko jouluhysteriaan. Uskallatko sinä, Satu tehdä samoin? 😉
  -jos et niin miksi? Mitä seuraamuksia siitä voisi koitua?

  Mukavaa loppuvuotta ja vielä parempaa Uutta Vuotta!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos samoin, parempaa uutta vuotta ❤ Teinkin juuri katsauksen vuoteen 2019 ja pohdin vuotta 2020 sekä omia haaveitani ja unelmiani. Niistä uusin blogitekstini. Olipas ihana sattuma, että juuri mainitsit tuon jalalla koreaksi pistämisen. Eilen nimittäin tekemäni ruoka meni pilalle ja alkoi harmittaa kovasti, eipäs harmittanut enää yhtään kun laitoin musiikit kovalle ja vähän tanssahtelin sen tahtiin 🙂 Olipas niin helpottava olo tanssimisen jälkeen! Hyvä idea tuo puhelin kaappiin, välillä tekisi meille kaikille se hyvää. Vielä minäkin kokeilen ❤ Kiitos ajatuksistasi ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s