Arjesta juhlaa

Tai no, jos ei aivan juhlaa, niin arjen rutiineja voi ainakin rikkoa ja arjesta tehdä mukavampaa/siedettävämpää.

Lomat alkavat olla monella jo lopuillaan tai jopa ohi kokonaan ja mielessä pyörii varmasti, miten selviytyä taas arjesta ja pitkästä talvesta. Itselläni ei ole juurikaan ollut lomaa tänä kesänä, mutta pieniä irtiottoja arjesta kuitenkin. Mökkiloma perheen kanssa Kolilla oli todella ihana ja siellä aloinkin pohtia, miten minun arjen rutiinini poikkeavat lomasta. Kaikkia toivomiani asioita en varmasti saa arkeen mahdutettua, eikä varmaan ole tarpeenkaan, mutta jos joitain juttuja saisin käyttöön omaan arkeeni, niin arki olisi varmasti parempaa.

Tykkään hyvästä ruuasta ja viinistä, joten niistä onkin hyvä aloittaa. Lomalla panostan aina hyvään tuoreista raaka-aineista tehtyyn ruokaan ja katan pöydän kauniisti paremmilla astioilla sekä laitan servetit hienosti taiteltuina pöytään. Kaunis kattaus onkin minulle osa ruokailunautintoa. Miksi en arkena myös voisi kattaa pöytää kauniisti, se ei kuitenkaan vie niin paljoa aikaa, etteikö sitä voisi tehdä. Tai miksi en yleensäkään voisi kattaa pöytää valmiiksi. Meillä syödään arkenakin päivällinen yhdessä, mutta usein se on nopeasti ruoka pöytään ja jokainen nappaa itse lautaset ja lasit kaapista pöytään tullessaan. Lomalla söimme yhtenä päivänä pakastepizzaa ja kun se oli kauniissa astiassa, kauniisti katetussa pöydässä tarjolla, niin kyllähän se melkein maistui kuin suoraan italialaisesta ristorantesta.

Meillä on ihana tapa erään ystäväperheen kanssa, käymme välillä toistemme luona ruokailemassa. Ruoka silloin on aivan tavallista kotiruokaa kuten makaroonilaatikkoa, lihakeittoa jne. mutta on ihana päästä välillä valmiiseen pöytään ja samalla vaihtaa ystäväperheen kanssa kuulumisia. Joka ilta ei tarvitse syödä päivällistä vain oman perheen kesken, vaan välillä voi syödä ystävien kanssa. Nyt seuraavana onkin meidän vuoromme tarjota ruokaa ystäväperheelle, mutta en ota siitä mitään paineita. Se voi olla vaikka silloin, kun huomaan, että hernekeittoa tuli yli oman tarpeen.

Perheemme tapoihin kuuluu saunoa lomalla paljon. Sauna lämpiää lomalla joka ilta, kun taas arjen koittaessa, sauna lämpiää kahdesti viikossa: keskiviikkona ja lauantaina. Tylsää! Saunan löylyt maistuvat aivan erilaiselle, kun uskaltaa rikkoa rutiineja ja lämmittää saunan vaikka koleana maanantai-iltana. Jos et usko, niin kokeile. Yllätyin itsekin, miten kiva oli rikkoa saunarutiinia.

Pakko palata vielä uudelleen ruokaan. Syötkö sinä eväitä töissä kuten minäkin? Onko sinulla aina ne samat eväät: vaihdellen leipää, jogurttia, salaattia, puuroa? Mitäs jos yllättäisit itsesi sekä työtoverisi ja välillä panostaisit eväisiin. Katsoisit vaikka netistä jonkun uuden kivan eväsvaihtoehdon. Niin minä aion tehdä. En joka päivä, mutta silloin tällöin. Luulen, että silloin odotan oikein innolla ruokataukoa töissä. Välillä aion myös poiketa ystävien kanssa ulos syömään lounasta. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: hyvä, jonkun toisen valmistama ruoka ja ystävien tapaaminen samalla kertaa.

Teetkö sinäkin aamurutiinisi aina samassa järjestyksessä kuten minä teen? Oletko ikinä kokeillut vaihtaa järjestystä? Tai syödä jotain uutta ja erilaista aamupalaksi? Näilläkin asioilla saa kummasti arkeen piristystä ja erilaisuutta. Muista kuitenkin varata muutama ylimääräinen minuutti aamuun, mikäli kokeilet vaihtaa aamutoimien järjestystä, kaikki ei menekään niin nopeasti kuin normaalisti.

Syksy sekä talvi ovat meillä Suomessa melko pitkät ja aina ei ole mahdollista tai ainakaan kivaa ulkoilla. Onneksi meiltä löytyy useita erilaisia vaihtoehtoja harrastaa myös sisällä. Näin syksyn tullen kansalaisopistot yms. ilmoittelevat kursseistaan. Mitäs jos alkaisi opettelemaan jotain ihan uutta? Minun oma haaveeni on oppia espanjan kieli ja vielä sen joku päivä opettelen. Jospa aloitan vaikka tänä syksynä jo.

Minun ei varmasti tarvitsisi sanoa erikseen, miten tärkeää minulle on sekä arjessa ja juhlassa läsnäolo sekä asioiden kauneus, mutta mainitsen ne kuitenkin vielä erikseen. Arki tuntuu hyvin erilaiselta, kun muistaa olla samalla tavalla läsnä perheen kanssa ollessa, kuin lomallakin. Eihän se helppoa ole, varsinkin kun työasiat pyörivät mielessä usein ja läsnäolo sekä hetkessä eläminen unohtuu. Itselleni tähän auttaa lyhyt meditaatio- tai mindfulnessharjoitus työpäivän jälkeen. Silloin on helpompi olla läsnä niiden rakkaiden ihmisten kanssa iltaisin.

Millaisia vinkkejä sinulla on parempaan arkeen? Kuulisin niistä oikein mielelläni. Suurin murheenkryyni arjessani on aamu-unisuus (ja tietenkin iltavirkkuna valvominen), jos olet saanut käännettyä rytmiäsi jotenkin toisin päin, niin kerro vinkkisi ihmeessä myös minullekin ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s